Skalica je topoľčianskym katom, Žochári chystajú odplatu

Topoľčany ešte do posledných kôl bojovali o druhé miesto, avšak napokom im ušla aj tretia priečka, hoci len o chĺp. Pri rovnosti bodov rozhodli až vzájomné zápasy s Dubnicou. Žochárov tak čaká na úvod play-off neobľúbený súper - Skalica. Záhoráci vystavili Topoľčanom stopku pred dvoma rokmi vo štvrťfinále, vlani v semifinále a v aktuálnom ročníku ich porazili vo všetkých štyroch vzájomných súbojoch. Napriek tomu séria štvrtého s piatym tímom tabuľky nebude mať favorita a očakáva sa v nej veľká vyrovnanosť. Oba tímy si skrížia hokejky už v piatok a sobotu v Topoľčanoch a v utorok sa séria presťahuje do Skalice.

 

Základná časť

Topoľčany

Žochári mali azda najnáročnejší vstup do sezóny spomedzi všetkých tímov, po úvodných prehrách s Michalovcami a Martinom sa však postavili na nohy a vyhrali sedem zápasov po sebe. Najlepšiu formu mali na prelome novembra a decembra, keď ťahali šnúru siedmich víťazstiev a dostali sa na druhé miesto. Ako jediné dokázali dvakrát poraziť víťaza základnej časti z Michaloviec a vyrovnaný počet víťazstiev a prehier majú tiež s druhým Martinom, treťou Dubnicou a siedmou Bratislavou. Proti slabším tímom mimo prvej sedmičky boli Topoľčany stopercentné, no ich najväčším katom bol v základnej časti štvrťfinálový súper zo Skalice. Záhoráci boli jediný tímom, ktorý nedokázali poraziť. Ak by sa im to aspoň raz podarilo, skončili by v tabuľke vyššie a neobľúbenému súperovi by sa tak vyhli.

Skalica

Ambície Záhorákov boli po dvoch finálových sezónach určite vyššie než obsadiť piate miesto. Základnú časť začali sľubne, vyhrali prvých päť zápasov, no až tri z nich rozhodli v predĺžení a tak v nich dohromady stratili dôležité tri body. Podobné straty napokon stáli Skaličanov umiestnenie v prvej štvorke. S Michalovcami a Martinom dokázali uhrať len po jednej výhre. Ich postavenie v tabuľke výrazne ovplyvnili aj prehry so Spišskou Novou Vsou, zaváhanie proti Považskej Bystrici či strata dohromady až ôsmich bodov s Humenným. Napriek tomu nemožno hovoriť o nejakom výraznom sklamaní. Zverenci trénera Ružičku si možno spomenú na sezónu 2017/18, keď nepatrili medzi favoritov, no vyhrali sériu s Topoľčanmi, vyradili z play-off víťaza základnej časti z Prešova a postúpili do finále.

 

Štatistické porovnanie

Topoľčany

Ukazovateľ

Skalica

193

Strelené góly

202

109

Inkasované góly

122

1763

Strely na bránu

1788

10,95%

Úspešnosť streľby

11,30%

819

Trestné minúty

695

15,76%

Využitie presiloviek

22,87%

87,63%

Úspesnosť v oslabeniach

83,15%

93,26%

Úspešnosť zásahov

91,31%

 

Vzájomné zápasy

Skalica vyhrala všetky štyri vzájomné zápasy a potvrdila, že topoľčiansky štýl jej vyhovuje. Postupom času prichádzali stále jednoznačnejšie víťazstvá Záhorákov. Začiatkom novembra uspeli až po predĺžení, v druhom meraní síl vyhrali Skaličania tesne 4:3, pred Vianocami pribalili Topoľčanom pod stromček domácu prehru 2:4 a v 42. kole len tesne pred koncom základnej časti zaznamenali už jasné víťazstvo 5:2. 

Súhrn: Na zápasy je to v tejto sezóne 4:0 pre Skalicu, pri celkovom skóre 18:11.
 

Posily pred play-off

Topoľčany získali tesne pred play-off dve cennné posily. Útočník Peter Lichanec prišiel k Žochárom z extraligového Popradu, no počas aktuálneho ročníka nastupoval aj za Banskú Bystricu a Liptovský Mikuláš. Druhým úlovkom do skladačky trénera Ľubomíra Hurtaja bol obranca Jakub Loydl, ktorý sa po takmer troch rokoch vrátil z univerzitnej ligy k profesionálnemu hokeju.

Skalica hrá od začiatku sezóny so stabilizovaným kádrom, ktorý prešiel len minimálnymi zmenami. Najväčšiu stratu zaznamenali Záhoráci v októbri, keď ich kapitán Tibor Kutálek oznámil koniec kariéry pre zdravotné problémy. Okrem odchodu Andreja Mrázika do materskej Trnavy v skalickom tíme nedošlo pred play-off k žiadnym zmenám.

 

Hlasy zástupcov klubov

Ervín Mik, generálny manažér HC Topoľčany: „Trochu sme si pokazili január, skončili sme štvrtí a vo štvrťfinále budeme mať už klasicky Skalicu. Samozrejme, ideme do série s cieľom postúpiť. Chceme ísť krok po kroku, dúfame v postup do semifinále a ďalej sa uvidí. Vieme, že prípadné víťazstvo nad Skaličanmi by nás veľmi zocelilo. Oproti predošlým sériám so Skalicou začneme tentokrát doma, čo môže byť kľúčové. Aj keď sme ju nedokázali v základnej časti poraziť, tak veríme, že každá šnúra prehier sa raz musí skončiť. Ja sa na tú Skalicu skutočne teším, teším na našich aj skalických fanúšikov a dobrý hokej. Vyhovujú nám tímy, ktoré nekazia hru, ale snažia sa ju tvoriť.“

Miroslav Lipovský, riaditeľ HK Skalica: „Ciele sú také ako vždy. Klasika. Vyhrať prvý zápas, potom ďalší a ďalší a ísť čo najvyššie. Samozrejme, že by sme sa najradšej opäť pozreli až do finále, veď preto to hráme, ale stojí teraz pred nami ťažký súper, takže všetko sa sústredí naňho. Zase to vyšlo na Topoľčany, už sme na tom nasmiali aj s Ervínom Mikom, že už sa naše súboje stávajú tradíciou. Aspoň vieme, čo nás tam čaká, oni zase vedia, čo čaká ich v Skalici, takže tešíme sa na to. Káder máme uzavretý, všetci chalani, čo sú tu, majú našu dôveru, doplníme ich ešte chlapcami z juniorky.“

 

Naša prognóza

Štvrťfinále štvrtého s piatym tímom tabuľky nemá favorita. Na papieri vyzerajú Topoľčany o čosi silnejšie, sériu navyše začnú doma a ich výhodou bude aj početná fanúšikovská základňa. Žochári sa tešia hokejovému boomu, ktorý pravidelne láka na ich štadión vyše tisíc priaznivcov, zatiaľ čo Skalica zažíva mierny divácky pokles. Záhoráci to však na Topoľčany vedia, dvakrát po sebe im vystavili v play-off stopku a vyhrali s nimi aj všetky tohtosezónne stretnutia. Očakávame, že táto štvrťfinálová séria sa kvalitou či nasadím môže vyrovnať semifinálovým súbojom a rozhodovať v nej budú detaily. 

NÁŠ TIP: 3:2 na zápasy


Nasledujúce zápasy

Pre vybrané tímy nie sú naplánované žiadne zápasy