Trinásťgólové derby ovládli po predĺžení a famóznom obrate Michalovce, na čele ich strieda Martin

Derby štrnásteho kola St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy na Zemplíne malo fantastický priebeh. Humenné sa dvoma rýchlymi gólmi v úvode druhej tretiny dostalo na ľade lídra tabuľky už do vedenia 5:1, ale Michalovčania potom predviedli famóznu stíhaciu jazdu. Skvelý prvoligový duel rozuzlil až v predĺžení domáci Marek Mašlonka. V ostatných dueloch potvrdili favoriti svoje roly, najviac sa na víťazstvo nadrela Dubnica na Spiši, ktorá víťazný gól vsietila len dve minúty pred koncom. Martin sa vďaka zaváhaniu Michaloviec dostal na čelo prvoligovej tabuľky. 
 

Výsledky 14. kola St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy
 

HK Skalica – HC Prešov 6:0 (1:0, 3:0, 2:0)

Góly: 7. Janáč (Kotzman), 31. Jaša (Janáč), 33. Jaša (Pač, Štumpf), 34. Janáč (Štumpf), 41. Škápik (Vaškovič, Hujsa), 49. Trnka (Okoličány, Dufek). Strely: 46:22. Vylúčenia: 4:2 na 2 min., navyše Mowrey 10 min. OT za napadnutie hlavy a krku. Presilovky: 0:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Píšťanský – Jurčiak, Nosek. Diváci: 726.

Skalica: Trutt – Janík, Škápik, Pač, Trávniček, Straka, P. Kotzman, Mrázik, Hílek – Vaškovič, Hujsa, Kutálek – Jurák, Jaša, Štumpf – Trnka, Dufek, Okoličány – A. Kotzman, Mowrey, Janáč.

Prešov: Babik – Španko, Krajč, Nociar, Matejovie, Kováč, Rudy – Novák, Tužinský, Novotný – Lunter, Stena, Lupták – Lamač, Hrabčák, Liubimov – Vrbka, Górás.

Dopisovateľ Vlado Miček, nazahori.sk
Skaličania začali aktívne a už v 7. minúte si fanúšikovia zakričali gól po presnom zásahu Patrika Janáča, ktorému asistoval Alexander Kotzman. Lenže potom sa gólostroj domácich zastavil napriek tomu, že aj v ďalšom priebehu boli šance na oboch stranách, ale gólmani podržali obe svoje mužstvá. Až v 31. minúte pridal druhý gól záhorákov Jaša a ten istý hráč o necelé dve minúty zaokrúhlil svoj tohtosezónny strelecký účet na 10 zásahov a Skalica razom viedla o tri góly. Lenže Skaličania ešte neskončili a výbornú trojminútovku zakončil svojim druhým gólom v stretnutí Janáč. Skalicu potom pribrzdili dve vylúčenia, ale aj tak išla do poslednej tretiny s pohodlným náskokom.

Hneď v úvode tretej časti zmrazil akékoľvek pokusy o zvrat Ľubo Škápik, ktorému na piaty gól asistovali Ľubo Vaškovič a Martin Hujsa. Záverečnú bodku za stretnutím dal Tomáš Trnka a keďže americký gólman Landon Trutt bol až do záverečnej sirény pozorný, zaknihoval si prvý shotout v sezóne.

 

HK Spišská Nová Ves – MHK Dubnica 3:4 (1:0, 2:3, 0:1)

Góly: 19. Zekucia (Koky, Zwick), 38. Macko (Nagy, Vartovník), 40. Nagy (Vartovník, Vantroba) – 23. Lantoš (Jarábek, Brňák), 33. Jarábek (Brňák, Lantoš), 37. Kokavec (Ďuriš, Plavecký), 58. Ďuriš (Jarábek, Kokavec). Strely: 27:26. Vylúčenia: 5:8 na 2 min, navyše Ďuriš 10 min. OT za napadnutie zozadu a Krajči 10 min. OT za nešportové správanie sa. Presilovky: 3:3. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Mihaľov – Ordzovenský, Kováčik. Diváci: 232.

Spišská Nová Ves: Surák – Zekucia, Vantroba, Kyčák, Soveľ, Česánek, Krmenčík, Slivka – Olejník, Nagy, Vartovník – Mikula, Koky, Zwick – Štrauch, Halász, Findura – Raáb, Pastucha, Macko.

Dubnica nad Váhom: Pajpach – Brňák, Jarábek, Rehák, Plavecký, Hlaváček, Hohl, Vladimirov, Matejovič – Medek, Lantoš, Kristín – Krajči, Ďuriš, Kokavec – Kanaet, Jakubík, Kútny – Vakhrameev, Trenčan.

