Topoľčany zachránil gólový uragán na začiatku tretej tretiny, Martin vyhral v Bratislave

V desiatom kole St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy mala premiéru v tejto sezóne strieborná prilba, ktorú si dal na hlavu už po tretí raz v kariére skalický útočník Ľubomír Vaškovič. Ten sa dnes predviedol dvoma presnými zásahmi, vďaka ktorým si Záhoráci doma poradilo hladko so Spišiakmi. Michalovce podali presvedčivý výkon proti desiatim korčuliarom Prešova až v záverečnej tretine, keď hosťom došli sily a nakoniec vyfasovali nepopulárnu desiatku. Trnava si na svoje konto pripísala druhé víťazstve v sezóne, zdolala posledné Nové Zámky. Považské derby vyznelo jednoznačne pre favorizovanejšiu Dubnicu. Humenné v Topoľčanoch ešte po dvoch tretinách viedlo, ale gólový uragán na začiatku poslednej dvadsaťminútovky zabezpečil tri body domácim Topoľčanom. Nováčik z Martina si koncentrovaným výkonom dokráčal k výhre na bratislavskom ľade.
 

Výsledky 10. kola St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy

HK Skalica – HK Spišská Nová Ves 4:0 (0:0, 2:0, 2:0)

Góly: 38. Kniazev (Mowrey, Janáč), 38. Vaškovič (Hujsa, Kutálek), 51. Vaškovič (Kutálek, Janík), 55. Jaša (Štumpf, Trávniček). Strely: 35:23. Vylúčenia: 3:6 na 2 min. Presilovky: 0:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Bachúrik – Jedlička, Junek. Diváci: 722.

Skalica: Romančík – Janík, Škápik, Pač, Trávniček, Kotzman, Straka, Mrázik, Hílek – Kutálek, Hujsa, Vaškovič – Štumpf, Jaša, Jurák – Okoličány, Dufek, Trnka – Janáč, Mowrey, Kniazev.

Spišská Nová Ves: Surák – Zekucia, Vantroba, Osuský, Cvengroš, Kyčák, Krmenčík – Vartovník, Nagy, Olejník – Ondov, Macko, Zwick – Raáb, Pastucha, Polomský.

Dopisovateľ: Vlado Miček, nazahori.sk
Od začiatku sa hral zásluhou oboch mužstiev svižný hokej, ale bez vyloženej gólovej šance. Domáci si nádejných príležitostí síce vytvorili aj vďaka presilovým hrám viac, ale ani jednu nedokázali dotiahnuť do zdarného konca a tak sa po prvej tretine išlo do šatní bez gólov.

Podobný priebeh mala aj druhý tretina, v ktorej Skalica ešte zvýšila tempo, ale dopracovať sa ku gólu sa jej nedarilo. Navyše si stále museli Záhoráci dávať pozor na aktívnu hru Spišiakov, ktorí využívali každú príležitosť k ohrozeniu Romančíka. Až v 38. minúte narastujúci tlak domácich premenil Kňazev, keď využil výbornú prihrávku Mowreyho spoza bránky. O pár sekúnd gólovo pokrstil striebornú prilbu pre najlepšieho hráča mesiaca Ľubo Vaškovič, keď presnou strelou zakončil kombinačnú akciu prvého útoku.

V úvode tretej časti sa domáci museli brániť presilovej hre hostí, ale aj zásluhou dobrých zákrokov Romančíka udržali dvojgólové vedenie. Nepriaznivý stav nútil hostí čoraz k väčšej snahe o ofenzívu, čo vytváralo priestor pre domácich, ale ani na jednej ani na druhej strane gólovo nezapršalo. V 48. minúte zavreli hostia Skaličanov v ich pásme, ale vyznamenal sa Romančík, keď najmä strela Olejníka z bezprostrednej blízkosti bola nebezpečná. Záhoráci sa nespoliehali iba na defenzívu a snažili sa aj smerom dopredu a v 51. minúte sa po druhýkrát presadil Vaškovič a zvýšil na 3:0. V 55. minúte rýchlym prienikom za obranu hostí definitívne rozhodol Jaša, ktorý napriek faulu dokázal zakončiť samostatný nájazd. O minútu neskôr už mohlo byť 5:0, ale Hujsaovi samostatný prienik zlikvidoval Surák

 

