September priniesol vyrovnanejšiu ligu, tisícové návštevy v Martine a nováčika na čele

September vyniesol na čelo prvoligového pelotónu nováčika z Martina. Klub z metropoly Turca sa prezentoval okrem dobrého hokeja aj vynikajúcimi návštevami, na šláger s Michalovcami si našlo cestu až dvetisíc divákov. Dukla v ňom zaznamenala svoju jedinú prehru, napriek tomu sa zatiaľ ukazuje ako najväčší favorit súťaže a predvádza najpresvedčivejšie výkony. Výrazne jej k tomu dopomohli výkony brankára Adama Trenčana, ktorý na úvod sezóny 139 minút neinkasoval. Ostatní favoriti si pripísali aj prvé zaváhania s outsidermi. Prekvapila Považská Bystrica, ktorá dokázala o body obrať Martin aj Skalicu. Nevnímajúc výsledky Nových Zámkov, liga sa zdá byť opäť o čosi vyrovnanejšia. V prvom mesiaci sme zaznamenali už aj prvé trénerské zmeny v Bratislave a Prešove. Šarišania pritom dlho ani nevedeli, či vôbec nastúpia do nového ročníka. 

 

KOMENTÁR - TOP momenty septembra STN Ligy

 

Dvetisíc divákov na šlágri v Martine

Šláger Martina s Michalovcami bol ozdobou prvoligového septembra. Zápas splnil najvyššie kritéria, fantastická dvojtisícová kulisa vytvorila na Turci jedinečnú hokejovú atmosféru, ku ktorej dopomohli aj výkony oboch tímov. Vyrovnaný zápas dospel až do samostatných nájazdov, kde drámu rozuzlil paradoxne hráč, ktorý vlani obliekal dresy oboch mužstiev - František Poliaček. Návšteva 2089 divákov je v tejto sezóna zatiaľ najvyššia, no rekord z vlaňajšej základnej časti, keď na otvorenie michalovského štadióna bolo zvedavých 2608 divákov, neprekonala. Doteraz však návštevnosť v Martine neklesla pod tisícku a veríme, že Martinčania ešte v základnej časti dokážu atakovať či dokonca prekonať hranicu 3000 divákov.

 

Nováčik na čele

Martin už v lete naznačil svoj potenciál, keď porazil extraligovú Detvu, Liptovský Mikuláš aj Žilinu. Napriek tomu ostal pred štartom prvej ligy skromný a o svojich ambíciách hovoril len opatrne. Predsa len, prechod z druhej do prvej ligy býva náročný a rozdiel v oboch súťažiach je značný. Napriek tomu ho zvládol výborne, do novej súťaže vstúpil dvoma víťazstvami, a hoci body stratil v Skalici a prekvapivo aj Považskej Bystrici, dokázal poraziť najväčšieho favorita z Michaloviec. Martin teda na úvod potvrdil, že bude patriť k najsilnejším mužstvám, hoci určite nebude neporaziteľný.

 

 

Michalovce, Martin a Skalica bodovali v každom zápase

Traja najväčší favoriti novej sezóny bodovali v každom zápase, no ich herný prejav a výsledky sa líšia. Skalica musela bojovať o body do posledných sekúnd vo všetkých stretnutiach okrem súboja s Novými Zámkami, vytrápila sa dokonca aj s outsiderom z Prešova. Martin, podobne ako Skalica, porazil jednoznačne len reprezentačnú dvadsiatku a v ostatných dueloch uhral tesné výsledky. Naopak, Michalovčania predvádzajú od úvodu nového ročníka presvedčivé výkony, keď v úvodných štyroch zápasoch porazili svojich súperov rozdielom triedy a vyrovnanú partiu odohrali len s najväčšími konkurentmi, a to práve Martinom a Skalicou.

 

Adam Trenčan 139 minút s čistým štítom

Brankár Michaloviec patrí už niekoľko sezón k prvoligovej špičke, no takýto vstup do sezóny ešte nezažil. V prvých dvoch kolách zmazal strelcov Dubnice a Topoľčian, zaznamenal 53 úspešných zákrokov a čisté konto si udržal až do konca prvej tretiny tretieho zápasu s Humenným, keď ho prekonal bývalý spoluhráč Vladislav Solomončak. Dvadsaťosemročný gólman nepoľavil ani v ďalších stretnutiach a aktuálne kraľuje brankárskym štatistikám s vyše 95%-nou úspešnosťou zákrokov.

 

Skalické predĺženia

Až štyri zo šiestich zápasov Skalice sa nerozhodli v riadnom hracom čase a proti Prešovu bojovali Záhoráci o tri body až do posledných sekúnd. Zdá sa, že „Králi“ radi držia svojich fanúšikov v napätí od úvodného buly až po záverečný klaksón. V troch zo štyroch súbojov, ktoré sa predlžovali, nakoniec uspeli, no posledná prehra s Michalovcami by im mala byť výstrahou. Vlaňajší víťaz základnej časti už nie je tak dominantný ako pred rokom. Ak chce konkurovať silným Michalovciam a Martinu, nesmie si nechať uchádzať body pomedzi prsty a nemal by zápasy rozhodovať až v predĺžení či nájazdoch. 

