Tisícové návštevy už nie sú raritou, 1. liga sa približuje európskej špičke + ŠTATISTIKA NÁVŠTEVNOSTI

Atraktivita našej druhej najvyššej hokejovej súťaže sa každým rokom zvyšuje. Ešte nedávno boli tisícové návštevy skôr raritou, no tento ročník ukázal opačný trend. Priemernú návštevnosť nad tisíc divákov dosiahla až trojica tímov, a podarilo sa im to dokonca už v základnej časti. Len pre porovnanie, v predošlých štyroch sezónach dokázal túto hranicu prekonať len jeden tím, a to Nové Zámky v sezóne 2015/16. Celkový divácky priemer na prvoligových zápasoch vzrástol až na 655 divákov, a to aj napriek extrémne nízkej návštevnosti v Nových Zámkoch či zvolenskom Prešove. Ak by sme odignorovali iba domáce zápasy Novozámčanov, priemerná návštevnosť by dosiahla až 711 divákov. Naša St. Nicolaus 1. Hokejová liga sa tak diváckou atraktivitou zaradila k európskej špičke na úroveň fínskej Mestis či medzinárodnej MOL ligy.

 

Znovuzrodený Martin

Martin nebol len tak obyčajným nováčikom. Mesto, kde sa ešte pred dvoma rokmi bojovalo o finále Tipsport ligy, prežilo pád až na dno – do 2. Hokejovej ligy. Nový klub sa však postavil na nohy, postúpil do 1. ligy a sformoval zaujímavý káder s množstvom odchovancov. S novým vedením, no rovnako vernými fanúšikmi, chcel vrátiť Martinčanom hokejovú vášeň. Ambiciózny klub ukázal svoju silu už v príprave, kde bol vyrovnaným súperom aj extraligovým tímom. V základnej časti sa pohyboval na popredných priečkach, hral atraktívny hokej a lákal fanúšikov na tribúny v hojnom počte. Z 23 zápasov základnej časti mal až v 15tich návštevnosť viac než 1000 divákov. V play-off to na tribúnach gradovalo a finálová séria s Michalovcami bola fantastickým prvoligovým vyvrcholením. Skvelé hokejové divadlo podporila azda najlepšia atmosféra, akú naša druhá najvyššia hokejová súťaž zažila za posledných 10 rokov.


Foto: Slávka Jankyová

Rekordná návšteva na Zemplíne

Na Zemplíne avizovali už pred začiatkom tohto ročníka útok na najvyššiu métu – postup do Tipsport ligy. Dukla pracovala v podmienkach, ktoré boli na 1. ligu nadštandardné, do mužstva získala hráčov so skúsenosťami z KHL a základnú časť ovládla s veľkým náskokom. Hokejový ošiaľ z vlaňajška pokračoval. Rovnako ako v Martine, tak aj v Michalovciach bola tisícka ľudí na zápasoch úplne bežná. Vo finále však nabral už spomínaný hokejový ošiaľ úplne iné rozmery. Michalovce mali súboj o zlato ovládnuť na ľade, Martin na tribúnach. Avšak realita ukázala niečo iné. To, čo Martinčania dohnali na ľade, Dukla vykompenzovala v hľadisku. Výsledkom bolo najvyrovnanejšie finále vôbec s rovnako famóznou diváckou kulisou na oboch stranách. Tá michalovská navyše lámala rekordy. Vyše štyritisíc divákov na rozhodujúcom siedmom finálovom zápase bolo najviac v rámci všetkých finálových sérií 1. ligy za posledných desať rokov!