HK Dukla Ingema Michalovce – HC Prešov 10:2 (2:2, 2:0, 6:0)

Góly: 6. Banovský (Chalupa, Cútt), 11. Banovský (Cútt, Chalupa), 28. Linet (Pulščák, Hopkovič), 31. Piatak (Gavrik, Novický), 42. Hančák (Chalupa), 44. Mašlonka (Kolba, Piatak), 46. Pulščák (Novický, Hopkovič), 47. Hamráček (Balko), 53. Banovský (Valečko), 60. Chalupa (Piatak, Kolba) – 13. Hrabčák (Lupták, Magdolen), 19. Hrabčák (Lupták, Magdolen). Strely: 62:10. Vylúčenia: 2:6 na 2 min., navyše Kolba 10 min. OT za vrazenie na mantinel. Presilovky: 2:1. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: P. Korba – J. Riš, O. Homola. Diváci: 1190.

Michalovce: Trenčan (od 21. Tkačik) – Bdžoch, Kolba, Hančák, Valečko, Hopkovič, Novický, Korenko – Mašlonka, Piatak, Gavrik – Banovský, Cútt, Chalupa – Róth, Linet, Pulščák – Hamráček, Toma, Balko.

Prešov: Babik (od 46. Marcinek) – Dubina, Španko, Kováč, Rudy – Magdolen, Hrabčák, Lupták – Miščík, Lamač, Shevchenko.

Dopisovateľ: Peter Brendza, novinyzemplina.sk
Aj keď sa duel desiateho kola hral na michalovskom štadióne, ako domáci tím boli vedení Prešovčania. Tí pricestovali tesne pred oficiálnym začiatkom, takže sa kvôli meškajúcemu „domácemu“ tímu začalo o dvadsať minút neskôr. Michalovčania sa od úvodu usadili v pásme súpera a ich prevaha bola korunovaná v šiestej minúte, keď sa presadil Tomáš Banovský. Keď ten istý hráč skóroval aj o päť minút neskôr, zdalo sa, že Dukla urobí so svojím súperom rýchly proces. „Desiati statoční“ Prešovčania sa ale zmobilizovali. V trinástej minúte využil chybu domácej defenzívy Hrabčák a keď sa ten istý hráč presadil aj v presilovej hre v 19. minúte, po prvej tretine bol stav vyrovnaný 2:2.

Michalovčania v úvode druhej časti ustáli presilovku súpera a potom sa všetkými silami do neho pustili. Do opätovného vedenia ich poslal v 28. minúte Jakub Linet, ktorý tečoval strelu Pulščáka. O dve minúty neskôr už bola 4:2, po tom čo Piatakov pokus zapadol za výborného chytajúceho Babika. Od tohto momentu bolo na ľade už iba jedno mužstvo a jedinou otázkou ostávalo konečné skóre. V treťotretinovej michalovskej exhibícii postupne skórovali Hančák, Mašlonka, Pulščák, Hamráček, Banovský a skóre na 10:2 uzavrel v poslednej minúte Samuel Chalupa.

 

HK Gladiators Trnava – HC Mikron Nové Zámky B 6:3 (3:1, 1:1, 2:1)

Góly: 6. Hudec (Valo, Hrbáčík), 12. Škokor (Kormúth, Ftáčnik), 16. Grell (Mikeš), 21. Klema (Schmidt, Szalay), 42. Burian (Hudec), 60. Szalay – 17. Ondrušek (König, Buc), 28. Maroš (Kudrna, Danilov), 54. Buc (Henderson, Ondrušek). Strely: 44:26. Vylúčenia: 3:4 na 2 min. Presilovky: 1:0. Oslabenia: 2:0. Rozhodovali: Píšťanský – Šotek, Beniač. Diváci: 140.

Trnava: Košút – Poláček, Schmidt, Burian, Kuna, Šanko, Kormúth, Klein, Kiss – Ševčík, Klema, Szalay – F. Hudec, Valo, Hrabčík – Škokor, Olša, Ftáčnik – Grell, Lukačovič, Mikeš.

Nové Zámky B: Vyžinkár – Sabo, Kudrna, Henderson, P. König, Sorokin, Štefánik, Petro, Židulják – Maroš, Ľ. Buc, Ondrušek – Danilov, Vörös, Dobrotina – Kucsera, Gubó, Hariš – Janka, Otruba, Ryšavý.

