Chce znovu reprezentovať. Trnava ideálnou voľbou, aby sa nemusel vzdať hokeja

Pred rokom so Skalicou bojoval v baráži o postup do Tipsport ligy. Rozhodol sa však začať študovať, a tak zotrvanie na Záhorí nebolo možné. Hľadal možnosť, ako sa popri štúdiu na vysokej škole aj naďalej venovať hokeju a neskončiť s niečím, čo ho napĺňa. Mladý a nádejný brankár Samuel Košút preto zamieril do Trnavy a teraz oblieka dres Gladiátorov. Rád by si poctivými výkonmi v malom Ríme vybojoval miestenku na Svetovú zimnú univerziádu v Rusku a opäť si zahral v reprezentácii. Samuel Košút verí, že sa nebude musieť vzdať hokeja a úspešne vyštuduje trénerstvo na FTVŠ v Bratislave.
 

Nabudúce musí vychytať čisté konto

V piatkovom derby proti Bratislave nedokázal tesnej prehre zabrániť ani Samuel Košút svojimi fantastickými zákrokmi. „Aj napriek prehre si myslím, že sme odohrali slušný zápas. Mrzí ma len to, že sme nebodovali, pretože sme so súperom hrali vyrovnanú partiu a minimálne bod by sme si za svoj výkon zaslúžili. Vytvorili sme si množstvo šancí, chalani predo mnou dobre bránili, ale chýbalo nám v zakončení to povestné šťastíčko." Gladiátorov prakticky počas celého duelu trápila nemohúcnosť v koncovke.

Až päť minút pred záverečnou sirénou znížil Ondrej Valo, ale vyrovnávajúci gól sa Trnavčanom streliť nepodarilo. „V samom závere sme si vytvorili silný tlak, no nepodarilo sa nám pretlačiť puk do brány a nakoniec sme tesne prehrali. Fakt neviem, v čom to bolo, ale jednoducho to tam nepadalo. Chalani si v koncovke asi vybrali slabší deň. V predošlých dvoch dueloch sme dali dokopy deväť gólov, čo je celkom slušné. Nabudúce budem musieť asi vychytať čisté konto, aby nám aj jeden gól stačil na víťazstvo," pousmial sa trnavský gólman, ktorý si na svoje konto pripísal 31 úspešných zásahov.

Gladiátori tak nenadviazali na víťazstvá proti Novým Zámkom a Prešovu. „Prešov prišiel výborne pripravený a jeho hráči pôsobili veľmi húževnato. Hrali dobre a dokázali si vytvoriť množstvo prečíslení, ale my sme podali bojovný výkon a nakoniec, aj keď len s odretými ušami, sa nám podarilo vyhrať. Dôležité sú však tri body a to, že sme zdolali nášho tabuľkového súpera, čo je pre nás najdôležitejšie," zhodnotil situáciu talentovaný muž s maskou.

„Máme svoje lepšie aj horšie zápasy. Napríklad v tomto proti Bratislave sme podali veľmi dobrý výkon. To značí, že by sa to aj v budúcnosti mohlo zlepšiť. Prišiel nám pomôcť Juro Šiška, či ďalší ruský obranca a pomaly sa to tu začína formovať. Dúfam, že sa budeme ako tím stále zlepšovať a začneme čoraz častejšie zbierať body." Trnavčanom patrí v tabuľke aktuálne desiata priečka.
 

Samuel Košút
Foto: Vlado Miček, nazahori.sk
 

Do veľkého hokeja vstúpil v Skalici

Samuel Košút začínal s hokejom na Záhorí, no nebolo to hneď medzi troma žrďami. „Začínal som ako hráč a až v tretej alebo štvrtej triede, keď bol nedostatok brankárov, som sa rozhodol to skúsiť. Chytanie som si obľúbil a hneď mi bolo jasné, ktorou cestou sa chcem vydať." V Skalici tak vyrástol ďalší talentovaný brankár. 

V osemnástich rokoch dokonca dostal šancu zachytať si v našej najvyššej hokejovej súťaži. „Odchytal som pár stretnutí v extralige ešte v dobe, keď tam pôsobili brankári Peter Ševela a Patrik Romančík. Vtedy sa stalo, že Peter Ševela sa zranil a ja som bol povolaný ako junior do hlavného tímu. Tréner Šimíček mi dal šancu a ja som mu nesmierne zaviazaný, že som mohol pričuchnúť k extraligovému hokeju," spomína s úsmevom na toto obdobie momentálne strážca trnavskej svätyne.

„Pre mňa osobne to bola fantastická šanca, aj keď to nebolo jednoduché. Brankár sa stále vyvíja a približne v dvadsiatich piatich rokoch už ukazuje, že sa dostáva na vyššiu úroveň. V tak mladom veku bolo náročné naskočiť do zápasov v našej najvyššej súťaži. Veľmi mi pomáhali moji spoluhráči, ktorí videli, že som ešte mladý a neskúsený brankár a namiesto nejakých nadávok ma podporovali. To mi nesmierne pomohlo, nakoľko pre mladého brankára je veľmi dôležité cítiť podporu spoluhráčov pred sebou," opisuje svoj vstup do seniorského hokeja rodák zo Skalice.

