Topoľčany a Martin otáčali tesné zápasy, favoriti budú mať v utorok postupový mečbal

Druhé štvrťfinálové zápasy opäť zvládli lepšie všetky mužstvá z prvej štvorky. V stredu tak budú mať šancu rozhodnúť svoje série a postúpiť do semifinále. Topoľčanom sa pred tritisícovou návštevou podarilo odvrátiť vedenie Skalice a vyhrať. Podobný kúsok dokázal aj Martin, v Turci viedli Bratislavčania 2:1, no favorizovaní Rytieri zavelili v tretej tretine k obratu a vyhrali tesne 3:2. Dubničania boli po piatkovej dráme tentokrát suverénny a súboj s Humenným si ustrážili. Víťaz základnej časti z Michaloviec podľa očakávania sfúkol Spišiakov.

 

Výsledky 2. kola štvrťfinále St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy
 

HK Dukla Ingema Michalovce – HK Spišská Nová Ves 5:1 (2:0, 3:1, 0:0) STAV SÉRIE: 2:0

Góly: 4. Banovský (Róth), 10. Dvurečensky (Piatak), 24. Piatak (Gavrik, Mašlonka), 24. Giľák (Bojko), 32. Róth (Banovský, Linet) – 22. Piščalnikov (Olejník, Mikula). Strely: 38:23. Vylúčenia: 4:3 na 2 min., navyše Hamráček, Grebenyuk 10 min. OT za vrazenie na mantinel a Gerasimov DKZ za nešportové správanie. Presilovky: 0:1. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Kalina, P. Korba – Riš, Janiga. Diváci: 1367.

Michalovce: Trenčan – Kolba, Korenko, Bdžoch, Košecký, Hopkovič, Novický, Valečko – Dvurečensky, Piatak, Mašlonka – Gavrik, Bojko, Giľák – Banovský, Linet, Róth – Chalupa, Toma, Hamráček.

Spišská Nová Ves:  Surák (24. Hudáček) – Vantroba, Knižka, Grebeňuk, Gerasimov, L. Novák, Petrek – Ondov, Halász, Bača – Mikula, M. Olejník, Zwick – I. Novák, Ludányi, Piščalnikov.

Dopisovateľ Peter Brendza, novinyzemplina.sk
Diváci videli v sobotňajšom druhom diely štvrťfinálovej série úplne odlišný zápas ako v piatok. Favorit totiž o svojom víťazstve rozhodol hneď v prvých minútach. V štvrtej minúte si nakorčuľoval medzi kruhy na Róthovu prihrávku Banovský a nekompromisne poslal puk za Surákovou chrbát. Chvíľu na to mohol vo vlastnom oslabení zvýšiť vedenie Mário Róth, spišskonovoveský brankár tentoraz odolal. V desiatej minúte už ale inkasoval druhýkrát, keď Dvurečenskému parádne nabil Erik Piatak. V druhej časti hostia vykresali iskierku nádeje, keď v presilovke znížil Pischalnikov, ich šanca ale trvala iba krátko. V 24. minúte totiž Dukla v rozpätí necelej pol minúty udrela gólovo Piatakom a Giľákom, ktorí definitívne zlomili duel na stranu favorita. Ten v druhej časti zvýšil svoje vedenie Máriom Róthom. V tretej tretine sa duel už iba dohrával. Vzhľadom na vysoké vedenie sa domáci príliš do ofenzívnych akcií nepúšťali a viacej sa snažili o ubránenie výsledku. No a keďže Spišiakom neponúkli takmer žiadnu šancu na druhý, či prípadne tretí gól, duel skončil ich víťazstvom 5:1 a v utorok tak budú na Spiši premieňať prvý semifinálový mečbal.
 

HK Martin – HC Osmos Bratislava 3:2 (1:2, 0:0, 2:0) STAV SÉRIE: 2:0

Góly: 4. Jurášek (Tabaček, Dírer), 47. Pokrivčák (Poliaček), 58. Pacalaj (Pokrivčák, Poliaček) – 10. Rzavský (Smolka, Valjent), 17. Šalka (Musliu, Prokop). Strely: 41:19. Vylúčenia: 9:11 na 2 min. Presilovky: 2:2. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Štefik, Purgat – Šefčík, Junek, Kontšek. Diváci: 1522.

