Na hokej zanevrel a začal pracovať. Ofenzívneho lídra Rimavskej Soboty presvedčil k návratu kamarát z detstva

Reštart kariéry, aký sa len tak nevidí. Pred viac ako tromi rokmi sa zdalo, že skúseného útočníka Martina Ďalogu už na slovenských ligových klziskách nikdy neuvidíme. Skončil s hokejom a preorientoval sa na civilný život. Teraz je však ťahúňom nováčika z Rimavskej Soboty. V doterajších 29 zápasoch zaznamenal 28 bodov a je odhodlaný urobiť všetko pre to, aby svojmu družstvu pomohol k záchrane v TIPOS SHL. Čo sa skrýva za týmto nečakaným príbehom?

Nekompromisná nováčikovská daň

V minulej sezóne „orli” triumfovali v 2. lige, keď vo finálovej sérii pretlačili Detvu 3:1 na zápasy. Získali tak právo na postup do vyššej súťaže, čo bez váhania využili. V TIPOS Slovenskej hokejovej lige to už ale je iná pesnička. „Je to ťažké. Sme tu prvý rok a snažíme sa hrať najlepšie, ako môžeme. Pre nás je každé stretnutie a každý bod nesmierne dôležitý. Z tohto uhla pohľadu to je veľmi zaujímavé,” vyjadril sa Ďaloga na margo doterajšieho priebehu ročníka 2023/2024.

Mužstvo z juhu Slovenska sa po 30. kolách nachádza na poslednom mieste tabuľky, ktoré znamená automatický zostup. Stále však nie je nič stratené. Od tímov na vyšších priečkach delí Rimavskú Sobotu iba pár bodov. „Nie sme žiaden fackovací panák, len nám chýba povestné hokejové šťastie. Je to taká nováčikovská daň. Skrátka, niekedy sme v dueli lepší a napokon prehráme najtesnejším rozdielom,” povzdychol si 31-ročný hokejista a ďalej dodal, čo by podľa neho mohlo zmeniť tento nepriaznivý jav: „Je potrebné, aby sme začali viac využívať naše gólové šance a lepšie bránili stredné pásmo, nech sa vyvarujeme individuálnym chybám. Budeme do toho musieť dať srdce a zabojovať. Fanúšikovia sú skvelí, stále nás podporujú, tak verím, že to aj pre nich zachránime.”

 

Martin Ďaloga

Martin Ďaloga je najproduktívnejším hráčom Rimavskej Soboty. Zdroj: Jana Cútt

Potrebný impulz?

Pochopiteľne, rovnaký cieľ má aj vedenie klubu, ktoré preto v medzisviatočnom období pristúpilo na zmenu šéfa lavičky. Vladimíra Klingu vystriedal Andrej Péter. „Pán tréner Klinga tu od začiatku sezóny odviedol kus dobrej roboty. Bol som rád, že bol medzi nami, mám s ním dobrý vzťah, no také bolo rozhodnutie,” stručne okomentoval celú situáciu rodák z Detvy.

Pod novým kormidelníkom sa ale zdá, že „orli” chytili druhý dych. V úvodných štyroch zápasoch zaznamenali dve víťazstvá. Najskôr uspeli proti AquaCity Pikes a následne si poradili aj s favorizovaným Prešovom. „Zažil som to už mnohokrát. Takáto zmena vždy nejako ten tím zocelí a pozdvihne. Hráči začnú inak reagovať. Je to taký impulz,” zamyslel sa Ďaloga.

 

Martin Ďaloga

Ďaloga pôsobil dlhé roky vo Zvolene, s ktorým získal v sezóne 2012/2013 extraligový titul. Zdroj: Facebook - HKM Zvolen

Povstal z popola ako bájny Fénix

Vráťme sa však k odkazu z úvodu. V sezóne 2019/2020 odchovanec zvolenského hokeja po šiestich dueloch v maďarskej najvyššej súťaži zavesil korčule na klinec. Dôvodom boli dlhodobé zdravotné problémy. „Na hokej som zanevrel. Začal som pracovať u môjho otca v rodinnej firme a tri roky som nehral,” prezradil otvorene a následne vysvetlil, čo ho doviedlo k reštartu kariéry v podobe angažmánu v 2. lige: „Sem-tam som si pre zábavu išiel zahrať s nejakými partičkami a na jednu z nich chodil aj môj už od detstva dobrý kamarát Denis Nociar, ktorý pôsobil práve v Rimavskej Sobote. Navrhol mi, či to ešte nejdem skúsiť, nech si popri robote privyrobím niečo navyše. Súhlasil som. Po postupe ma potom oslovil manažér a prikývol som aj na TIPOS SHL.”

Samozrejme, medzi 2. a 1. ligou sú obrovské rozdiely, ktoré na vlastnej koži pociťuje aj Martin. Zatiaľ sa s nimi ale dokáže výborne vysporiadať, čo neušlo ani pozornosti konkurenčných celkov. „Už to nie je med lízať. Som celkom prekvapený, ako mi to ide a ako sa bodovo stále držím. Jasné, mám teraz v hlave nejaké myšlienky. Dokonca mi už prišlo zopár ponúk, ale túto sezónu určite dohrám v Rimavskej Sobote a budem sa snažiť urobiť všetko pre to, aby sme nezostúpili,” povedal odhodlane na záver líder produktivity v tíme nováčika z južného Slovenska.