V predchádzajúcej sezóne vytvoril spolu s Romanom Petríkom výbornú dvojicu a skalický tandem patril k najlepším v lige. „Ja osobne som s minulým ročníkom nadmieru spokojný. Tá sezóna mi vyšla nad moje očakávania. Bolo to však zapríčinené aj tým, že sme fungovali s Romanom Petríkom tak, že on odchytal tie kvázi ťažšie zápasy a ja som chytal najmä proti tímom z druhej polovice tabuľky. Ale aj za to som veľmi rád, pretože pre brankára je dôležitá najmä herná prax a ja som dostával dostatok priestoru v bránkovisku." V základnej časti naskočil do 23 zápasov s 93,4 percentuálnou úspešnosťou zákrokov a priemerne inkasoval len 1,9 gólu na zápas.

Skalica nakoniec vlani prehrala vo finále a neuspela ani v baráži o postup do Tipsport ligy. „Baráž bola úplne o niečom inom ako prvá liga. Tímy, proti ktorým sme hrali, boli povedzme akoby oddýchnuté, keďže my sme mali za sebou náročné play-off. Navyše, v prvej lige platilo pravidlo, podľa ktorého mohli nastúpiť na stretnutie len traja cudzinci a museli hrať aspoň siedmi hráči do 23 rokov, čo bolo v baráži evidentne poznať, keďže v extralige takéto pravidlá nemali," dodal na margo minulej sezóny Samuel Košút.
 


 

Najkrajšie dva týždne kariéry s dvojkrížom na hrudi

V roku 2017 sa dokonca zúčastnil aj Svetovej zimnej univerziády v Kazachstane. Hokejisti Slovenska na nej obsadili piate miesto. „Boli to najkrajšie dva týždne mojej hokejovej kariéry. Konečne som si mohol zahrať s dvojkrížom na hrudi, aj keď len vo vysokoškolskom hokeji. Naozaj to bolo krásne obdobie a celý turnaj bolo o nás fantasticky postarané. Stretol sa tam super kolektív a jediné, čo ma mrzí je, že sa nám nepodaril cennejší tímový úspech. Momentálne sa snažím v Trnave odvádzať čo najlepšie výkony pre tím a dúfam, že sa aj teraz dostanem do výberu a opäť si oblečiem slovenský dres a užijem si ďalšie krásne dva týždne v Rusku." Samuel Košút by rád reprezentoval našu krajinu na marcovom turnaji v Krasnojarsku.

V Trnave tak má dostatok priestoru vybojovať si miestenku do výberu. Prestúpiť ku Gladiátorom sa rozhodol aj preto, že sa dal na dráhu študenta. „Rozhodol som sa študovať v Bratislave na FTVŠ odbor trénerstvo a učiteľstvo telesnej výchovy. Skalica mi ponúkla zmluvu, ale tam sa trénuje na profesionálnej úrovni a nedokázal by som skĺbiť školu a tréningy, ktoré sú tam ráno. Musel som si tak nájsť nový klub. Najprv som to skúsil v Bratislave, ale tam po pár týždňoch povedali, že nemajú o spoluprácu záujem. Rozmýšľal som, čo by som ešte mohol spraviť, aby som sa nemusel vzdať hokeja. Skúsil som Trnavu a som rád, že tu môžem hrať."

Hokeja sa nehodlá vzdať aj napriek náročným podmienkam. „Bývam v Bratislave na internáte a každý deň dochádzam do Trnavy. Je to síce trošku náročné, keďže cez deň mám školu a všetok ostatný voľný čas obetujem hokeju. Keď však človek hráva hokej od malička už nejakých 15 rokov, tak sa s ním len ťažko dokáže rozlúčiť, nech hrá na akejkoľvek úrovni. Aj keby som musel hrať druhú ligu, tak by mi to bolo jedno, lebo keď má človek niečo naozaj rád a má vypestované návyky a každodennú rutinu, tak nechce skončiť za žiadnu cenu," vysvetlil svoje rozhodnutie bojovať sympatický mladík.

Dvadsaťjedenročný brankár má momentálne vo svojich cieľoch jasno. „Povedal som si, že sa sústredím na školu a hokeju sa budem venovať ako hobby popri štúdiu. Mám už dosť rokov na to, aby som znovu začínal s vysokou školou, a tak to musím skúsiť. Ak mi to pôjde, tak dúfam, že sa bude dať škola skĺbiť s hokejom, pretože ak by došlo na lámanie chleba, bolo by pre mňa nesmierne náročné rozhodnúť sa práve medzi školou a hokejom." Priblížil svoju životnú cestu Samuel Košút a my mu v jeho školskej aj hokejovej kariére budeme držať palce.