Dopisovateľ Róbert Ludányi, HK Spišská Nová Ves
Veľmi dobrý hokej, ktorý sa musel páčiť divákom, o čom svedčí veľký potlesk divákov po skončení zápasu, ktorý patril obom aktérom zápasu. Už v úvode stretnutia ukázali hostia svoje prednosti. Rýchlo korčuľovali, domácim to robilo nemalé problémy no a skúsení hráči hostí neraz zamotali hlavy domácim obrancom. Vo vyrovnanej I.tretine skóre otvoril domáci obranca Zekucia  v presilovke. V úvode druhej tretiny aj hostia  hostia využili presilovku a Lantoš vyrovnal.  33.min hostia využili ďalšiu presilovku a gólom Jarábeka išli do vedenia. V 37.min hostia udreli znova a Kokavec zvýšil na 1 : 3. Zdalo sa, že sa zápas obrátil v prospech hostí. No domáci vzápätí gólom Macka znížili a o necelé 2 min Nagy vyrovnal.V záverečnej tretine sa bojovalo na oboch stranách o každý cm ľadu. Šťastnejší boli hostia,ktorí gólom Ďuriša si odnášajú tri body. Zápas si však zaslúžil remízu po riadnom hracom čase. Kuriozitou stretnutia sú góly.Tie totiž padli okrem gólu Kokavca z presiloviek o jedného hráča.Podľa predvedenej hry hostia potvrdili svoje postavenie v prebiehajúcej sezóne.

 

HK Gladiators Trnava – HC Topoľčany 2:6 (1:3, 0:1, 1:2)

Góly: 13. Hrbáčik (Valo, Hudec), 47. Ševčík (Szalay, Kohút) – 2. Uhnák, 6. Kluka (Tábi, Tomčák), 11. Pekarčík, 37. Podstavek (Tábi, Bystričan), 43. Duran (Dvonč), 58. Laššo (Podstavek, Tábi). Strely: 31:42. Vylúčenia: 2:3 na 2 min. Presilovky: 0:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali:  Druga – Drblík, Makúch . Diváci: 185.

Trnava: Kutej – Poláček, Klein, Kuna, Burian, Kohút, Kormúth, Housa, Mikeš – Szalay, Schmidt, Ševčík – Hudec, Hrbáčik – Pätoprstý, Hrušík, Lukačovič – Ftáčnik, Klema, Škokor – Valo.

Topoľčany: Halo – Ďurčo, Král, Kováčik, Hrudík, Grman, Bystričan, Duran, A. Gergel – Kluka, Uhnák, Šťastný – Tábi, Laššo, Podstavek – Pekarčík, Tomčák, Dvonč – Bečka, Klenko, D. Gergel.

Súhrn zaslal klub HK Gladiators Trnava
Začiatok a prvá polovica patrila hosťom. Vynikali tak v pohybe ako i hokejovo, o čom svedčia tri inkasované góly. V 12. minúte sa presadili konečne domáci, čo im pomohlo a hra sa od tej chvíle vyrovnala. 

V druhej tretine začali aktívnejšie hráči Trnavy. Mali možnosť hrať v početnej výhode, kde si vypracovali sľubné gólové príležitosti, ale streliť gól hosťujucému brankárovi Halovi sa im nepodarilo. Práve naopak, platilo nedáš dostaneš. Pred koncom druhej tretiny sa presadili hostia. Trnava môže ľutovať svoje nevyužité šance, pretože výsledok mohol byť iný, o čom svedčí aj pomer striel 15:10 pre domácich.

V tretej tretine sa presadili ako prvé Topolčany, čím si vytvorili dostatočný náskok na pokojné dohratie tohto stretnutia. Domáci sa ešte snažili o nejaký kontakt, ale skúsené Topoľčany si svoj výsledok rozumne postrážili.

 

HK Dukla Ingema Michalovce – MHK Humenné 7:6 pp (1:3, 4:3, 1:0 - 1:0)

Góly: 6. Pulščák (Novický, Hopkovič), 31. Róth (Safaraleev, Linet), 34. Pulščák (Hančák), 37. Linet (Safaraleev, Cútt), 38. Balko (Kolba), 50. Kolba (Korenko, Toma), 63. Mašlonka – 2. Jokeľ (Markuš, Vrábeľ), 16. Baláž (Lenďák), 18. Bylina (Ondrej, Buraľ), 21. Solomončak (Baláž, Ondrej), 22. Markuš (Michalčin, Jokeľ), 39. Jokeľ (Michalčin, Markuš). Strely: 30:24. Vylúčenia: 9:8 na 2 min., navyše Bylina 5+DKZ za faul kolenom. Presilovky: 2:1. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali:  Korba – Riš, Jobbágy. Diváci: 1650.