Martin: Bernát  – Tabaček, Dvořák, Pacalaj, Šimon, Rusina, Oravec, Brveník, Themár – Markovič, Langhammer, Jurášek – Poliaček, Urbánek, Brezniak – Zeliska, Dírer, Pokrivčák – Paulíny, Barto, Rudzan.

Bratislava: Lakosil – Vidovič, Vyskoč, Juriga, Valjent. Hedera, Pavešic, Čech, Ficel – Musliu, Prokop, Šalka – Rzavský, Ondris, Trudman – Klučiar, Smolka, Mucha – Mlynčár, Bednarič, Pék.

Dopisovateľ Daniel Modrovský, HK Martin
V druhom stretnutí série si boli dôležitosti prípadného víťazstva vedomé obe strany. Lepšie začali domáci hráči, ktorí využili presilovú hru a Jurášek zariadil ich vedenie. Odpoveď hostí prišla ešte v prvej tretine, takisto počas presilovej hry. Rzavský triafal odkrytú bránku a bolo vyrovnané. V prvom dejstve hostia skóre otočili vo svoj prospech. Počas ďalšej presilovej hry úradoval Šálka a Bratislava bola po prvýkrát v play-off vo vedení. V druhej tretine domáci márne dobývali bránku súpera a stúpala i nervozita v zápase. V 47. minúte upokojil domácu striedačku Pokrivčák, ktorý si na dvakrát poradil s brankárom. Stretnutie sa už pomaly blížilo k predĺženiu, na začiatku 58. minúty ale vyšla domácim presilová hra na konci s Pacalajom, ktorý prestrelil všetkých, čo mu stáli v ceste. Hostia si ešte zobrali oddychový čas, Martin si však vedenie postrážil a doviedol zápas do víťazného konca.

Radovan Somík (asistent trénera HK Martin): "Dnes to bolo o presilových hrách, keďže bolo množstvo vylúčení na jednej či druhej strane. Niektorí hráči boli preťažovaní, niektorí mimo tempa, hra bola rozkúskovaná. V druhej tretine sme sa za nepriaznivého stavu snažili s vedením súpera niečo urobiť. Bolo tam množstvo striel, skôr však z diaľky. Pred treťou tretinou sme si povedali, že sa ideme tlačiť do bránky a sťažiť prácu gólmanovi. To sa nám podarilo, vyrovnali sme vďaka Pokrivčákovi, čo bol pre nás nesmierne dôležitý moment. V závere to boli nervy, so šťastným koncom pre nás. Takýto zápas si určite diváci užili, bola tu fantastická kulisa. S takouto podporou je hrať radosť. Som šťastný, že sme zápas zvládli. Očakávali sme, že súboj v rámci play-off nebude jednoduchý. Z tohto dôvodu sme radi, že sme vo vedení 2:0." 

Róbert Pukalovič (tréner HC Osmos Bratislava): "Sme nesmierne sklamaní po neúspešnom výsledku aj keď sme vedeli, že len obrovská zhoda náhod nás pri vedení 1:2 môže doviesť k víťazstvu. Eventuálne sme mohli s výsledkom ešte niečo urobiť, ak by sa nám podaril kontra brejk. Museli by sme sa ale vyvarovať vylúčeniam, čo sa nám nepodarilo. Nechcem polemizovať o vylúčeniach, či mali alebo nemali byť. Jednoducho sme mali množstvo vylúčených hráčov. Nám sa síce podarilo počas dvoch presilových hier uspieť, rovnako tak ale na strane domácich presilová hra rozhodla o víťazovi i o vedení v sérii 2:0." 

