Fantastický úvod Spišiakov položil Martin na kolená, Dubnica a Topoľčany prehrali

O veľké prekvapenie sa postarali v 18. kole St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy hokejisti Spišskej Novej Vsi. Do súboja s Martinom vstúpili fantasticky, strelili štyri góly a dostali súpera na kolená. V druhej tretine sa hostia vzchopili, na ľade sa strhla vynikajúca hokejová bitka, ktorú však Spišiaci ustáli a favoritovi ukradli všetky body. Prekvapením je aj výsledok zo Skalice. Záhoráci ukončili sériu troch prehier, keď zdolali tretiu Dubnicu vysoko 7:1 a znížili svoje manko na prvú trojku. Zaváhali aj štvrté Topoľčany, ktoré po prekvapivo hladkom priebehu podľahli Bratislave. Tímy z ďalekého východu Slovenska si už svoje roly splnili, Michalovce porazili Trnavu a Humenné zdolalo Prešov. Víťazstvo neušlo ani Považskej Bystrici v súboji s Novými Zámkami B.

 

Výsledky 18. kola St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy

HK Skalica – MHK Dubnica nad Váhom 7:1 (3:1, 3:0, 1:0)

Góly: 9. Trnka (Okoličány), 15. Škápik (Hujsa), 16. Štumpf (Trávniček, Jurák), 23. Okoličány, 30. Trnka (Dufek, Okoličány), 35. Vaškovič (Hílek, Janáč), 44. Kotzman (Janáč) – 18. Jakubík (Lantoš). Strely: 42:26. Vylúčenia: 6:7 na 2 min., navyše Pač 10 min. OT za nešportové správanie. Presilovky: 2:1. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Mĺkvy – Crman, Kovalík.  Diváci: 737.

Skalica: Romančík – Janík, Škápik, Pač, Trávniček, Straka, Sloboda, P. Kotzman, Hílek – Kniazev, Hujsa, Vaškovič – Štumpf, Jaša, Jurák – Okoličány, Dufek, Trnka – Janáč, Mowrey, A. Kotzman.

Dubnica nad Váhom: Gibl – Matejovič, Jarábek, Rehák, Plavecký, Hlaváček, Hohl – Kristín, Lantoš, Trenčan – Kokavec, Ďuriš, Krajči – Kútny, Jakubík, Krajč – Vakhrameev, Prna, Medek.

Dopisovateľ: Vlado Miček, nazahori.sk
Skaličania po troch neúspešných výsledkoch vstúpili do stretnutia aktívne a bolo na nich vidieť, že svojim fanúšikom chcú pripraviť atraktívne hokejové predstavenie. To sa začalo napĺňať už v 9. minúte, keď sa najlepšie pred brankárom hostí zorientoval Trnka a po asistencii Okoličányho otvoril skóre stretnutia. V 15. minúte sa Záhorákom naskytla presilovka o dvoch hráčov a Ľubo Škápik z pozície obrancu nekompromisne trestal po presnej prihrávke Hujsu. Z následnej početnej výhody o jedného hráča sa Skaličania radovali opäť, keď pohotovo zakončil Štumpf. Domácich však v závere tretiny schladil pohotový Jakubík, ktorý zužitkoval prihrávku Lantoša.

Lenže do druhej časti opäť vstúpili aktívne Záhoráci a v 23 minúte opäť odskočili na tri góly po presnom zásahu Okoličányho. V polovici stretnutia pridal svoj druhý gól Trnka, ale ani to nezastavilo aktivitu Skaličanov. O päť minút doplnil poltucet presných zásahov Vaškovič a hostia sa len sporadicky dokázali dostať na polovicu domácich.

Na začiatku tretej tretiny v 44. minúte sa po asistencii Patrika Janáča presadil Alex Kotzman a skóre zápasu ukončil pre Záhorákov na 7:1. Záverečná tretina zápasu sa vyznačovala zbytočnou tvrdosťou a vylúčeniami.

Michal Ružička, tréner HK Skalica: "My sme išli do zápasu po troch prehrách a nie je to jednoduché chalanov pozitívne naladiť. Bol tam však dobrý prístup od začiatku zápasu, čo sa pretavilo do celkového výsledku. My takto musíme pokračovať ďalej a od tohto výsledku sa odraziť. Aj keď sme v Martine a Michalovciach odohrali dobré zápasy, bohužiaľ body sme nezískali. Keď chceme hrať na špici tabuľky, musíme bodovať."

