Michalovce na úvod semifinále s hladkým víťazstvom, v Martine sa predlžovalo

Víťaz základnej časti odštartoval semifinále St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy až prekvapivo suverénnym víťazstvom. V prvej tretine sa dostali Michalovce do dvojgólového vedenia, paradoxne, dvoma presnými zásahmi z oslabení. Topoľčany strelili prvý gól až na začiatku tretej tretiny za stavu 0:4. To už bolo príliš neskoro a zverenci trénera Chudého hladko vyhrali prvý zápas série. V druhom semifinálovom zápolení videli zaplnené martinské tribúny dramatický duel, na ktorého rozhodnutie nestačilo ani 60 minút riadneho hracieho času. Aktívnejší Martinčania napokon zvládli finiš stretnutia lepšie a v predĺžení rozhodol o ich prvom víťazstve v sérii s Dubnicou iba 19-ročný útočník Martin Barto.

 

Výsledky 1. kola semifinále St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy
 

HK Dukla Ingema Michalovce – HC Topoľčany 5:2 (2:0, 1:0, 2:2)  STAV SÉRIE: 1:0

Góly: 14. Bojko (Chalupa), 16. Chalupa, 33. Mašlonka (Bojko, Kolba), 42. Bojko (Dvurečensky, Piatak), 44. Dvurečensky (Bojko) – 42. Tomčák (Ďurčo, Lichanec), 53. Tábi. Strely: 35:30. Vylúčenia: 9:7 na 2 min. Presilovky: 3:0. Oslabenia: 2:0. Rozhodovali: Kalina, Žák – Homola, Janiga. Diváci: 1607.

Michalovce: Trenčan – Kolba, Korenko, Hančák, Košecký, Hopkovič, Novický, Valečko, Gavrik – Dvurečensky, Piatak, Bojko – Giľák, Cútt, Mašlonka – Safaraleyev, Linet, Róth – Chalupa, Toma, Hamráček.

Topoľčany: Halo – Ďurčo, Hruška, Kováčik, Hrudík, Bystričan, Loydl, Hřebíček, Šťastný – Podstavek, Tomčák, Tábi – Kluka, Kalináč, Lichanec – Uhnák, Laššo, Bečka – Gergel, Klenko, Pekarčík.

Dopisovateľ: Peter Brendza, novinyzemplina.sk
V prvom semifinálovom zápase medzi po základnej časti prvým a štvrtým tímom sa hral hokej ako remeň. Lepší vstup mali Michalovčania, ktorí v úvode svojho súpera aj vďaka presilovke zatlačili. Skóre duelu mohol otvoriť v ôsmej minúte Mário Róth, ktorého parádne spoza bránky našiel Safaralejev, brankár Halo ale sklopil puk medzi betóny. Od desiatej minúty sa hra vyrovnala. O sebe dali vedieť viac aj hostia, ktorí mohli otvoriť skóre pri vylúčení Novického. Paradoxne ale pri ňom inkasovali, keď neustrážili Bojka, ktorý otvoril skóre duelu. Hneď na to mali ideálnu šancu vyrovnať, keďže na trestnú lavicu putoval aj Korenko. Hostia však 72 sekundovú presilovku o dvoch hráčov nevyužili a po návrate Novického na ľad opäť vo svojej presilovke inkasovali, keď sa presadil Samuel Chalupa – 2:0.

Aj v druhej tretine sa hral zaujímavý hokej. Michalovčania, vedomí si svojho náskoku nepúšťali súpera pred svojho brankára Trenčana a sami sa snažili ešte niečo v ofenzíve vymyslieť. Poradilo sa im to v 33. minúte, kedy Kolbovu strelu v presilovke dorazil do siete Marek Mašlonka.

Michalovčania v záverečnej časti už iba kontrolovali priebeh hry. V 42. minúte sa z presilovky presadil po druhýkrát v zápase Bojko a bolo jasné, že víťazstvo v prvom semifinálovom zápase zostane doma. Hostia síce skorigovali Tomčákom, Dvurečenskij ale v ďalšej presilovke opäť poslal Duklu do štvorgólového vedenia. V samom závere sa dokázal gólovo presadiť aj Tábi, no a keď Topoľčanci nepridali ďalší gól ani počas power-play, či presilovky o dvoch hráčov, duel skončil víťazstvom michalovskej Dukly 5:2 a tá sa tak v sérii ujali vedenia 1:0.

