Október v znamení famóznych obratov a pravidelných tisícových návštev

V októbri sa naplno rozbehla St. Nicolaus 1. Hokejová liga so všetkým, čo k nej patrí. Slušné divácke návštevy len podčiarkli vyrovnanosť súťaže a záujem fanúšikov aj o základnú časť ligy, čo v minulosti nebolo až takým zvykom. Na atraktívnosti pridali famózne obraty, zemplínske derby či strieborná prilba na hlave skalického útočníka Ľubomíra Vaškoviča. V závere októbra sa na čelo tabuľky prebojoval Martin, ktorý ako jediný počas celého mesiaca neprehral, no súboje s najväčšími rivalmi Michalovcami a Skalicou ho čakali až v úvode novembra. Aj preto to už dnes neplatí a prvé sú opäť Michalovce, v októbri bol však najúspešnejším tímom práve nováčik z Turca. 
 

Našimi očami - TOP momenty októbra v STN Lige


Pravidelné tisícové návštevy kedysi neboli zvykom

Až deväť októbrových zápasov v St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy videlo viac než tisíc divákov. Úctyhodnými návštevami sa môžu pochváliť v Martine, Michalovciach, ale aj Topoľčanoch. A to ešte v niektorých ďalších stretnutiach boli návštevy tesne pod tisícku. Takýto záujem fanúšikov o základnú časť St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy po minulé sezóny nebýval zvykom. Práve naopak. Tisícová návšteva v základnej časti bola skôr hokejovým sviatkom. Teraz si na ne začíname zvykať. A je to pozitívny signál pre hráčov, funkcionárov, vedenie súťaže, ale aj sponzorov.

 

Aj ôsmy tím súťaže dokáže ukradnúť bod prvému

Tabuľka prvej ligy sa pomaly začala kryštalizovať. Na čele sa usadili Michalovce s Martinom, ktorým dýcha na chrbát Dubnica, Topoľčany aj Skalica. Šiesta Bratislava potrebuje začať podávať stabilnejšie výkony a najmä zdolávať vyššie postavené celky, ak sa chce na vedúcu päticu dotiahnuť, tím na to má. O postupové priečky do play-off momentálne bojuje Humenné, Spišská Nová Ves a Považská Bystrica, hoci všetky tri mužstvá dokážu ukradnúť body aj favoritom z čela tabuľky, čo podčiarkuje tohtosezónnu vyrovnanosť súťaže

 

Famózny michalovský obrat v trinásťgólovom zemplínskom derby

Fantastický zápas sa hral v rámci štrnásteho kola v Michalovciach. Nováčik súťaže z Humenného vyrukoval na lídra tabuľky s umnou taktikou a po vynikajúcich brejkoch sa dostal do vedenia 5:1. Domáci Michalovčania však potom predviedli perfektnú stíhaciu jazdu a duel napokon dospel až do predĺženia. V ňom sa po samostatnej akcii presadil Marek Mašlonka. Úchvatné derby medzi východniarskymi rivalmi sledovalo 1650 divákov.
 


S obratmi sa vrece roztrhlo

Nielen zemplínske derby prinieslo parádny obrat. Ešte v prvom októbrovom hracom dni Dubnica doma prehrávala so Skalicou 0:2 aj 3:5, no štvorgólovou treťou tretinou nakoniec zvrátila duel vo svoj prospech a napokon vyhrala 8:5. Skalica si to vynahradila presne o týždeň. V Topoľčanoch prehrávala už 0:4, štvrtý vyrovnávajúci gól dosiahli Záhoráci v poslednej minúte riadneho hracieho času pri power-play a v predĺžení rozhodli o svojom triumfe. 
 

V októbri neprehral jedine Martin

Nováčik súťaže bol v októbri vo výbornej forme a jediný bod stratil prekvapivo doma proti Spišskej Novej Vsi. Nehral však proti Michalovciam ani Skalici, súboje s najväčšími rivalmi ho čakali až v úvode novembra. A aj vďaka zaváhaniu Michalovciam sa na konci októbra dostal na čelo tabuľky, aj keď dnes to už opäť neplatí. Martin sa stále môže pýšiť skvelou diváckou podporou a je azda najväčším oživením St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy za posledné roky.
 

Ľubomír Vaškovič s treťou striebornou prilbou

Tretíkrát v kariére sa Ľubomírovi Vaškovičovi podarilo získať striebornú prilbu, 12. októbra ju pred zápasom so Spišskou Novou Vsou slávnostne prevzal a potom hneď vsietil dva góly. V ďalšom stretnutí znova dvakrát skóroval a pridal aj asistenciu. Samozrejme, že o držiteľovi striebornej prilby rozhodnú nakoniec fanúšikovia, ale každý z piatich nominovaných hráčov by si toto ocenenie zaslúžil, či už o čosi menej, alebo viac. Tentoraz bola strieborná prilba v správnych rukách. A Ľubomír Vaškovič ju po mesiaci, v ktorom patrila jemu, daroval svojmu hokejovému kamarátovi Seničanovi Pavlovi Krutému, ako podporu pri jeho zranení kolena.
 


Foto: HK Skalica


Spišiaci prišli o tri body, zbytočne

Akousi čiernou škvrnou októbra bola zbytočná kontumácia zápasu ešte piateho kola medzi Humenným a Spišskou Novou Vsou, ktorý aj tak vyhrali domáci Humenčania. Pri každej kontumácii sú však podľa Súťažného poriadku SZĽH previnenému mužstvu odpočítané z tabuľky tri body, a tak sa tomu nevyhli ani Spišiaci. Tamojšie nové vedenie zabudlo oficiálne požiadať o ostaršenie juniorského hráča, ktorý nastúpil za východniarov na jediný zápas. Síce trochu prísny trest, ale pravidlá sú na to, aby sa dodržiavali. Snáď sa takejto chybe v budúcnosti vyvarujú všetky kluby.

 

Sťahovanie Baláža o tridsať kilometrov

Vlani najproduktívnejší hráč Šarišanov Marcel Baláž po turbulentnom prešovskom lete zakotvil v Michalovciach. U obhajcu titulu ale nedostával toľko priestoru na ľade, ako by si prial a možno aj zaslúžil, pretože jeho kvality sú nespochybniteľné. Aj preto sa s michalovským klubom dohodol na uvoľnení a prestúpil neďaleko, do Humenného. Tam už zarezáva v prvej formácii a zatiaľ sa mu narámne darí, veď v siedmich dueloch nastrieľal šesť gólov.
 


Foto: Peter Brendza, novinyzemplina.sk