 

MHK Humenné – HC Prešov 6:1 (2:1, 2:0, 2:0)

Góly: 7. Šiňanský (Majerník), 11. Bylina (Krempaský, Baláž), 29. Babinets (Vaško), 40. Babinets, 49. Jokeľ (Michalčin, Cibák), 56. Michalčin (Jokeľ, Vrábeľ) – 4. Hrabčák. Strely: 43:16. Vylúčenia: 2:2 na 2 min. Presilovky: 1:0. Oslabenia: 1:0. Rozhodovali: Žák – Homola, Janiga. Diváci: 453.

Humenné: Sidor – Ondrej, Buraľ, Pavúk, Cibák, Michalčin, Krempaský, Mačkovič, Kamenický – Solomončak, Bylina, Baláž – Vaško, Babinets, Fedorko – Jokeľ, Vrábeľ, Krajňák – Markuš, Majerník, Šiňanský.

Prešov: Babik– Nociar, Dubina, Matejovie, Španko, Benko, Lamač – Novák, Tužinský, Novotný – Ľupták, Stena, K. Lunter – Magdolen, P. Halama, Zavalniuk – Ljubimov, Hrabčák, Górás.

Dopisovateľ: Marián Škupa, Podvihorlatské noviny
Prvá šanca východniarskeho derby sa zrodila v 4. min., keď sa domáci Krajňák preštrikoval cez dvojicu obrancov, aj prekonal Babika, ale puk v bránke neskončil. Platilo staré známe „nedáš- dostaneš“, hostia sa z protiútoku ujali vedenia zásluhou Hrabčáka. V 7. min. prišla humenská odpoveď, Majerník od modrej čiary ideálne našiel medzi kruhy korčuľujúceho Šiňanského, ktorý sám pred Babikom zavesil pod hornú žŕdku – 1:1. V 11. min. hľadisko burácalo opäť, spätnú prihrávku Baláža napálil od modrej čiary Krempaský a teč Bylinu napol sieť – 2:1. V samom závere prvej tretiny vystrelil zblízka nebezpečne domáci Solomonchak, puk letel nad bránu, humenskú prevahu dokumentoval pomer striel 14:5.

Druhé dejstvo sa začalo pokusom Baláža z uhla, v 22. min. tiesnený Vrábeľ pred Babikom nestačil dobre zakončiť. Individuálna akcia Jokeľa s peknou sťahovačkou skončila u brankára, v 29. min. sa Babynets natlačil pred obrancu do brejku a zoči-voči brankárovi nezaváhal – 3:1. Bombu Mačkoviča lapil prešovský gólman efektne do lapačky a vyslúžil si potlesk. Domáci boli v II. tretine trikrát vylúčení, vydržali, pričom posledné oslabenie v 39. min. gólovo zúročil Babynets. Strelecký stav 12:5 opäť nahrával domácej aktivite.

V 44. min. sa dostal do brejku Markuš, puk sa spod tela brankára posunul vedľa. Švih Solomonchaka skrotil brankár, Baláž pálil nad. V 46. min. po faule Cibáka nariadil rozhodca v prospech „koňarov“ trestné strieľanie, Sidor však včas sklopil betóny a úmysel Tužinského zmaril. V 48. min. skončila spolupráca Baláž – Bylina u hosťujúceho brankára, v dobrých pozíciách neuspeli Cibák ani Krajňák, v 49. min. Michalčin nabil Jokeľovi a ten nedal Babikovi šancu – 5:1. Aktivita „levov“ pokračovala, šikovný Vrábeľ zblízka prestrelil, v 54. min. hrali domáci prvú presilovku, „zámok“ v pásme súpera premenil na radosť Michalčin – 6:1. Humenská dominancia bola značná, Babik bol v jednom „ohni“, pre hostí priaznivý výsledok udržal.

Milan Staš, tréner MHK Humenné: "Síce sme hneď na začiatku inkasovali, postupne sme získavali prevahu. Bolo to len lepšie a lepšie, chlapci si z chuti zahrali. Divákom sa musel zápas páčiť, ďakujem chlapcom za pekný výkon." 