Súhrn zaslal klub HK Gladiators Trnava
Ako sa nakoniec potvrdilo, dnes rozhodovala o výsledku prvá tretina. Trnavčania dobrým pohybom dostávali pod tlak chalanov z Nových Zámkov, vypracovali si pekné gólové šance a zabezpečili si trojgólový náskok. Hostia síce strelili jeden gól, ale domáci svojou pozornou obranou a spoľahlivými zákrokmi brankára Košúta udržiavali dostatočný gólový náskok.

Pred koncom poslednej tretiny sa ešte presadili hostia, čím znepríjemnili záver zápasu domácim, ale pozorná obrana Gladiátorov umne odolávala. V samotnom závere sa Novozámčania pokúsili o hru bez brankára, čo domáci využili na strelenie šiesteho gólu do opustenej bránky a tak si dnes zaslúžene pripisujú tri body.

 

HC Osmos Bratislava – HK Martin 1:3 (0:1, 0:2, 1:0)

Góly: 42. Danišovský (Musliu) – 11. Dírer (Tabaček, Zeliska), 29. Zeliska, 31. Dírer (Brveník, Pacalaj). Strely: 33:42. Vylúčenia: 3:3 na 2 min. Presilovky: 0:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Valachovič – Frimmel, Kovalík. Diváci: 272.

HC Bratislava: Mega – Kuzmín, Valjent, Ficel, Vidovič, Pavešic, Hřebíček, Vyskoč, Guoth – Mikolášek, Smolka, Ondris – Musilu, Prokop, Danišovský – Šalka, Kratochvíla, Klučiar – Mlynčák, Bednarič, Brodek. 

Martin: Gavalier – A. Themár, Tabaček, Burzík, Pacalaj, Oravec, Rusina – Rudzan, Langhammer, Markovič – Brezniak, Jurášek, Poliaček – Pokrivčák, Dírer, Zeliska – Brveník, Rechtorík.

Dopisovateľ: Matej Čalfa, HC Osmos Bratislava
V úvodných minútach sa obe mužstvá prezentovali svižným korčuľovaním. Martin ako líder tabuľky prebral iniciatívu a počas prvej päťminútovky sa hralo pred bránou domácich. V 6.minúte sedel na trestnej lavici Martinčan Brveník, hostia sa dostali do samostatného nájazdu, ale fantastickým beck checkingom šancu zmaril jeden z bratislavských hokejistov. Skóre sa nemenilo. V ďalšej šanci sa ocitol Brezánik z Martina. Chcel svoj pokus zakončiť medzi Megove nohy, no nepodarilo sa. Ako prví sa presadili hostia, konkrétne Matej Dírer a Bratislava musela doťahovať. Obrovskú príležitosť na vyrovnanie mal domáci Danišovský, no nedal.

Druhá tretina domácim absolútne nevyšla. Hoci sa snažili zo zápasom niečo urobiť a zvrátiť nepriaznivý stav, Gavalier v bránke Martina spoľahlivo kryl všetky strely. V rozpätí necelých dvoch minút bratislavský brankár Matej Mega kapituloval dvakrát a razom bolo 0:3 z pohľadu HC Osmos Bratislava. Za hostí sa presadili Zeliska a Dírer. Prvý menovaný rutinérsky zakončil prečíslenie dvoch proti jednému. V 34. minúte sedel na trestnej lavici Musliu za podrazenie a ponúkol tak hosťom šancu streliť ďalší gól. Nestalo sa. Po štyridsiatich minútach Martin potvrdzoval úlohu favorita.

V záverečnom dejstve sa o slovo prihlásil HC Osmos Bratislava a na 1:3 znižoval Danišovský. Bratislavskí hráči boli zrazu pokropení živou vodou, ale Martin umne bránil a strážil si vedenie. V 49. minúte plány domácich dostali trhliny, keď sa proti pravidlám previnil Pavešic, gól však nepadol. Hoci domáci mali množstvo šancí, nepremenili ich a Martinčania vyučovali. Ich hra im právom priniesla plný bodový zisk.

Róbert Spišák, tréner HK Martin: „V úvode nám vychádzali kombinácie, tak isto sme zachytili úvod druhej tretiny , ale závery tretín sme mali slabšie. Urobili sme veľa individuálnych chýb a dali sme dosť veľa priestoru na príležitosti, kedy sa súper mohol dostať do zápasu. Veľmi dobre nám zachytal brankár, ktorý pri týchto zlých situáciách pre nás podržal mužstvo“.

