Vydarená základná časť podľa Bokroša zatiaľ nič neznamená, formu tímu treba potvrdiť v play-off

Žilinskí hokejisti zakončili základnú časť na prvej priečke už po štvrtýkrát v rade, no sami najlepšie vedia, že najdôležitejšia časť sezóny ešte len prichádza. V prvom kole vyraďovacej časti sa stretnú s húževnatým tímom Žiaru nad Hronom. Ambície klubu však nepochybne siahajú až do finále. O základnej časti, no rovnako aj o tom, čo tím v nasledujúcom období čaká, sme sa porozprávali s hlavným trénerom Ernestom Bokrošom.

Ešte v lete zasadol na lavičku “vlkov“ skúsený tréner Ernest Bokroš, ktorý vytvoril ostrieľané duo s asistentom Danielom Babkom. Po trpkom neúspechu z minulej sezóny sa, nepochybne, žiadali viaceré zmeny, ktoré mali priniesť tímu potrebný impulz. „My tréneri sme vedeli, že Žilina už je nejaký ten rok naladená ofenzívne. Myslím si, že tentoraz tím dokáže hrať ofenzívu, rovnako ako aj defenzívu, čo znamená, že vie meniť herný rytmus počas zápasu vtedy, keď je to potrebné. Na tom sme najviac zapracovali,“ vysvetľuje hlavný tréner.

Takmer od začiatku základnej časti Žilinčania kraľovali tabuľke SHL. Zakopnutie v podobe prehry prišlo dokopy len trikrát, hneď v úvode proti Topoľčanom a dvakrát na ľade Prešova. Tréner Bokroš si cení najmä stopercentné nasadenie svojich zverencov v jednotlivých dueloch. „Sústredili sme sa na každý jeden zápas. Musím hráčov pochváliť, pretože nie je jednoduché hrať každý zápas naplno. Samozrejme, mali sme slabšie stretnutia, ale v našom správnom hernom pláne sme vždy dokázali výsledok uhrať. Nie vždy bol výkon optimálny, čo je prirodzené z hľadiska dlhodobej súťaže, hráči predsa nie sú stroje,“ pokračoval.

Málokto by čakal, že škrípať to bude najmä v hre počas početnej prevahy, no tréneri si dlhý čas lámali hlavu práve s presilovými hrami, ktoré nevyzerali podľa ich predstáv. „Čo nás počas sezóny veľmi mrzelo boli presilovky, ale už aj tam by som povedal, že sme sa veľmi dobre zdvihli a verím, že v ďalšom priebehu súťaže budú na najvyššej úrovni,“ hovorí žilinský lodivod a s dôverou dodáva: „Dali sme tomu všetko, čo sme mohli a myslím si, že tím je veľmi dobre pripravený po všetkých stránkach.“

Svoju formu budú musieť potvrdiť v play-off

Pred vyraďovacími súbojmi je ostrieľaný tréner opatrný a sám najlepšie vie, že dôležité momenty sezóny na neho a jeho tím ešte len čakajú: „Základnú časť hodnotím, samozrejme, pozitívne, pretože v jej priebehu sa nám podarilo dobre vyskladať tím na všetkých postoch. Zatiaľ to však nič neznamená a zatiaľ sme nič nedokázali. Náš hlavný cieľ budeme musieť potvrdiť vo vyraďovacej časti.“

Náskok 34 bodov na vedúcej priečke umožnil hokejistom spod Dubňa sústrediť sa na prichádzajúcu vyraďovaciu časť už o niečo skôr. „Tým, že sme už dlhší čas vedeli, že nás na prvom mieste nemôže nikto ohroziť, sústredili sme sa viac-menej na dobrú kondíciu. Tým, že toho mali chlapci naozaj veľa, týchto 12 dní pred play-off sme, nazývam to, v regeneračnom útlme, kde sme zvolili viac voľna, kratšie tréningy a ich menší objem,“ približuje bývalý obranca.

Matej Dírer

Ernest Bokroš tvorí v Žiline trénerské duo s Danielom Babkom.  Zdroj: Facebook Vlci Žilina/ Daniel Stehlík 

Súpera spoznali zverenci trénera Ernesta Bokroša až takmer týždeň po skončení základnej časti, jeho meno vzišlo z predkola, napokon ním bude Žiar nad Hronom. „Myslím si, že sme si dostatočne oddýchli, máme ešte zopár dní na prípravu na nášho súpera. Samozrejme, už všetci chceme ísť za tým cieľom, ktorý sme si tento rok predsavzali,“ konštatuje.

Žilina, ktorá sa dlhé roky trápila s diváckou návštevnosťou, zažíva hokejový ošiaľ. Svedčí o tom aj štatistika, v ktorej v 22 domácich dueloch z celkových 23 bola vždy prekročená hranica tisíc divákov. „Ja už som taký matador, zažil som veľa divákov aj veľké štadióny, no som veľmi milo prekvapený, koľko chodí v Žiline ľudí na hokej. Spolu s Ultras, ktorí tomu dodávajú fantastickú atmosféru, sú vždy našim šiestym hráčom na ľade, čo bude aj smerom k vyraďovacej časti veľmi dôležité,“ pochvaľuje si.

Súboj o extraligu 

Ako najväčších favoritov, ktorí sa môžu stretnúť vo finále, mnohí označujú Žilinu a Prešov. Tréner Bokroš chce však postupovať krok po kroku. „Povedal by som, že Prešov vyskladal veľmi silný tím. Chcú ísť nekompromisne do extraligy a urobia pre to všetko, no na to sme tu my, aby sme im to prekazili. Avšak nepodceňoval by som ostatné tímy, vo finále Žilina ani Prešov ešte nie je, i keď papierové predpoklady na to možno sú,“ vyslovuje svoje myšlienky.

Dovedna trikrát mali žilinskí hokejisti tie najvyššie ambície, no ich boj bol neúspešný. Aké budú tie správne dieliky v skladačke, ktoré zapadnú a vyskladajú vytúžený cieľ? „Bude potrebné sústrediť sa na každý zápas, pretože z toho, čo som sledoval, mala Žilina v minulosti nevyrovnané výkony, raz vyhrala vysoko, no vzápätí prehrala. Samozrejme, nie je to len o hre, je to aj o disciplíne, koncentrácii, zdravotnom stave, takisto o mentálnej príprave. Tých prvkov tam bude veľa, my sme pripravení na všetky situácie. Jediné, čo nevieme ovplyvniť sú zranenia a zdravotný stav,“ zakončuje s dôverou Ernest Bokroš.