Nevzdávame sa, odkázali hráči Žiaru. Varga verí v rýchle ukončenie série

Obetavosťou a bojovnosťou odvrátili prvý mečbal. Hokejisti HK MŠK Indian Žiar nad Hronom zvíťazili vo štvrtom štvrťfinálovom zápase TIPOS Slovenskej hokejovej ligy nad víťazom základnej časti VLCI Žilina 5:3 a znížili stav série na 1:3 zo svojho pohľadu. Séria sa sťahuje opäť pod Dubeň, kde v piatok môžu Žilinčania spečatiť svoj postup do semifinále.

Do tretej tretiny vstupovali mužstvá za stavu 2:3. Hostia tak boli blízko najrýchlejšiemu možnému postupu. Indiáni však ukázali veľkú túžbu po víťazstve. „Myslím si, že tento zápas bol podobný ako tie predchádzajúce tri. Vedeli sme, akú kvalitu má Žilina, čo bude hrať a že budeme väčšinu času pod tlakom. To sa potvrdilo, my sme hrali celkom dobre v obrane, plnili sme všetko, čo sme si povedali a nakoniec sa nám aj naskytli príležitosti na gól,“ povedal v rozhovore Matúš Rais, autor víťazného presného zásahu zo 47. minúty. „Rozhodlo väčšie chcenie, obetavosť a väčšia súhra celého tímu.“

Od úvodu bolo vidno, že Žiarčania sú po nešťastnej utorňajšej prehre, po ktorej sa hnevali na rozhodcov, nabudení. Hoci Žilina je jasný favorit série, zverenci trénera Jerguša Baču dokazujú, že kožu rozhodne nepredajú lacno. „Ten včerajší záver bol, povedal by som, nevšedný a veľmi nás mrzel. S tým však my nič nespravíme. Keby sme ubránili oslabenie, pozreli by sme sa do predĺženia a tam by sa ukázalo, kto je šťastnejší. Takto sme s tým nemohli urobiť. Sústredili sme sa na dnešný zápas, aby sme divákom dopriali domáce víťazstvo,“ pokračuje 33-ročný obranca.

Žiar po výhre

Indiáni sa dočkali víťazstva nad Žilinou. Zdroj foto: Dušan DuPe Pethö

Svoj víťazný gól strelil v presilovej hre. „V prvých troch zápasoch nám príliš nešli. Snažili sme sa to zjednodušiť. Chcel som len čo najlepšie trafiť puk, zavrel som oči a padlo to tam.“

V tejto sezóne sa oba tímy stretli už osemkrát. Včera to však bola len prvá výhra Žiaru. Ak si chcú indiáni predĺžiť sezónu, v piatok musia zabrať aj na ľade súpera. „Aj predchádzajúce zápasy boli tesné. V základnej časti sme u nich dostali vyrovnávajúci gól dvadsať sekúnd pred koncom a prehrali sme po nájazdoch. Aj doma sme vyhrávali a otočilo sa to v oslabení. Konečne sa šťastie priklonilo aj na našu stranu,“ hovorí Rais a na záver odkrýva, čo by malo platiť na súpera, ktorý netají najvyššie ambície: „Bude na nich platiť to isté čo dnes. Musíme hrať dobre v defenzíve, pokryť stredné pásmo a hrať jednoducho v obrannom pásme, aby sa nehralo veľa v našej tretine a nedostávali sa do šancí.“

Menej do reči bolo hráčom Žiliny. Mrzieť ich mohla prehajdákaná tretia tretina a strata najtesnejšieho vedenia. „Do tretej tretiny sme išli vo vedení 3:2 a chceli sme si to postrážiť. Nepodarilo sa nám to, možno sa nám trochu vrátil včerajšok, kde sme to na konci utrhli na svoju stranu. Nič sa nedá robiť, ideme domov za stavu 3:1 a ideme ďalej,“ povedal Róbert Varga, najproduktívnejší hráč vlkov.

Róbert Varga

Varga mrzela tretia tretina, v ktorej domáci otočili skóre. Zdroj foto: Dušan DuPe Pethö

V záverečnej hre bez brankára si Žilinčania vytvorili ohromný tlak. Proti však bola veľká obetavosť domácich, ktorí napokon dokázali potvrdiť výhru gólom do prázdnej bránky. „Mali sme to dobre rozohrané. Žiar je však doma silný a my sme to vedeli. Bojujú, hádžu sa do striel, blokujú. Je tu menšie ihrisko a rýchlo nás pristupujú. Presne sme vedeli, aký to bude hokej v týchto dvoch zápasoch. Škoda, že sa nám to dnes nepodarilo ukončiť, pokúsime sa o to už najbližší zápas,“ vraví ofenzívny ťahúň suverénneho víťaza základnej časti.

V priebehu zápasu mali Žilinčania viaceré šance na zvýšenie svojho náskoku. Proti bol výborný Roman Petrík, ktorému navyše trikrát pomohla bránková konšrukcia. „Boli tam šance, ktoré sme nepremenili a na konci sa nám to vypomstilo. To je hokej,“ tvrdí Varga. Z predchádzajúcich zápasov presne vie, aký výkon bude so spoluhráčmi v piatok potrebovať na to, aby ukončili sériu. „Vrátime sa k tomu, čo sme hrali doma v druhom zápase. Dúfame, že nám to prinesie rovnaké ovocie,“ dodal Róbert Varga.


Prehľad zápasu

5
Góly Góly
3
32 (15,63 %)
Strely Strely
38 (7,89 %)
35 (92,11 %)
Zákroky Zákroky
27 (87,10 %)
2/3 (66,67 %)
Presilové hry Presilové hry
0/1 (0,00 %)
1/1 (100,00 %)
Oslabenia Oslabenia
1/3 (33,33 %)
0/0 (0,00 %)
Vhadzovania Vhadzovania
0/0 (0,00 %)
Kompletný prehľad zápasu

Súvisiace články