 

HK Martin – MHK Dubnica nad Váhom 2:1pp (0:0, 1:1, 0:0 - 1:0)  STAV SÉRIE: 1:0

Góly: 27. Poliaček (Brezniak, Pokrivčák), 65. Barto (Paulíny, Tabaček) – 27. Veshutkin (Jarábek, Kristín). Strely: 48:26. Vylúčenia: 2:5 na 2 min., navyše Kanaet 10 min. OT za nešportové správanie. Presilovky: 0:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Štefik, Vido – Jurčiak, Nosek. Diváci: 1522.

Martin: Riečický – Tabaček, Dvořák, Pacalaj, Šimon, Rusina, Oravec, Themár, Brveník – Markovič, Langhammer, Jurášek – Poliaček, Pokrivčák, Brezniak – Zeliska, Urbánek, Dírer – Paulíny, Barto, Rudzan.

Dubnica nad Váhom: Pajpach – Jarábek, Švec, Rehák, Plavecký, Kozachuk, Hlaváček, Vladimirov, Prna – Kristín, Krajči, Veshutkin – Kútny, Lantoš, Mikolášek – Kanaet, Dvonč, Macek – Medek, Jakubík, Vakhrameev.

Dopisovateľ: Daniel Modrovský, HK Martin
V stretnutí bolo cítiť, že domácim hráčom prestávka príliš neprospela, hostia si naopak zo štvrťfinálovej série doniesli výbornú formu. Z niekoľkých príležitostí v úvodnej tretine na strane Martina rezultovalo niekoľko vylúčení a takisto jeden vyšší trest. Ani to sa ale domácim nepodarilo využiť a v druhom dejstve tak Veshutkin strelou ponad rameno brankára otvoril skóre zápasu. Reakcia domácich ale trvala iba šesť sekúnd a Poliaček po prihrávke z buly popod brankárove betóny vyrovnal. Diváci sa však ďalších gólov v riadnom hracom čase nedočkali, oba tímy prečkali ďalšie dejstvo bez ujmy. Na rad prišlo predĺženie v ktorom sa rozhodlo po necelých piatich minútach hry. Bartovi síce nesadol puk ideálne na hokejku, mal však dostatočne veľký priestor aby jeho pokus rozhodol. Domáci hráči sa tak ujali v sérii vedenia a tréner Spišák k svojim okrúhlym narodeninám dostal pekný darček.

Tibor Melichárek, asistent trénera MHK Dubnica nad Váhom: "Diváci videli zápas hodný semifinále prvej ligy. Dramatický až do konca, vo vysokom tempe. Vedeli sme, čo nás čaká v Martine – kvalitný súper, silný v ofenzíve. Chceli sme ustáť prvotný tlak, čo sa nám podarilo. Chceli sme ísť do vedenia, čo sa nám takisto podarilo. To sme dlho neudržali, iba pár sekúnd. Zápas sa ťahal, čakalo sa na rozhodujúci gól. Podarilo sa nám prečkať miesta kedy mal Martin prevahu. Na druhej strane sme nepremenili niektoré brejkové príležitosti. Rozhodlo sa v predĺžení, predtým sme mali príležitosti, ktoré sme nepremenili, domáci svoju áno, čo znamená 1:0 v sérii pre domácich." 

Róbert Spišák, tréner HK Martin: "Som rád, že sme toto náročné stretnutie dotiahli do víťazného konca. Bolo vidieť, že sme vyšli zo zápasového rytmu, neboli sme v hernej pohode. Bolo to vidieť najmä vo finálnych herných činnostiach, kedy sme si nedokázali vypracovať gólové príležitosti. Bolo tam menej agresivity, menej dôrazu z čoho pramenila neschopnosť dostať sa do vedenia počas stretnutia. Súper hral mimoriadne organizovane v defenzíve. Ťažko sme sa presadzovali cez ich pozornú obranu. Silou vôle, osobnou statočnosťou sme v nadstavenom čase dokázali strhnúť víťazstvo na svoju stranu. Sme tomu veľmi radi, semifinále play-off sa ale iba začalo. Pevne verím, že nadviažeme na dnešné víťazstvo ešte zlepšeným výkonom."