 

MHK Dubnica nad Váhom – MHK Humenné 5:2 (2:1, 1:0, 2:1) STAV SÉRIE: 2:0

Góly: 14. Macek (Medek, Švec), 17. Jarábek (Švec, Veshutkin), 36. Lantoš (t.s.), 54. Veshutkin (Krajči, Jarábek), 57. Dvonč (Gibl, Kanaet) – 16. Solomonchak (Babynets, Lenďák), 49. Babynets (Krajňák, Solomonchak). Strely: 38:22. Vylúčenia: 6:7 na 2 min. Presilovky: 2:0. Oslabenia: 0:1. Rozhodovali: Novák, Valachovič – Drblík, Makúch. Diváci: 739.

Dubnica nad Váhom: Gibl – Jarábek, Švec, Rehák, Kozachuk, Hlaváček, Hohl, Vladimirov – Krajči, Jakubík, Veshutkin – Mikolášek, Lantoš, Kútny – Kanaet, Dvonč, Trenčan – Macek, Vakhrameev, Medek.

Humenné: Škorvánek – Ondrej, Michalčin, Mačkovič, Majerník, Lenďák, Patlevič – Babynets, Krajňák, Solomonchak – Fedorko, Markuš, Vaško – Žitný, Vrábeľ, Matej.

Súhrn zaslal klub MHK Dubnica nad Váhom
Druhý zápas v Dubnici začal ešte vo väčšom tempe ako včera a bol to opäť aj súboj brankárov Gibla a Škorvánka. Skoré otvoril na 1:0 v 14. minúte Macek a už v 16. minúte vyrovnal Solomonchak. O minútu neskôr urobil radosť domácemu publiku Jarábek. V druhej tretine v 36. minúte premenil trestné strieľanie bravúrne Lantoš. Na obidvoch stranách zvonili aj konštrukcie bránok. V 49. minúte strelil ešte kontaktný gól Babinets na 3:2. Ale v 54. minúte dostal domácich do kľudu Veshutkin gólom na 4:2. Na strely skončil zápas 38:22. V 57. minúte po prihrávke opäť famózneho brankára Gíbla zakončil Dvonč na 5:2 tento rýchly a tvrdý zápas. V tomto zápase to konečne žilo na tribúnach v Dubnici nad Váhom.

 

HC Topoľčany – HK Skalica 3:1 (0:0, 2:1, 1:0) STAV SÉRIE: 2:0

Góly: 30. Pekarčík, 40. Lichanec (Kluka, Kováčik), 57. Laššo (Ďurčo, Halo) – 23. Jaša (Kniazev, Škápik). Strely: 28:29.  Vylúčenia: 8:9 na 2 min., navyše Lichanec 10 min. OT za napadnutie hlavy a krku a Pač 10 min. OT za pästný súboj.. Presilovky: 1:0. Oslabenia: 1:0. Rozhodovali: Stano, Krist – Kovalík, Crman. Diváci: 3280.

Topoľčany: Halo – Ďurčo, Bystričan, Kováčik, Hrudík, Hruška, Loydl, Hřebíček, Nemček – Tábi, Tomčák, Podstavek – Lichanec, Kalináč, Kluka – Gergel, Laššo, Uhnák – Pekarčík, Klenko, Bečka.

Skalica: Trutt – Janík, Škápik, Pač, Trávniček, Straka, Grman, P. Kotzman, Hílek – A. Kotzman, Hujsa, Štumpf – Jurák, Mowrey, Okoličány – Vaškovič, Šmída, Janáč – Kniazev, Šmída, Trnka.

Dopisovateľ: Jaro Šupa, topolcanyinfo.sme.sk
Pred fantastickou diváckou kulisou, kedy topoľčianskemu fanklubu prišiel vypomôcť aj futbalový ultras OFK Kovarce, sa hral skvelý hokej. Osobné súboje, skvelé akcie a pekné góly dvíhali divákov zo sedadiel. Hral sa špičkový prvoligový hokej, oba tímy predvádzali oku lahodiaci hokej.

Skóre mohol otvoriť už v 3. minúte Uhnák, hosťujúci Trutt ale vytiahol parádny zákrok, keď položil hokejku na bránkovú čiaru a puk smerujú do bránky vyrazil. Potom sa k slovu dostali i hostia. Topoľčany ešte medzitým nevyužili dve presilovky, aby následne mali hostia dve čisté šance. Následne mala Skalica výhodu až troch presiloviek, skóre sa však nemenilo.