Jaroslav Obšut, asistent trénera HC Osmos Bratislava: „Dnes to bol veľmi dobrý hokej, chyba bola v tom, že chyby, ktoré sme urobili, tak potrestali hráči súpera a skončilo to v našej bránke. Martin má niekoľko hráčov z extra ligy vo svojom kádri a tí majú skúsenosti. Zápas sa zlomil po rýchlych góloch, ktoré sme inkasovali“.

 

MHK Dubnica nad Váhom – HK 95 Považská Bystrica 5:0 (0:0, 2:0, 3:0)

Góly: 23. Krajči (Kokavec), 25. Jarábek (Kristín, Macek), 45. Ďuriš (Kokavec, Serkin), 53. Lantoš (Kristín, Macek), 60. Brňák (Krajči, Kokavec). Strely: 37:26. Vylúčenia: 8:6 na 2 min. Presilovky: 2:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Ľ. Vido – M. Nosek, A. Jurčiak. Diváci: 308.

Dubnica nad Váhom: Gibl – Brňák, Jarábek, Rehák, Serkin, Hlaváček, Hohl, Vladimirov, Kozachuk – Macek, Lantoš, Kristín – Krajči, Ďuriš, Kokavec – Kanaet, Jakubík, Kútny – Trenčan, Vakhrameev, Medek.

Považská Bystrica: Kompas – J. Ďurkech, L. Ďurkech, Augustín, Niník, Trška, Fančovič – Dolinajec, Zlocha, Cíger – Rodionov, Pšurný, Koleda – Mokrohajský, Németh, Danielčak – Bednár, Turan, Miro.

Súhrn zaslal klub MHK Dubnica nad Váhom
Domáci boli po celú tretinu aktívnejší smerom na bránu súpera, ovocie nepriniesla ani prvá veľká šanca po chybe obrany, D.Trenčan však nečakaný puk do brány nedopravil. Domáci lepšie korčuľovali, hostia v tom závare niekedy nevedeli kam skôr. Záver tretiny okorenil náznak menšej šarvátky medzi domácim Kútnym a hosťujúcim Ďurkechom.

Druhá tretina vygradovaná dvoma gólmi, po chybe hosťujúcej obrany premenil osamotený Krajči načo pri návrate na striedačku  hostí kapitán  Koleda neudržal emócie a hodil hokejku smerom k lavici, kde skoro zranil spoluhráča Cigera. Chvíľu na to tlak domácich vyústil  v druhý gól, keď Jarábek od modrej prestrelil Kompasa. V polovici zápasu mali hostia šancu v presilovej hre znížiť skóre, ale si vypracovali jedinú šancu, Dubnica efektne bránila. Hosťujúcemu tímu tesná obrana domácich nevyhovovala, čo vyvolávalo nervozitu hráčov Považskej ako na ľade tak aj na striedačke.

Tretia tretina začala faulom domáceho Krajčiho, hosťujúci tím dostal opäť výhodu o jedného hráča v poli. Domáci sa prvú polovicu oslabenia úspešne bránili, vzápätí z prechodu do útočného pásma Zlocha napálil do tyčky Giblovej brány. Po skončení presilovky nervozita hostí vyvrcholila faulom Cígera na domáceho Kokavca, za čo si vyslúžil 2+2 minúty.  Dubnica má pri prevahe silný prechod do útočného  pásma a dokáže hosťom zavariť  čoho výsledkom  bol v presilovke po Kokavcovej prihrávke gól Ďuriša medzi Kompasom betóny. Pri návrate z trestnej lavice sa dostal do úniku Ciger, ale ako on ani dorážajúci Pšúrny skvelého Gibla neprekonali. Šance sa striedali na oboch stranách, Dubnica v trojici nevymyslela gól proti jednému, vzápätí hostia dvaja na jedného vyhoreli pri obrannom obetavom zákroku Huhla, ktorý vzápätí na to narazil tvárou na zadný mantinel. Dubnica po celý zápas udržiavala svoje tempo hry, aktívne bránila, prechod do útočného pásma robil hosťujúcej obrany problémy, ktoré nakoniec vyústili v gól Lantoša. Presilovka hostí päť minút pred koncom ukázala neschopnosť Považskej presadiť sa a vyniknúť dobre brániacim Kokavcovi s Ďurišom, treba podotknúť brániacim sa útočníkom domácich. Dve minúty pred koncom v čistej šanci prestrelil druhý najlepší hráč na ľade po Giblovi, Kútny. Hneď po ňom Lantoš. A aby bolo vzrušenia na záver dosť, Hlavaček v menšej potýčke ukázal smer hosťujúcemu Ďurkechovi. Obaja skončili na trestnej lavici. Záver zápasu priniesol aj zmenu skóre, keď hosťujúceho Kompasa prekonal Brňák.

