Ambiciózny nováčik bude patriť k favoritom na finále, Bratislava môže len prekvapiť

V predposlednom kole si nováčik z Martina zmeral sily práve s Bratislavou, ktorú porazil hladko 5:0. Vďaka tomuto víťazstvu si zaistil druhú priečku, čo môže znamenať veľkú výhodu najmä pri prípadnom postupe do semifinále. Klub z hlavného mesta bol vtedy šiesty a málokto predpokladal, že by ho Humenné dokázalo predbehnúť. Avšak stalo sa, Bratislavčania nedokázali prekvapiť v poslednom kole Michalovce, zatiaľ čo Humenčania uspeli proti Skalici. Hokejisti Martina si tak vo štvrťfinále zmerajú sily prekvapivo s bratislavským Osmosom. Hoci budú jasným favoritom, zverencov trénera Pukaloviča nemožno dopredu odpisovať. Oba tímy nastúpia na prvé štvrťfinálové zápasy už v piatok a sobotu v Martine a v utorok sa séria presťahuje do Bratislavy.

 

Základná časť

Martin

Martinčania vstúpili do súťaže ako nováčik fantasticky. Koncom septembra dokonca odštartovali úctyhodnú jedenásťzápasovú víťaznú šnúru, ktorá ich vyniesla až na čelo tabuľky. Na prelome novembra a decembra doľahla na Rytierov herná kríza a zo siedmich zápasov prehrali až päť. Nestačili na Michalovce, Topoľčany, Humenné, Bratislavu, dokonca prehrali aj s Považskou Bystricou. Ešte predtým prekvapivo zaváhali so Spišskou Novou Vsou. Tieto prehry ich definitívne zaradili do boja o druhé miesto, ktorý vyvrcholil v závere základnej časti. Z posledných šiestich duelov stratil Martin len dva body, vďaka čomu súboj o druhú priečku vyhral. 

Bratislava

V základnej časti hokejisti z hlavného mesta striedali výhry s prehrami. Nevyšiel im najmä vstup do sezóny, september ukončili dvoma prehrami a v októbri vyhrali z ôsmich zápasov len tri. V novembri sa však postavili na nohy a pripísali si na konto šesť víťazstiev. Bratislavčanom sa proti silnejším mužstvám nedarilo podľa prestáv. Michalovce a Dubnicu nedokázali poraziť ani raz, s Martinom trikrát prehrali a tri prehry im uštedrili prekvapivo aj Spišiaci. Mimo outsiderov Prešova, Nových Zámkov a Trnavy nemajú pozitívnu bilanciu vzájomných zápasov so žiadnym prvoligistom. Hoci herný prejav bratislavského tímu nebol zlý, očakávalo sa, že favoritov dokáže potrápiť viac.

 

Štatistické porovnanie

Martin

Ukazovateľ

Bratislava

233

Strelené góly

160

120

Inkasované góly

139

1860

Strely na bránu

1698

12,53%

Úspešnosť streľby

9,42%

590

Trestné minúty

738

20,10%

Využitie presiloviek

18,50%

86,67%

Úspesnosť v oslabeniach

84,51%

90,98%

Úspešnosť zásahov

92,49%

 

Vzájomné zápasy

Bratislava dokázala poraziť Martinčanov len raz, v 21. kole vyhrala 4:1 a odštartovala tak hernú krízu Rytierov. V ostatných troch súbojoch sa však tešili z plného bodového zisku hokejisti z Turca. V polovici októbra vyhrali tesne 3:1, no koncom decembra a januára si pripísali už jednoznačné víťazstvá. Najprv súpera zdolali 6:2 a naposledy v predposlednom kole vyhrali suverénne 5:0.

Súhrn: Na zápasy je to v tejto sezóne 3:1 pre Martin, pri celkovom skóre 15:7.
 

Posily pred play-off

Martin sa pred play-off posilnil o dvoch hráčov z extraligovej Detvy. Brankársky post prišiel vystužiť skúsený Dominik Riečický a do defenzívy pribudol urastený obranca v najlepších hokejových rokoch Martin Šimon. 

