TOP 5 slovenských posíl v TIPOS SHL

Ani sme sa nenazdali a za nami je približne tretina základnej časti TIPOS Slovenskej hokejovej ligy. Zápasový kolotoč sa počas aktuálnej reprezentačnej prestávky na chvíľku zastaví. A to je dobrá príležitosť na hodnotenie doterajšieho priebehu aj z pohľadu individuálnych výkonov hráčov. Minulý týždeň sme vám priniesli zoznam TOP 5 zahraničných predsezónnych posíl. Tentoraz sme pripravili rebríček najlepších Slovákov, ktorí počas letnej prestávky pribudli do tímov SHL.

Peter Ordzovenský (HKM Rimavská Sobota)

Začneme jediným obrancom v našom rebríčku. Zadák s bohatými skúsenosťami oslávil na Sviatok všetkých svätých svoje 38. narodeniny, na jeho výkonoch to však nebadať. Pred sezónou zamieril z extraligovej Spišskej Novej Vsi do tímu nováčika od rieky Rimava a vedenie klubu si tento transfer určite pochvaľuje. Bek s viac ako 600 zápasmi v našej najvyššej súťaži sa podľa očakávania zaradil medzi opory. V doterajších pätnástich odohraných zápasoch si na svoje konto pripísal jeden gól, no s deviatimi asistenciami je najlepším nahrávačom tímu a celkovo piatym najproduktívnejším hráčom. Po solídnom úvode prišiel na Rimavskú Sobotu výsledkový útlm a aktuálne je s Trnavou plece pri pleci na poslednej priečke tabuľky so zápasom k dobru. Podarí sa jej aj s prispením ostrieľaného obrancu vyhnúť sa bojom o záchranu?

Peter Ordzovenský

Peter Ordzovenský (s číslom 17) dokazuje svoje bohaté hokejové skúsenosti aj v Rimavskej Sobote. Zdroj: Jana Cutt.photography

Samuel Chalupa (HC Prešov)

Keď prešovský rodák zamieril v lete z Michaloviec do svojho materského klubu, neskrýval spokojnosť. Tešil sa na návrat domov po piatich rokoch, ako aj na skvelú partiu, ktorá chce reštartovať hokej v treťom najväčšom meste Slovenska. Jeho slová a ambície sa zatiaľ do bodky napĺňajú. Prešov je aktuálne na treťom mieste tabuľky a na výborných výsledkoch klubu má nemalý podiel práve bývalý hráč Michaloviec, Nitry či Slovana. V 15 zápasoch zaznamenal 28-ročný útočník 17 bodov za sedem gólov a desať asistencií, čo činí v priemere 1,13 bodu na zápas.

Samuel Chalupa

Samuel Chalupa je ťahúňom Prešova. Zdroj: HC Prešov/Peter Ilenčík

Radoslav Tybor (TSS GROUP Dubnica)

Prestup úradujúceho majstra Slovenska z Košíc do Dubnice bol pre mnohých veľkých prekvapením. No ako sám priznal, po zranení z konca základnej časti to už nebolo celkom ono a v úspešnom play-off si veľa nezahral. To spolu s príchodom druhého potomka zahrali do karát ponuky z Dubnice. A v klube od začiatku napĺňa vysoké očakávania. Skúsenosti z českej a slovenskej extraligy, ale aj z reprezentácie naplno uplatňuje aj na ľade. V 16 zápasoch nazbieral 20 bodov a suverénne kraľuje klubovej produktivite.

Radoslav Tybor

Radoslav Tybor neodolal ponuke Dubnice, odkiaľ to má blízko domov. Zdroj: HC Prešov/Peter Ilenčík

Dávid Kohút (HC Prešov)

Pre fanúšikov slovenského hokeja je meno Dávid Kohút pomerne neznáme. Nečudo, veď rodák z Prievidze s výnimkou sezóny 2020/21, ktorú strávil v Trnave, pôsobil výlučne v českých nižších súťažiach. Práve počas spomenutého pôsobenia v slovenskom Ríme však dnes 25-ročný center naznačil svoje ofenzívne schopnosti. Zbieral vtedy takmer bod na zápas. Svoj terajší návrat na Slovensko odštartoval vo veľkom štýle. V 14 zápasoch si pripísal 23 bodov. Veľmi podobne sú na tom aj jeho spoluhráči z útoku Leščenko a Poliaček (23, resp. 20 bodov). Smrteľný útok z metropoly Šariša potrápi v tejto sezóne ešte nejednu obranu.

Dávid Kohút

Dávid Kohút pôsobil na Slovensku doteraz len jednu sezónu. Zdroj: HC Prešov/Peter Ilenčík

Peter Galamboš (VLCI Žilina)

Aktuálne najproduktívnejší hráč TIPOS SHL pomohol v minulej sezóne Michalovciam k prekvapivému postupu do extraligového semifinále. V lete zamieril k ambicióznym „vlkom“, ktorí veria, že tentokrát im už postup do najvyššej súťaže neujde. A jedným zo stavebných pilierov na plánovanom úspechu má byť práve 34-ročný Martinčan s vyše 650 extraligovými štartami. Po trošku kostrbatejšom štarte nabrali zverenci trénera Bokroša v ostatných týždňoch výbornú formu. Aktuálne držia sériu piatich víťazstiev v rade a pevne sa usadili na prvej priečke tabuľky. Galamboš sa blysol pri výhre nad Trebišovom v nateraz poslednom zápase 5 bodmi, celkovo má na svojom konte po 15 zápasoch 24 bodov. Spolu so spoluhráčom z útoku Róbertom Vargom kraľuje aj štatistike +/- so 17 „pluskami“. Dotiahne produktívny kapitán Galamboš „vlkov“ do extraligy? Na to nám dajú odpoveď najbližšie mesiace.

Peter Galamboš

Peter Galamboš sa podľa očakávaní zaradil medzi opory Žiliny. Na drese nosí aj kapitánske "céčko". Zdroj: VLCI Žilina/Daniel Stehlík