Humenné môže byť čiernym koňom 1. ligy, pomôžu mu Košice

Po dvoch rokoch sa na prvoligovú mapu opäť vracia Humenné, tentokrát už ale ako farma extraligových Košíc. Nováčik súťaže si miestenku vybojoval postupom do finále 2. ligy, ku ktorému mu dopomohli mená ako Bartoš, Klouda či Šechný. Títo veteráni už ale svoju púť na Zemplíne ukončili a mužstvo prešlo výraznou obmenou. Káder bol nanovo zložený z ostrieľaných prvoligových hráčov a viesť ho bude skúsené trénerské duo. V drese Humenného by sa navyše mohla čoskoro objaviť aj extraligová legenda Arne Kroták.

Predsezónna príprava

V príprave odohrali Humenčania len štyri zápasy. V Budapešti uspeli dvakrát po sebe s účastníkom Erste ligy a Vyšehradského pohára Ferencvárosom, vysoko zdolali Spišskú Novú Ves a v generálke na štart 1. ligy držali krok aj s favorizovanými Michalovcami. V zemplínskom derby ale nakoniec nestačili na súpera a zaznamenali jedinú prehru v prípravnom období. Výkony v prípravných stretnutiach ale naznačili, že Humenčania nebudú len do počtu.

Výsledky prípravných stretnutí MHK Humenné
(4 zápasy – 3 výhry, 1 prehra)

23. 8. 2018

Ferencváros – Humenné

1:3

V

24. 8. 2018

Humenné – Ferencváros

5:4

V

29. 8. 2018

Spišská Nová Ves – Humenné

2:7

V

4. 9. 2018

Michalovce – Humenné

4:2

P

Nové posily

Hráčsky káder sa po úspešnej druholigovej sezóne výrazne zmenil. Kariéru ukončila najväčšia hviezda tímu a hrajúci kouč Richard Šechný, mužstvo opustili aj ďalší veteráni ako Juraj Dancsák, Peter Klouda, Peter Bartoš či Roman Tomas. Od novej sezóny zasadne na lavičku Zemplínčanov bývalý tréner Banskej Bystrice, Košíc či Michaloviec Milan Staš. Na post trénera brankárov sa vedeniu klubu podarilo angažovať Rudolfa Jurčenka, ktorý naposledy zastával rovnakú pozíciu pri slovenskej reprezentácii do 20 rokov.

Humenné bude v novom ročníku zložené hlavne z domácich odchovancoch a ostrieľaných hráčov 1. ligy. O produktivitu by sa mal starať bieloruský útočník Gleb Bylina, ktorý posledné dve sezóny zaujal výkonmi v drese Prešova. V hre je aj reálna možnosť príchodu historicky najlepšieho extraligového strelca Arne Krotáka. Z Michaloviec prišiel Vladislav Solomončak a na východ republiky zamieril aj trnavský objav minulej sezóny Juraj Kamenický. K oporám by mal patriť tiež talentovaný Spišiak Jakub Lesňák či ukrajinský reprezentant Sergej Babinets. Zadným radom bude veliť Martin Ondrej po boku Branislava Pavúka, bronzového medailistu z MS do 20 rokov. Na brankárskom poste sa budú Humenčania spoliehať hlavne na výpomoc Matúša Nagya z Košíc. Z extraligy do 1. ligy by mali chodiť vypomáhať aj hráči ako Christián Michalčin, Oliver Jokeľ a Filip Vrábeľ.
 

Káder MHK Humenné 

Brankári: Nagy, Spodniak, Kasarda
Obrancovia: Mačkovič, Krempaský, Buraľ, Komloš, Pavúk, Evstgignev, Ondrej, Michalčin
Útočníci: Fedorko, Solomončak, Bylina, Babinets, Markuš, Lesňák, Kamenický, Majerník, D. Mikula, Šiňanský, Nazad, Vislocký, Vaško, Jokeľ, Vrábeľ
 

Zhodnotenie prípravy a ciele do sezóny

Marek Šmida (prezident MHK Humenné): „Spoluprácu s Košicami beriem veľmi pozitívne, spoločne sme tento projekt doladili a myslíme si, že je to pre nás veľká príležitosť pracovať s veľkoklubom. Je to jedna z možností, ako sa dá hokej na Slovensku, zvlášť na východe republiky, robiť a rozvíjať. Nebude to len o výmene hráčov, ale aj o nových skúsenostiach. Z pozície prezidenta klubu som s prípravou na novú sezónu spokojný, odohrali sme prípravne zápasy, ktoré sme chceli odohrať a podarilo sa nám poskladať tím podľa našich predstáv. Na štart 1. ligy sme pripravení, ale momentálne je ťažké odhadovať našu pozíciu v novej súťaži. V prvom rade chceme baviť divákov a všetkých zainteresovaných dobrým hokejom.“
 

Naša prognóza

Pre nováčika je v novej súťaži vždy veľmi ťažké zaradiť sa do ligového pelotónu. Na súpiske Humenného sa ale nachádza množstvo hokejistov s prvoligovými skúsenosťami. Hráči ako Bylina, Solomončak, Babinets, Kamenický, Lesňák či Pavúk patrili vo svojich bývalých kluboch k lídrom. Ak sa k nim pridajú aj talentovaní mladíci z Košíc a vedenie dotiahne príchod Arneho Krotáka, budú Humenčania môcť konkurovať aj najlepším tímom súťaže. Ich achylovou pätou ale môžu byť neskúsení brankári. Napriek tomu očakávame, že nováčik bude príjemným osviežením súťaže a v novej sezóne by sa mohol stať jej čiernym koňom.
 

Tip na umiestnenie v tabuľke: 5 - 7. miesto

 

Foto: MHK Humenné