V kádri Bratislavy nedošlo pred play-off k žiadnym zmenám. Poslednou bratislavskou posilou bol v decembri útočník Daniel Rzavský z Nových Zámkov. Začiatkom januára síce zamieril do hlavného mesta talentovaný obranca Dávid Boldižár, no play-off už neodohrá v drese Osmosu, ale pomôže juniorke Slovana. 

 

Hlasy zástupcov klubov

Milan Murček, generálny manažér HK Martin: „Na začiatku sezóny sme si stanovili štyri základné ciele. Našou športovou ambíciou bolo pohybovať sa v hornej časti tabuľky, takže s umiestnením po základnej časti sme maximálne spokojní. Aj vzhľadom na priebeh súťaže vidíme, že víťaz základnej časti z Michaloviec je niekde inde. V play-off sa chceme dostať čo najďalej, no pôjdeme postupnými krokmi. Nechcem dopredu vyhlasovať, že cieľom je finále či baráž, no naše myšlienky siahajú na tu najvyššiu métu. Do štvrťfinále sme sa už pripravovali na Humenné, s ktorým sme prehrali posledné dva vzájomné zápasy. Nakoniec to ale vyšlo na Bratislavu. Tá je tiež nevyspytateľná a v kádri má veľa kvalitných hráčov. Nič ľahké nás teda nečaká a musíme sa na nášho súpera dôkladne pripraviť. Veríme, že diváci budú našim šiestym hráčom a poženú nás k úspechu.“

Jozef Frühauf, generálny manažér HC Osmos Bratislava: „Budem úprimný. Pred štartom súťaže sme mali oveľa vyššie ciele a počítali sme s umiestnením okolo piateho miesta. Žiaľbohu, sezóna nám vyšla tak, ako vyšla. Pripisujem to aj vyššej kvalite súťaže, keďže množstvo hráčov, ktorí nenašli uplatnenie v Tipsport lige, odišlo práve do 1. ligy. Nám sa nepodarilo zabezpečiť kvalitatívne lepších hráčov. Filozofia klubu HC Osmos Bratislava je dať priestor juniorom a hráčom z Bratislavy, no veľa z nich hralo vonku a bolo pod zmluvou, preto sme poskladali také mužstvo, aké sme mali. Myslím si, že sme nehrali zlý hokej. Snažili sme sa udržať na úrovni špičkových tímov 1. ligy. Do štvrťfinále pôjdeme s odhodlaním pobiť sa o postup, a ak nie, tak chceme aspoň odohrať dôstojné zápasy a ukončiť sezónu so vztýčenou hlavou. Uvedomujeme si silu Martina, ktorý má množstvo skúsených hráčov ako Tabaček či Markovič. Pred play-off sme sa už ale nechceli posilňovať. Zamerali sme sa skôr na ďalšiu sezónu a kontaktovali sme bratislavských hráčov pôsobiacich v zahraničí či extralige s možnosťou odohrať u nás budúci ročník.“

 

Naša prognóza

O favoritovi tejto série niet pochýb. Ambiciózny nováčik z Martina si nič iné než postup do semifinále nepripúšťa. Zvládol náročný záver základnej časti, v ktorom si udržal druhé miesto pred Dubnicou aj Topoľčanmi. Pred play-off sa ešte posilnil o skúseného brankára Riečického a obrancu Šimona, ktorí by sa mali zaradiť k najväčším oporám. Martinčania majú množstvo skúsených hráčov doplnených o dravých mladíkov, dopredu by ich mali hnať taktiež skvelí fanúšikovia, takmer všetko hrá v ich prospech. Bratislava môže v tejto sérii len prekvapiť a jej úspech bude stáť najmä na výkonoch brankára Vlastimila Lakosila. Klub z hlavného mesta by mohol svojho štvrťfinálového súpera potrápiť, no víťazstvo v sérii sa od neho neočakáva.

NÁŠ TIP: 3:1 na zápasy


Nasledujúce zápasy

Pre vybrané tímy nie sú naplánované žiadne zápasy