Slavomír Chlebec, tréner HC Prešov: "Zápas sme začali dobre, strelili sme gól, ale individuálne hrúbky z našej strany bolo základom obratu. Napokon sme v každej tretine inkasovali dvakrát, prehrali 1:6. Domáci nás predčili v rýchlosti, kombinácii, boli silní na puku. V druhej tretine sme chceli spraviť niečo s výsledkom, ale klincom pre nás bol inkasovaný gól pri vlastnej presilovke. To nám vzalo vietor z plachiet. Domáci sú silný celok, chceli vyhrať a vyhrali. Gratulujem im k výsledku."

 

HK Spišská Nová Ves – HK Martin 5:3 (4:0, 0:2, 1:1)

Góly: 3. Olejník (Zwick, Vartovník), 6. Halász (Olejník, Ondov), 15. Česánek (Vartovník), 17. Ondov (Mikula, Zekucia), 59. Václav (Mikula, Zekucia) – 26. Langhammer (Rudzan, Tabaček), 39. Pacalaj (Poliaček, Brezniak), 60. Poliaček (Tabaček, Burzík). Strely: 32:39. Vylúčenia: 7:5 na 2 min., navyše Zeliska 10 min. a Pacalaj DKZ za nešportové správanie. Presilovky: 1:1. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Mihaľov – Gavalier, Ordzovenský. Diváci: 311.

Spišská Nová Ves: Surák – Zekucia, Krmenčík, Česánek, Soveľ, Knižka, Vantroba, Cvengroš, Kyčák – Polomský, Štrauch, Václav – Mikula, Vartovník, Zwick – Olejník M., Nagy, Findura – Olejník L., Halász, Ondov.

Martin: Gavalier (18. Bernát) – Tabaček, Themár, Pacalaj, Burzík, Rusina, Oravec, Lednický – Markovič, Langhammer, Rudzan – Poliaček, Jurášek, Brezniak – Zeliska, Dírer, Paulíny, Martančík, Barto, Brveník.

Dopisovateľ Róbert Ludányi, HK Spišská Nová Ves
Oba kolektívy sa postarali o veľmi dobrý zápas. Hralo sa na obidvoch stranách rýchle, tvrdo, ale slušne, a tak diváci boli spokojní ako s hrou, tak aj s výsledkom. Domáci prekvapili favorita stretnutia nasadením a presnou kombinačnou hrou. Úvod zápasu však napovedal, že domáci to budú mať ťažké. Od prvého vhadzovania hostia zatlačili domácich pred Suráka, ten však znovu potvrdil, že je mužom č.1 v bránke domácich. Už v tretej minúte sa domáci ujali vedenia po peknej spolupráci Zwick-Vartovník strelil Olejník prvý gól zápasu. V 6. minúte Halász prekvapil Gavaliera v bránke hostí a bolo 2:0. V 15. minúte od modrej čiary Česánek nedal šancu brankárovi hostí, a keď v 18. minúte.Ondov cez ruku strelil 4. gól stretnutia, Gavalier sa porúčal z bránky. Tréner hostí Spišiak si zobral oddychový čas, aby usmernil svojich zverencov.

Hostia nastúpili do druhej tretiny ako vymenení, zatlačili domácich do defenzívy a Surák mal čo robiť, aby sa skóre rýchlo nemenilo. V 26. minúte po skončení dvojnásobného vylúčenia domácich, v hre 5:4 strelil Langhammer prvý gól hostí. Hra sa priostrila, pribudli vylúčenia a v 39. minúte hostia gólom Pacalaja znížili na rozdiel dvoch gólov.

Do záverečnej tretiny domáci nastúpili s odhodlaním ubrániť stav stretnutia, hosti ale hrýzli naďalej a bolo len otázkou času, kedy strelia gól, ktorý ich vráti do zápasu. Viac ako 2 minúty pred koncom hostia odvolali brankára, búšili do domácej obrany, ale chybovali a po prihrávke Suráka a Mikulu, strelil Václav piaty gól. Hostia ešte 16 sekúnd pred koncom znížili na 5:3. Po veľmi dobrom a zodpovednom výkone si domáci víťazstvo zaslúžili.

 

HK Gladiators Trnava – HK Dukla Ingema Michalovce 1:4 (0:1, 0:0, 1:3)

Góly: 56. Kohút (Hrušík, Mrava) – 7. Cútt (Banovský), 52. Linet (Safaraleev, Valečko), 55. Róth (Kolba, Linet), 58. Piatak (Hančák, Hopkovič). Strely: 27:45. Vylúčenia: 4:5 na 2 min. Presilovky: 1:1. Oslabenia: 0:1. Rozhodovali: Krist – Maškulka, Ziolkovský. Diváci: 135.

