Séria, ktorá nemá papierového favorita. Čo môžeme očakávať od stretu medzi Považskou Bystricou a Skalicou?

V TIPOS Slovenskej hokejovej lige pokračuje už len osem mužstiev, ktoré sa v play-off pobijú o zisk titulu i postupovú miestenku do najvyššej súťaže. Papierovo najvyrovnanejšia by mala byť štvrťfinálová séria medzi Považskou Bystricou a Skalicou. Ambiciózne tímy totiž po základnej časti v tabuľke delil iba jeden bod. Mierne navrch mali „panteri”, no vo vzájomných zápasoch sa naopak viac darilo Záhorákom. Teraz sú však tieto štatistické údaje minulosťou a začína sa odznova.

Tuhý boj o každý centimeter ľadu

Obe mužstvá si naplno uvedomujú, že ich nečaká nič jednoduché. Na postup do ďalšej fázy budú musieť vynaložiť maximálne úsilie. „Play-off je úplne iná súťaž. Stretnú sú dva celky s kvalitou na každom poste. Rozhodne to nebude ľahká cesta, no verím, že uspejeme,” povedal nám pred štartom série odhodlane produktívny útočník Skalice Vladimír Vybiral a z opačného tábora sa na rovnakú tému vyjadril skúsený Patrik Lušňák: „Majú jednu nebezpečnú päťku, ktorá vyniká v ofenzíve. Myslím si však, že neexistuje žiadny dôvod, aby sme sa ich báli. Všetko závisí od nás. Pokiaľ budeme hrať svoju hru, postúpime.”

Aj keď sa proti sebe stretnú kluby, ktoré si štvrťfinále zabezpečili bez účasti v kvalifikácii, ich situácia bola predsa len odlišná. Zatiaľ čo Považskobystričania si postup zabezpečili niekoľko kôl pred koncom základnej časti, zeleno-bieli o prvú šestku bojovali až do samého záveru. Definitívu pritom získali práve po divokej výhre nad „pantermi”. V poslednom zápase triumfovali 8:6. „Takto to určite nebude vyzerať. Skaličania boli namotivovaní, pretože ešte mali šancu na posun vyššie a z našej strany to nebolo ideálne tempo. Teraz to bude o niečom inom,” zamyslel sa Lušňák nad duelom z 3. marca.

Považská Bystrica - Skalica

Považskú Bystricu a Skalicu delil v tabuľke po základnej časti len jeden bod. Zdroj foto: FB - HK 95 Považská Bystrica

Čo rozhodne?

Stálice druhej najvyššej slovenskej hokejovej súťaže sa poznajú veľmi dobre. Počas ročníka 2023/2024 proti sebe nastúpili celkovo štyrikrát, pričom trikrát sa z výhry radovala Skalica a raz Považská Bystrica. Tomuto faktu ale neprikladajú žiadnu váhu. Začína sa od nuly a cieľ je jasný – dotiahnuť to čo najďalej. „Keďže sme prienikom do prvej šestky splnili plán, nálada je pozitívna. Už sa nevieme dočkať úvodného buly. Bojovali sme až do poslednej chvíle, takže sme si nacvičili, ako sa hrá o všetko a vieme, čím sa chceme prezentovať,” prezradil Vybiral a Lušňák na neho nadviazal v podobnom duchu: „Záver nám nevyšiel podľa predstáv, no to už je za nami. Každý má hlavu hore a v kabíne vládne skvelá atmosféra.

Práve spomínaná forma z posledných zápasov je ďalším faktorom, ktorý tieto dve mužstvá odlišuje. Záhoráci v záverečných šiestich stretnutiach našli len jedného premožiteľa a naopak Považskobystričania si v rovnakom počte duelov pripísali päť prehier. Po desaťdňovej prestávke je však zabudnuté aj to. Aktuálnu formu odhalí až prvý súboj štvrťfinálovej série, ktorý sa uskutoční v stredu o 17:30 na ľade „panterov”. „Rozhodovať budú tie najmenšie detaily. Každý gól má v play-off veľkú váhu,” zhodujú sa na záver obaja naši respondenti.

Štatistické porovnanie

            

Považská Bystrica   

            
              

Skalica Skalica 

            
HK'95 Považská Bystrica Ukazovateľ HK Skalica
145 Strelené góly 149
141 Inkasované góly 148
1495 Strely na bránku 1576
9,70 % Úspešnosť streľby 9,45 %
658 Trestné minúty 435
20,51 % Využitie presiloviek 20,74 %
78,61 % Úspešnosť v oslabeniach 84,30 %
81,50 % Úspešnosť zásahov 90,60 %
8:3 Najvyššia výhra 6:0
2:12 Najvyššia prehra 1:9

 

Vzájomné zápasy v sezóne 2023/2024

20.10. HK'95 Považská Bystrica – HK Skalica 1:3

06.12. HK’95 Považská Bystrica – HK Skalica 5:0

19.01. HK Skalica – HK’95 Považská Bystrica 3:2

03.03. HK Skalica – HK’95 Považská Bystrica 8:6