 

 

Rozbeh Prešova vo Zvolene

V Prešove bolo turbulentné leto. Zatiaľ čo statici zatvorili štadión a mesto pripravovalo jeho rekonštrukciu, seniorský tím mal vziať pod svoje krídla známy podnikateľ Marián Troliga, ktorý však tragicky zahynul po páde vrtuľníka. O štarte Prešova sa nakoniec rozhodlo len necelý týždeň pred začiatkom STN Ligy. „Koňare“ našli prechodný domov vo Zvolene, no s narýchlo pozliepaným kádrom. Nezohraté mužstvo sa v septembri len hľadá a jeho primárnym cieľom bude udržať sa v lige. Ak sa mu to aj podarí, jeho ďalšia budúcnosť nemusí byť ružová. Je otázne, či sa rekonštrukciu ICE Arény v Prešove vôbec podarí ukončiť ešte pred začiatkom budúcej sezóny a otáznik tiež visí nad finančnou situáciou klubu. Buď sa Prešov o rok vráti späť so silným partnerom tak, ako ho poznáme z posledných sezón, alebo bude zvolenská misia len predzvesťou ďalšej stagnácie.

 

Debakle Nových Zámkov

Tri presné zásahy a 55 inkasovaných gólov. Taká je bilancia B tímu Nových Zámkov po šiestich odohratých zápasoch. A to sa ešte Novozámčania nestretli s favoritmi ako Martin a Michalovce. Ich prínos pre ligu je momentálne minimálny, ak nie žiaden. Na druhej strane, pre mladých Novozámčanov je šanca napredovať v prvej lige vyššia než v 1. lige juniorov, kde by inak pôsobili. Ak však majú títo hráči uhrať dôstojnú partiu v seniorskej súťaži, potrebovali by aspoň jednu skúsenú formáciu, ktorá by ich usmernila a pomohla im ďalej napredovať. V lete sa črtala spolupráca novozámockého „Béčka“ s druholigovými Levicami. Nazdávame sa, že ak by sa tieto kluby dohodli, mohli by sme dnes sledovať úplne iné Nové Zámky B.

 

 

Kalináč po ročnej pauze na čele produktivity

Pred rokom a pol ohlásil Martin Kalináč koniec profesionálnej kariéry, narodila sa mu dcéra, popritom študoval a zbieral trénerskú prax. Dlho však bez hokeja nevydržal a v lete kývol na ponuku HC Bratislavy. Šikovný a rýchly útočník sa vrátil v plnej sile a v septembri ovládol s desiatimi bodmi kanadské bodovanie súťaže, hoci výrazne sa na jeho produktivite podpísalo sedem bodov proti Novým Zámkom B. Kalináčov návrat znamená, že na prvoligových klziskách budeme môcť opäť sledovať hráča, ktorému sa podarilo v jednej sezóne nazbierať rekordných 76 kanadských bodov a ako jediný získal dvakrát striebornú prilbu. Ak bude mať formu, oba míľniky môže ešte v tomto ročníku prekonať.

 

Vyrovnané partie Považskej Bystrice s favoritmi

Časy, keď Považská Bystrica prišla na zápas s dvanástimi hráčmi, jedným brankárom a dostávala debakle, sú preč. Považania dvakrát po sebe postúpili do play-off a vyzerá to tak, že by sa im to mohlo podariť do tretice aj v súťaži s dvanástimi celkami. Majú stabilizovaný káder vedený skúseným trénerom Nemčekom, čo prináša želané ovocie. „Panteri“ hneď na úvod vzali body Humennému a Skalici, na čo nadviazali aj proti Martinu. Postarali sa tak o najväčšie prekvapenie mesiaca, keď porazili jedného z favoritov na celkové prvenstvo. Výsledky Považskej Bystrice sú dôkazom, že STN Liga je opäť o čosi vyrovnanejšia a každý môže poraziť každého.

 

Trénerské zmeny v Bratislave aj Prešove

Bratislava v lete oznámila zmenu na poste trénera, Imrich Antal mal zasadnúť na pozíciu športového riaditeľa a jeho miesto zaujal asistent Rudolf Verčík. Ten aj začal prípravu s novým tímom, no z hlavného mesta sa porúčal extrémne rýchlo, skôr než jeho mužstvo stihlo nastúpiť na prvý ligový zápas. V ňom už stál na trénerskej lavičke opäť Imrich Antal aj s novým asistentom Jaroslavom Obšutom. Dlho sa na trénerskom poste neohrial ani Miloš Šeliga pri tíme Prešova. Šarišanov viedol v prvých troch kolách, kým ho nenahradil bývalý extraligový kouč Slavomír Chlebec.

 

 

Foto v článku: novinyzemplina.sk, Noam Photo, HC Osmos Bratislava