Trnava: Brucháč – Poláček, Klein, Burian, Kohút, Kuna, Kormúth, Housa, Mikeš – Ševčík, Schmidt, Szalay – Hrbáčik, Valo, Mrava – Hrušík, Klema, Pätoprstý – Olša, Lindeman, Škokor.

Michalovce: Trenčan – Bdžoch, Kolba, Hančák, Korenko, Hopkovič, Valečko, Mesaroš – Gavrik, Piatak, Mašlonka – Banovský, Cútt, Pulščák – Safaraleev, Linet, Róth – Chalupa, Toma, Hamráček.

Súhrn zaslal klub HK Gladiators Trnava
V Trnave sa dnes hral vyrovnaný hokej aj napriek tomu, že súperom bolo momentálne prvé mužstvo v tabuľke - Michalovce. O víťazovi sa v podstate rozhodovalo až v závere poslednej tretiny. Domácich môžu mrzieť nepremenené šance a presilové hry za stavu 1:0 pre Michalovce. V 52. minúte sa hostia presadili po druhýkrát. Trnavčania mali ešte možnosť hrať presilovku, v ktorej sa mohli dostať späť do zápasu, ale pri rozohrávke si neporozumeli, čo využili hostia na strelenie tretieho gólu. V tej istej presilovke sa podarilo domácim následne skórovať, ale to bolo na dnes z ich strany všetko. Vyzdvihnúť určite treba oboch brankárov, ktorí zlikvidovali veľa nebezpečných striel. Diváci, aj napriek tomu, že dnes domáci neuspeli, videli rýchly kombinačný hokej plný nasadenia a osobných súbojov.

 

HK 95 Považská Bystrica – HC Mikron Nové Zámky B 12:0 (5:0, 4:0, 3:0)

Góly: 2. Pšúrny (Trška), 7. Augustín (Rodionov, Bednár), 11. Pšurný (Trška, Drevenák), 16. Drevenák (Trška, Pšurny), 20. Danielčák, 25. Cíger (L, Augustín), 25. Koleda (Ligas), 37. Rodionov (Fančovič, Trška), 39. J.Ďurkech (L.Durkech, Drevenák), 46. Cíger (Koleda, Leško), 47. Drevenák (J.Ďurkech, Ďurina), 51. Ninik (Drevenák, Ďurina). Strely: 52:22. Vylúčenia: 4:2 na 2 min. Presilovky: 1:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Valachovič – Drblík, Tvrdoň. Diváci: 96.

Považská Bystrica:  Kompas – L. Ďurkech, J. Ďurkech, Frančovič, Trška, Niník, Leško, Augustín – Cíger, Ligas, M. Dolinajec – Drevenák, Pšurný, Ďurina – Koleda, Németh, Mokrohajský – Danielčák, Rodionov, Bednár.

Nové Zámky B: Výžinkár – M. Petro, Kudrna, Evdokimov, Jesenský, Židulják, Štefánik – Voros, Danilov, Maroš – Ryšavý, Gubó, Kucsera – Hariš, Mihalčin, Brza – Dybanev.

Súhrn zaslal klub HK 95 Považská Bystrica
Dnešný zápas bol plne v réžii domácich .V tréningovom tempe zdolali súpera rozdielom triedy a bolo jedno, ktorá päťka hráčov bola na ľade.

 

HC Osmos Bratislava – HC Topoľčany 6:4 (1:1, 4:2, 1:1)

Góly: 19. Šalka (Klučiar), 26. Brodek (Smolka, Mikolášek), 34. Mlynčár (Puš, Hřebíček), 34. Prokop (Danišovský, Musliu), 36. Vidovič (Prokop, Ficel), 42. Smolka (Vidovič) – 2. Tomčák (Nemček), 29. Hrudík (Tomčák, Kluka), 40. Kluka (Tábi, Duran), 60. Bečka (Kluka, Uhnák). Strely: 47:52. Vylúčenia: 8:3 na 2 min., navyše Halo DKZ za hodenie hokejky alebo predmetu a Grman 10 min. OT za nešportové správanie. Presilovky: 0:1. Oslabenia: 1:0. Rozhodovali: Bachúrik – Jurčiak, Nosek. Diváci: 287.