V prostrednej časti sa hral opäť vyrovnaný hokej, miernu prevahu začínali mať domáci. Avšak, v 23. minúte neudržal Halo puk vo svojej moci a Jaša poslal hostí do vedenia – 0:1. Domáci sa nezlomili, v 30. minúte vyštartoval do útoku Pekarčík, ktorý zobral zodpovednosť na svoje plecia a peknou strelou vyrovnal na 1:1. Potom sa na ľade začalo iskriť, rozhodcovia ponechali tvrdú hru, na čo doplatil Kluka z rozrazenou bradou, avšak hlavní rozhodcovia nevylučovali. V záverečných sekundách hrali domáci presilovku, strelu Kluku brankár vyrazil, ale dorážka skončila v bránke spoločne s hvizdom časomiery. Hostia protestovali, že gól padol už po čase, ale hlavní rozhodcovia boli neoblomní. To nezvládli ani hosťujúci fanúšikovia, ktorí vyvolali na tribúne menší incident, zasahovať museli usporiadatelia.

V záverečnej tretine pokračovalo iskrenie na ľade, súperi si nič nedarovali. Opäť boli šance na oboch stranách, rozhodnutie ale padlo v 57. minúte, kedy počas oslabenia unikol Laššo a strelil tretí gól domácich. V závere sa hostia odhodlali k hre bez brankára, ale okrem dvoch „hitov“ na domácich hráčov nič nevymysleli. Aj preto sa Topoľčany ujali vedenia v sérii 2:0.

Tretí zápas je na programe v Skalici v utorok 5. februára. Prípadný štvrtý zápas by sa hral v Skalici hneď 6. februára. Ak by bol potrebný aj piaty – rozhodujúci zápas, ten by sa hral v Topoľčanoch v piatok 8. februára od 18.00 hod.

Ľubomír Hurtaj (tréner Topoľčian): "Od rána som nabádal chlapcov, že to bude iný zápas. Očakával som, že Skalica pritvrdí a bude sa viac tlačiť dopredu. V úvode sme boli nervózni, hostia mali viac z hry i viac šancí. Urobili sme aj veľa faulov, nedržali sme systém, aký sme si povedali pred zápasom v kabíne. Nakoniec sme tlak hostí ustáli a výborne bolo najmä to, že sme dokázali vyrovnať na 1:1 v druhej tretine. Postupne už hra bola na našej strane, aj sme sa vedeli udržať v útočnej tretine. Mali sme dostatok šancí, dostali sme sa do vedenia. V tretej tretine sme vedeli, že nás nečaká nič ľahké, pretože Skalica má skúsených hráčov, ktorí vedia aj jedinú šancu využiť. Aj v záverečnej tretine bolo veľa oslabení, ale dokázali sme sa ubrániť. Veľmi nám pomohol tretí gól, po ktorom sme sa upokojili. Som veľmi rád, a zároveň aj hrdý, že Topoľčany videli takýto kvalitný zápas vďaka obom súperom. Ukazuje sa, že oba tímy sú veľmi vyrovnané. Vedieme 2:0, no stále nám chýba jeden zápas. Do konca série je ešte ďaleko, hráči sa musia rýchlo vyspať a čo najlepšie sa pripraviť na utorok. "

Michal Ružička (tréner Skalice): "Vďaka obom mužstvám sme videli kvalitný hokej. Bolo vidieť, že v úvode ani jedno z mužstiev nechce urobiť chybu, aby inkasovalo gól. Do stretnutia sme vstupovali s tým, aby sme nedostali gól, a zároveň sme sa chceli ujať vedenia. To sa nám aj podarilo. Žiaľ, po našej chybe sa súperovi podarilo vyrovnať. Za stavu 1:1 sme dostali nešťastný, a možno aj neregulárny gól, no to nedokážem posúdiť, ale platil. Snažili sme sa ešte vrátiť späť do zápasu, ale dostali sme gól po ďalšej našej chybe. Séria sa hrá na tri víťazné zápasy, my máme teraz dva zápasy doma a urobíme všetko preto, aby sme sa do Topoľčian vrátili."