Michalovce: Trenčan (od 22. Tkáčik) – Hančák, Kolba, Balko, Valečko, Hopkovič, Novický, Korenko, Bdžoch – Banovský, Piatak, Mašlonka – Pulščák, Cútt, Mesaroš – Safaraleyev, Linet, Róth – Chalupa, Toma, Hamráček.

Humenné: Sidor – Ondrej, Buraľ, Pavúk, Mačkovič, Lenďák, Michalčin, Krempaský – Solomončak, Bylina, Baláž – Vaško, Babinets, Fedorko – Jokeľ, Vrábeľ, Markuš – Kamenický, Hudák, Šiňanský.

Dopisovateľ: Peter Brendza, novinyzemplina.sk
V poradí druhé zemplínske derby začalo vo svižnom tempe. Divák sa nemohol nudiť od prvej sekundy, keďže sa striedali šance na oboch stranách. Lepšie začali hostia, ktorí trestali deň otvorených dverí v michalovskej defenzíve. Najskôr síce pohrozil domáci Safaraleyev, potom ale prišli chvíle Humenčanov. Denis Markuš ešte Adama Trenčana neprekonal, na konci druhej minúty ale po biliardovej akcii Oliver Jokeľ áno. Odpoveď domácich prišla v šiestej minúte Františkom Pulščákom. Ešte predtým ale dvakrát, po strelách Kamenického a Bylinu, zvonila žŕdka na ich bráne. Aj po vyrovnaní boli aktívnejší hostia. Tí nečakali na chyby Michalovčanov, sami ich svojou aktivitou k ním nútili. V šestnástej minúte sa dostal do brejku Marcel Baláž a rutinérsky poslal svoj tím do vedenia. Následne Babynets v čistej šanci minul bránu, no v 18. minúte Gleb Bylina potrestal ďalšiu hrúbku michalovskej defenzívy a outsider tak po prvej tretine viedol 3:1.

Kto čakal v druhej tretine oheň a síru na humenskú bránu, veľmi sa mýlil. Humenčania totiž za deväťdesiat sekúnd strelili ďalšie dva góly a vyhnali tak Adama Trenčana z michalovskej brány. Tréner Miroslav Chudý si zobral oddychový čas, ktorý jeho zverencov konečne nakopol. Až potom sa hralo hlavne v obrannom pásme MHK, ktorého hráči viackrát nevedeli kam skôr skočiť. Obrat začal režírovať v 31. minúte Mário Róth, o tri minúty neskôr sa k nemu pridal František Pulščák, v 37. minúte znižoval na 4:5 Jakub Linet a o minútu neskôr vyrovnal Ľubor Balko. To ešte v prvej tretine nebolo všetko, keďže v 39. minúte Oliver Jokeľ opäť poslal Humenčania do vedenia.

V tretej tretine sa začalo michalovské naháňanie za vyrovnaním. To síce bolo pribrzdené Cúttovým prísnym vylúčením, no po ňom sa opäť hralo prevažne v humenskej tretine. Domáci získali v 47. minúte výhodu dvojminútovej presilovky o dvoch hráčov, keď Bylina za faul kolenom dostal päťminútový trest a následne v oslabení fauloval aj Mačkovič, a tú aj využili. Vyrovnávajúcim gólom sa prezentoval ich kapitán Marek Kolba. Po vyrovnaní sa opäť hral hokej hore-dole. Humenčania v poslednej desaťminútovke nič nevyťažili z troch presiloviek, dokonca ani zo sedemdesiat sekundovej o dvoch hráčov a zápas tak putoval do predĺženia. V ňom boli šťastnejší Michalovčania, ktorí zásluhou Mareka Mašlonku získali extra bod na svoju stranu.
 

HK Martin – HK 95 Považská Bystrica 6:2 (3:0, 1:1, 2:1)

Góly: 8. Markovič (Tabaček, Themár), 8. Barto (Dvořák, Tabaček), 16. Zeliska (Pokrivčák), 36. Langhammer (Rudzan, Paulíny), 55. Markovič (Jurášek, Brezniak), 60. Barto (Paulíny, Brveník) – 36. Cíger (Dolinajec, Ligas), 56. Ďurkech L. (Ligas, Ďurkech J.). Strely: 41:34. Vylúčenia: 2:3 na 2 min. Presilovky: 0:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali:  Hatala – Hanko, Holienka. Diváci: 1502.

Martin: Bernát – Tabaček, Themár, Pacalaj, Burzík, Rusina, Oravec, Rechtorík, Dvořák – Markovič, Langhammer, Rudzan – Poliaček, Jurášek, Brezniak – Zeliska, Dírer, Pokrivčák – Paulíny, Barto, Brveník.

