Prešov zabojuje o záchranu 1. ligy proti Leviciam

Po úchvatnom sobotňajšom divadle na detvianskom ľade, v ktorom ukoristili levickí hokejisti celkové prvenstvo v 2. Hokejovej lige, ich už od utorka čaká baráž o postup do vyššej súťaže. Sériu na štyri víťazstvá odštartujú na zvolenskom ľade, kde má v tejto sezóne svoj domovský stánok zdecimovaný Prešov. Ten musel pre rekonštrukciu svojho zimného štadióna hľadať pred sezónou azyl, napokon mu v play-out prvej ligy ostal Čierny Peter. Baráž tak otvorí komorná atmosféra vo Zvolene, o to väčšiu výhodu budú mať Levičania v domácom prostredí vďaka svojim fanúšikom.

 

Baráž o St. Nicolaus 1. Hokejovú ligu

 

HC prešov vs   Náš tip: 2:4 na zápasy

V tejto sezóne zdecimovaný Prešov sa už natrápil dosť. A môže padnúť až na úplné dno. S cieľom zachrániť tamojší hokej našli Prešovčania prechodný domov pod Pustým hradom. No pred play-out prišli o produktívnu juniorskú formáciu a dokonca jeden z najproduktívnejších hráčov Adam Tužinský zakotvil práve v Leviciach. Prešov bude oproti svojmu súperovi v obrovskej nevýhode, pretože vo Zvolene ho nečaká žiadna domáca atmosféra. Na druhej strane, počas celej sezóny odohral dvojnásobnú porciu zápasov oproti Leviciam, a to s omnoho kvaltinejšími celkami a vo vyššom tempe.

Eduard Giblák, tréner Prešova (zdroj: hokejportal.net): "Čo sa týka play-out, musím povedať jednu skutočnosť. Pred jej štartom nám odišla celá juniorská formácia Zvolena, ktorá sa postarala o dvadsaťdeväť gólov v základnej časti. Konkrétne išlo o Dubinu, Halamu, Magdolena, Chlepčoka a Benka. Ďalšou stratou bol odchod Adama Tužinského, ktorý absolvuje baráž vo farbách Levíc. Tieto atribúty boli rozhodujúce. Jedinou výraznou posilou bol Peter Pucher so synom. Peter je skúsený a ostrieľaný hráč. Na druhej strane nás mrzí, že sa nám nepodarilo vybaviť ešte jedného hráča, ktorý mal s ním prísť. Veľmi dobre vieme, že sme nemali oslňujúce výsledky. V priebehu play-out sme však zaznamenali dobré zápasy s posilnenými Novými Zámkami, aj keď sme dvakrát prehrali. Takisto veľmi dobrý súboj sme odohrali v poslednom kole v Považskej Bystrici. Pracujeme s tým, čo máme k dispozícii. Minulý týždeň som vycestoval do Rimavskej Soboty, kde som si pozrel hru Levíc. Zúčastnil som sa aj rozhodujúceho duelu v sobotu v Detve a musím povedať, že v oboch stretnutiach bol jednoznačne lepší náš barážový partner. Stojí pred nami veľmi ťažká úloha. Naše šance zachrániť sa vidím 50 na 50."

Levice odohrali náročné play-off. Najprv sa vytrápili s Púchovom, cez ktorý postúpili do celoslovenského finále. Tam narazili na Rimavskú Sobotu, ktorú najprv zdolali doma pred 1500 divákmi 3:2, no o týždeň neskôr identickým výsledkom na jej ľade prehrali. A tak o víťazovi 2. ligy rozhodol tretí zápas na neutrálnej pôde v Detve, kde Levičania vyhrali 5:1. Žlto-zelení majú ambíciu zabojovať o postup do St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy. Majú dobre vyvážený káder s viacerými skúsenými hráčmi a dravými mladíkmi. V ich bránke je istotou juniorský reprezentant Juraj Sklenár.

Marcel Ozimák, športový manažér Levíc (zdroj: hokejportal.net): "Mužstvo je pripravené a chalani sú odhodlaní. Môžem povedať, že Prešov to s nami nebude mať ľahké, ale to sa týka aj nás voči nemu. Dúfame, že to bude dobrý hokej a svoju kožu nepredáme lacno. Hráči urobia všetko pre to, aby boli úspešní. Samozrejme, v hre sú faktory, ktoré hrajú pre súpera, a takisto sú veci, ktoré zase vyhovujú nám. Ťažko je však na predčasné odhady, nakoľko sme sa s Prešovom doteraz nikdy nestretli. On hral svoju ligu, my svoju. Dovolím si povedať, že postupové šance sú rozdelené na polovicu. Viem, že Prešovčania počas sezóny nemali k dispozícii veľa legionárov, no podľa reglementu platí, že prvoligový klub môže mať na súpiske piatich, druholigový len dvoch. Aj toto predstavuje nesúlad, ale verím, že sa do budúcna tieto medzery v stanovách odstránia.

 

Program série (hrá sa na 4 víťazstvá):

26.2.2019 (utorok) HC Prešov - HK Levice 12:30
27.2.2019 (streda) HC Prešov - HK Levice 17:00
2.3.2019 (sobota) HC Levice - HC Prešov 17:30
3.3.2019 (nedeľa) HC Levice - HC Prešov 17:30

* 5.3.2019 (utorok) HC Prešov - HK Levice 17:00
* 7.3.2019 (štvrtok) HC Levice - HC Prešov 17:30
* 9.3.2019 (sobota) HC Prešov - HK Levice 17:00

* prípadný 5., 6. a 7. sa hrá len v prípade nerozhodnutia série