Foto: Tomáš Feigl

Hokejový bum pokračoval aj v Topoľčanoch

V tieni dvoch finalistov, aj keď trochu neprávom, ostali „Žochári“. Aj tí sa však môžu pochváliť skvelou sezónou, počas ktorej pokračoval ich vzrastajúci hokejový bum. Sympatický tím vedený trénerom Hurtajom predvádzal atraktívny hokej a nebyť semifinálovej prekážky v podobe suverénnych Michaloviec, mohol by pomýšľať aj na prvoligové finále. V základnej časti sa Topoľčany postarali o najvyššiu návštevu spomedzi všetkých prvoligistov – 2139 divákov. Hokejový bum naplno vypukol vo štvrťfinále proti Skalici a pokračoval v semifinále s Michalovcami. Topoľčany síce odohrali v play-off „len“ štyri stretnutia, no na tribúny prilákali dohromady vyše 12 000 priaznivcov. Návštevnosťou vo štvrťfinále a semifinále schovali do vrecka aj Martin či Michalovce.


Foto: HC Topoľčany

Tisícka padla aj v Skalici, Dubnici či Humennom

Okrem už spomínanej trojice sa podarilo prekročiť hranicu tisíc divákov na prvoligovom zápase aj ďalším trom mužstvám. Na Záhorí mali počas celého ročníka stabilnú návštevnosť okolo 700 divákov, a hoci Skaličania nedokázali prekročiť svoj tieň, na štvrťfinále prilákali takmer 1200 ľudí. Nováčikovský entuziazmus Humenného bol zreteľný najmä v úvode ročníka. Tisícovú návštevu prilákalo hneď druhé domáce vystúpenie „Levov“ proti rivalovi z Michaloviec. Humenčania si však udržali pomerne slušné návštevy aj v ďalšom priebehu súťaže, keď ich výkony stagnovali a klubu hrozil zánik. Prekvapením bol najmä divácky nezáujem o zápasy Dubnice, ktorá predvádzala slušné výkony a držala sa v najlepšej štvorke. Na ich domáce vystúpenia chodilo bežne len okolo 400 skalných a výnimkou bolo len derby s Považskou Bystricou. Našťastie, vydarené play-off vrátilo dubnického diváka späť na štadión. Najmä semifinále s Martinom zaplnilo tribúny tak, ako by sme to na Dubnicu aj očakávali. Hokejistom vytvorilo skvelú atmosféru zakaždým okolo dvetisíc divákov a nám ostáva len veriť, že im semifinálový entuziazmus vydrží aj na začiatku nového ročníka.


Foto: MHK Dubnica

Atraktívnejšia, populárnejšia a kvalitnejšia 1. liga

Oproti vlaňajšku zaznamenala naša druhá najvyššia hokejová súťaž ďalší nárast návštevnosti. Zatiaľ čo pred dvoma sezónami prišlo na prvoligový zápas v priemere 541 divákov, teraz to bolo až o 21 % viac. Do úvahy pritom musíme brať aj prítomnosť Nových Zámkov B, ktoré mali priemernú návštevnosť 43 divákov a tiež Prešova hrajúceho domáce zápasy vo Zvolene. Prvoligistom sa však čoraz viac darí prilákať na tribúny tisícové návštevy. Viac než 1000 divákov bolo prítomných až na 64 zápasoch 1. ligy, čo je až o 45 % viac než vlani. Keď si to porovnáme so sezónou 2016/17, keď takýchto návštev bolo len 23, tak je to nárast o neuveriteľných 178%! Aj tieto štatisticky svedčia o výraznom náraste popularity a atraktivity súťaže, a v neposlednom rade aj o jej zvyšujúcej sa kvalite. Naplno ju odhalil aj majster z Michaloviec, ktorý si v baráži proti Žiline vybojovať historický postup do Tipsport ligy. A to aj so siedmimi hráčmi do 23 rokov a maximálne troma legionármi zo zahraničia.

 


»»» KOMPLETNÁ TABUĽKA TU «««

 


»»» KOMPLETNÁ TABUĽKA TU «««

 


»»» KOMPLETNÁ TABUĽKA TU «««

 


»»» KOMPLETNÁ TABUĽKA TU «««

 


»»» KOMPLETNÁ TABUĽKA TU «««