Považská Bystrica: Kompas – Ďurkech J., Ďurkech L.,Trška, Fančovič, Dubeň, Dlugoš, Augustín, Niník – Cíger, Turan, Dolinajec – Koleda, Rodionov, Drevenák – Prus, Pšurny, Mokrohájsky – Miro, Ligas, Németh.

Dopisovateľ: Daniel Modrovský, HK Martin
Martin mal Považskej Bystrici čo oplácať a jeho hráči túto výzvu poňali v úvodnej tretine naozaj veľkolepo. Skvele im vyšla 8. minúta počas ktorej sa presadili Markovič a Barto. Po dvoch inkasovaných góloch si hosťujúca striedačka zobrala oddychový čas, ani to ale nezastavilo domácich. V 16. minúte sa ešte prezentoval presným zásahom Zeliska a bolo prakticky rozhodnuté. V druhej tretine sa spomedzi kruhov presadil Langhammer, okamžitá odpoveď Cígera ale bola skôr kozmetickou úpravou skóre. V treťom dejstve pridal piaty gól Markovič, za hostí kontroval Lukáš Ďurkech aby si v samom závere duelu vychutnal obranu Barto. Martin zvíťazil nad Považskou Bystricou 6:2 a po tomto kole poskočil v tabuľke na prvú priečku.

Radovan Somík (asistent trénera HK Martin): "Mali sme veľmi dobrý vstup do zápasu. Prvá tretina nám vyšla presne podľa našich predstáv. Druhá časť bola z našej strany slabšia za čím je treba vidieť i dve oslabenia. Súperovi sme dovolili streliť nám gól, dostať nás pod tlak. V tretej tretine to bolo z oboch strán vyrovnané, šťastie, že sme strelili dva ukľudňujúce góly. Nebolo to jednoduché stretnutie, za získané body sme preto radi." 

Miroslav Nemček (tréner HK ´95 Považská Bystrica): "Vedeli sme, že domáci hráči na nás nastúpia hneď od začiatku, čo som prízvukoval aj v kabíne pred zápasom. Žiaľ, stretnutie sme nezvládli, podcenili sme začiatok, čo rozhodlo. V druhej tretine sme hrali dobre 15 minút, urobili sme ale chybu a inkasovali gól na 4:0. Vtedy už bolo po zápase. Škoda, že sme nestrelili gól na 3:1, stretnutie by sa za tohto stavu možno ukazovalo inak."

 

HC OSMOS Bratislava – MHC Mikron Nové Zámky B 6:0 (3:0, 2:0, 1:0)

Góly: 12. Ficel (Klučiar, Kalináč), 16. Juriga (Valjent, Klučiar), 19. Vidovič (Prokop), 35. Šalka (Kalináč, Srnec), 38. Klučiar (Šalka, Kalináč), 53. Smolka (Bednarič, Mucha). Strely: 37:35. Vylúčenia: 1:5 na 2 min., navyše Mlynčák 10 min. OT za vrazenie na mantinel, Kudrna 10 min. OT za napádanie rozhodcov. Presilovky: 2:0. Oslabenia: 1:0. Rozhodovali:  Valachovič – Jedlička, Šefčík. Diváci: 172.

Bratislava: Srnec – Vidovič, Ficel, Juriga, Valjent, Hřebíček, Pavešic, Čech, Vyskoč – Musliu, Prokop, Danišovský – Ondris, Mlynčár, Mikolášek – Klučiar, Kalináč, Šalka – Bednarič, Smolka, Mucha.

Nové Zámky B: Vyžínkár – Židulják, König, Kudrna, Štefánik, Evdokimov, Petro – Maroš, Ondrušek, Buc – Ryšavý, Vörös, Dobrotina – Hariš, Gubó, Kucsera – Danilov, Dybanev, Otruba.

Súhrn zaslal klub HC OSMOS Bratislava
Bol to priemerný zápas prvej ligy. Nové Zámky B nastúpili na zápas tradične s mužstvom, ktoré nedokáže konkurovať prvoligovým tímom. Aj preto to bol nesúrodý a neucelený zápas, v ktorom si technickejší domáci vypracovali viacej príležitostí. V prvej tretine pomohli Bratislave najmä dve presilové hry a v podstate už po prvej časti bolo s trojgólovým vedením vymaľované. Hra už nemala vyššiu kvalitu, okrem pár skvelých zákrokov brankára Srnca. Bratislavčania až do konca zápasu kontrolovali priebeh stretnutia, pridali dalšie tri góly a pripísali si na svoje konto povinné víťazstvo nad rezervou Nových Zámkov.