HC Bratislava: Mega – Guoth, Hřebíček, Ficel, Vidovič, Valjent, Juriga, Bednarič, Čech – Šalka, Kratochvíla, Klučiar – Danišovský, Prokop, Musilu – Mikolášek, Smolka, Brodek – Ondris, Mlynčár, Puš.

Topoľčany: Halo (36. Komžík) – Král, Ďurčo, Hrudík, Kováčik, Bystričan, Hruška, Grman, Duran – Kluka, Nemček, Tomčák – Tábi, Laššo, Podstavek – Bečka, Dvonč, Uhnák – A. Gergel, Šťastná, D. Gergel.

Dopisovateľ: Matej Čalfa, HC Bratislava
Bratislavčania  nezačali dobre.  Už v úvodnej minúte sa hostia dostali do vedenia gólom Tomčáka. Následne  bol za vyhodenie puku potrestaný Grman. Hokejisti domáceho Osmosu si vypracovali viacero  dobrých príležitostí. Tlačili sa pred Hala v bránke hostí, no z gólu sa neradovali.  Výkon so stúpajúcou tendenciou bol zo strany domácich zjavný.  Vyrovnanie priniesla aktivita Bratislavčanov v podobe vyrovnania Michala Šálku. Po úvodnom dejstve sa teda obe mužstvá rozišli po prvej tretine v atraktívnom súboji  za nerozhodného stavu. 

V druhom dejstve začali aktívnejšie bratislavskí hokejisti. Danišovského pokus ešte gólom neskončil,  no v 25. minúte sa presadil Brodek, ktorý po tom, čo Erik Smolka vyhral súboj jeden proti jednému, nedal Halovi šancu. 2:1. Už o necelé tri minúty bolo vyrovnané keď sa presadil Hrudík. Po vyrovnávajúcom góle dostali hostia šancu na zvrat. No vylúčenie Guotha za hru so zdvihnutou hokejkou nepotrestali. Povestné nedáš – dostaneš prišlo v 33. minúte, keď sa presadil Mlynčár. Hurtajových zverencov to zaskočilo a naviac, v rovnakej minúte sa presadil Prokop a bolo 4:2!!
V 34. minúte bol za oneskorené napadnutie (latehit) vylúčený Brodek. Domáci sa nasrdili a piaty gól strelil Vidovič. Piate rozvlnenie siete  za svojim chrbtom už nezvládol brankár Halo, inkasoval trest do konca stretnutia a do bránkoviska  musel ísť náhradník. O pár minút Topoľčany opäť inkasovali trest 2+10 za nešportové správanie   Grmana. Keď sa už obe mužstvá videli v šatni, tretí gól Topoľčian strelil Kluka. Po štyridsiatich minútach domáci viedli 5:3. 

Tretie dejstvo začali Bratislavčania vynikajúco,  keď sa presadil Smolka a zvyšoval na 6:3. V 46. minúte pykal na trestnej lavici Mlynčár za seknutie hosťujúceho brankára. Gól nepadol. V 52. minúte za nebezpečnú hru so zdvihnutou hokejkou sedel na trestnej lavici Čech. Topoľčany neskórovali. Domáci hokejisti umnou hrou držali nepríjemného súpera na dištanc a nedovolili mu presadiť sa jeho nátlakovou hrou. To pochopiteľne hostí frustrovalo, pretože pravdepodobne verili, že z Bratislavy so domov ponesú bodový zisk. Partia okolo nového trénera Róberta Pukaloviča sa však zomkla, a aj vďaka dodržaniu taktických pokynov, ako aj vďaka dostatočnému gólovému náskoku doviedla duel do víťazného konca.  

Róbert Pukalovič, tréner Bratislavy: „Očakával som veľmi ťažké stretnutie, Topoľčany majú skúsený, veľmi dobre poskladaný tím. Trošku ťažšie sme sa rozbiehali, ale v druhej tretine si hráči dali povedať a hrali to, čo sme od nich žiadali. Kompletne celý tím odbojoval a odpracoval toto stretnutie. Sme radi, že máme tri body.  Každé víťazstvo je pekné, ale zajtra máme tréning a pripravíme sa na Humenné“. 

Jozef Kováčik, obranca Topoľčian: „V dnešnom zápase sme zlyhali vo všetkých smeroch. Nedali sme v prvej tretine góly, mali sme kopu šancí a potom sme sa prispôsobili súperovi. Myslím, že ten bol dnes polovičný, oproti tomu, čo hrali u nás. Dnes to bolo z našej strany zlé.“