 

HC Topoľčany – MHK Humenné 5:2 (1:1, 0:1, 4:0)

Góly: 6. Kováčik (Kluka, Laššo), 41. Kováčik (Laššo, Hrudík), 42. Uhnák (Dvonč), 44. Laššo, 51. Uhnák (Grman) – 18. Bylina (Markuš, Michalčin), 34. Pavúk (Vrábeľ). Strely: 30:33. Vylúčenia: 5:6 na 2 min., navyše Podstavek 10 min. OT za nešportované správanie. Presilovky: 1:1. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Druga – D. Konc ml., J. Konc ml. Diváci: 873.

Topoľčany: Halo – Kováčik, Hrudík, Ďurčo, Král, Hruška, Bystričan, Grman, Duran – Kluka, Laššo, Tomčák – Dvonč, Uhnák, Bogoslovskii – Podstavek, Bečka, Tábi – Gergel D, Klenko, Pekarčík.

Humenné: M. Nagy – Ondrej, Evstigneev, Mačkovič, Pavúk, Michalčin, Kamenický – Solomonchak, Bylina, Babynets – Vaško, Majerník, Fedorko – Jokeľ, Vrábeľ, Petráš – Lesňák, Markuš, Baláž.

Dopisovateľ: Jaroslav Šupa, MY Topoľčianske noviny
Domáci začali miernym tlakom, pokus Tábiho zastavila žrď. V 6. minúte hrali domáci presilovku a Kováčik strelou od modrej poslal domácich do vedenia – 1:0. V ďalšom priebehu sa šance striedali na oboch stranách, ale bez gólového efektu. V 18. minúte vyšla hosťom brejková situácia a Gleb strelou do prázdnej bránky vyrovnal na 1:1.

Do druhej tretiny vybehli hostia na domácich, neustále hrozili a iba pozorný Halo držal domácich nad vodou. V 34. minúte však domáci brankár už nestačil na delovku Pavúka a hostia šli do vedenia.

Cez prestávku nastalo v domácej šatni „umývanie hláv“, a Topoľčany do tretej tretiny vstúpili priam raketovo. Už po 29 sekundách pridal druhý gól v zápase Kováčik, ktorý tak vyrovnal na 2:2. Neubehla ani minúta, kedy Dvonč spoza bránky našiel Uhnáka, a ten poslal domácich do vedenia – 3:2. A to ešte o ďalšie dve minúty sa rútili na bránku hostí dvaja domáci útočníci, Laššo zobral zodpovednosť na seba a takmer roztrhal sieť – 4:2. Hostia sa snažili zápas zdramatizovať, dva výborné zákroky vytiahol Halo. V 51. minúte vysunul Grman do zakončenia Uhnáka a bolo 5:2. Zápas sa v ďalšom priebehu v podstate už iba dohrával, Topoľčany za parádny výkon v poslednej tretine si zaslúžene pripísali do tabuľky tri body.

Ľubomír Hurtaj, tréner HC Topoľčany: „Predošlý zápas proti Skalici sme stratili v poslednej tretine a teraz sme naopak, v tretej tretine zápas vyhrali. Prvá i druhá tretina bola z našej strany priam katastrofálna, bez pohybu. Chýbala nám agresivita, súper nás predčil vo všetkom. Po druhej tretine sme si v kabíne museli niečo povedať od srdca, hoci sa veľa nekričalo. Tretia tretina bola vynikajúca, v niektorých situáciách nás podržal brankár Halo. Teší ma, že máme tri body a tiež aj fakt, že po dvoch tretinách sme si nepoštvali proti sebe divákov, ktorých sme si však výkonom v záverečnej tretine udobrili. Chalani si musia jednoducho uvedomiť, že proti každému súperovi musia hrať naplno od úvodných sekúnd a nie iba jednu tretinu.“