Humenné deklasovalo Martin, Topoľčany s úchvatným obratom na Zemplíne, zaváhala Skalica aj Dubnica

Stredajšie 24. kolo v St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy bolo v znamení víťazstiev outsiderov, favoriti v ňom utrpeli fiasko. Najväčší debakel videli diváci v Martine, kde domáci "Rytieri" dostali nakladačku od Humenného. V Michalovciach sa už zdalo, že rozhodne jediný plyšákový gól. Avšak "Žochári" dokázali v poslednej minúte vyrovnať a v predĺžení rozhodol o ich výhre Patrik Bečka. Skvelý obrat zahnikovala aj Považská Bystrica na Záhorí. Trnava zaskočila Dubnicu a pripísala si na konto iba siedme tohtosezónne víťazstvo. Spišská Nová Ves zvládla domáci súboj s Bratislavou. Jediný favorit, ktorý dokázal vyhrať, bol predposledný Prešov, ktorý porazil posledné Nové Zámky B.

 

Výsledky 24. kola St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy

HK Skalica – HK 95 Považská Bystrica 2:3sn (1:0, 0:0, 1:2 - 0:0, 0:1)

Góly: 1. Vaškovič (Okoličány, Škápik), 56. Vaškovič (Okoličány, Škápik) – 47. Danielčak (L. Ďurkech), 51. Zlocha (Cíger, Drevenák), rozh. náj. Koleda. Strely: 46:27. Vylúčenia: 4:6 na 2 min., navyše Sloboda 10 min. OT za vrazenie na mantinel a Trnka 10 min. OT za nešportové správanie. Presilovky: 0:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Bachúrik – Rehák, Jurčiak. Diváci: 457.

Skalica: Trutt – Sloboda, Škápik, Pač, Trávniček, Straka, K.Grman, Mrázik, P.Kotzman – Okoličány, Hujsa, Vaškovič – Štumpf, Jaša, Jurák – Kniazev, Dufek, Trnka – Janáč, Mowrey, A.Kotzman

Považská Bystrica: Kompas – J.Ďurkech, L.Ďurkech, Trška, Fančovič, Mendrej, Niník, Augustín, Turan – Drevenák, Zlocha, Cíger – Rodionov, Ligas, Dolinajec – Mokrohajský, Pšurný, Koleda – Danielčak, Németh, Bednár.

Dopisovateľ: Vlado Miček, nazahori.sk
Záhoráci zaznamenali ideálny úvod stretnutia, keď sa už v 45. sekunde tešili z otváracieho gólu. David Okoličány ideálne našiel kapitána domácich spoza bránky a ten nedal Kompasovi v bránke hostí najmenšiu šancu. Kto si však myslel, že ďalší priebeh bude bohatý na strelené góly, mýlil sa. Síce bolo v ďalšom priebehu päť presilových hier,ale ani jedno mužstvo sa nedokázalo strelecky presadiť. V jednom prípade sa vyznamenal domáci gólman Landon Trutt a tak sa do šatní išlo za tesného vedenia domácich.

Druhá časť mala predsa len o niečo nižšie tempo. Domáci dostali výhodu dvoch presilových hier, ale ani v jednej sa skóre nemenilo. Najväčšiu šancu tretiny mal domáci Hujsa, ale Kompas vytiahol skvelý zákrok a držal svoj tím na dostrel jediného zásahu.

Tretiu časť začali početnou výhodou domáci hokejisti, keď Jakub Cíger išiel už po druhýkrát v stretnutí za hákovanie na trestnú lavicu, ale aj tomuto oslabeniu Považskobystričania odolali. Naopak v 47. minúte sa dočkali aj oni presného zásahu, keď sa po asistencii Ďurkecha presadil Jozef Danielčak a začínalo sa odznova. Hosťom vyrovnávajúci gól dodal sebavedomie a o necelých päť minút už viedli, keď sa presadil 6. gólom v sezóne Ján Zlocha, ktorému nahrávali Cíger a Drevenák. Záhoráci sa však nepoložili a prvá formácia si zopakovala súčinnosť pri otváracom góle v 56. minúte, keď sa po druhýkrát trafil kapitán Vaškovič po asistenciách Okoličányho a Škápika. V závere ešte prišlo k pästnému súboju domáceho Mowreyho s Drevenákom, ale gól už v riadnej hracej dobe nepadol a prišlo na rad predĺženie.

V ňom sa nerozhodlo napriek niekoľkým nádejným príležitostiam a tak prišlo až na samostatné nájazdy, v ktorých mali viac šťastia hostia a pripísali si extra bod zásluhou Koledu.

 

HK Dukla Ingema Michalovce – HC Topoľčany 1:2pp (0:0, 1:0, 0:1 - 0:1)

Góly: 24. Toma (Chalupa) – 60. Kluka (Podstavek, Kalináč), 63. Bečka (Bystričan, Uhnák). Strely: 33:27. Vylúčenia: 5:3 na 2 min. Presilovky: 0:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Žák – Homola, Novotný. Diváci: 1006.

Michalovce: Trenčan – Korenko, Kolba, Hančák, Valečko, Hopkovič, Novický, Pulščák – Gavrik, Piatak, Mesaroš – Mašlonka, Cútt, Banovský – Safaraleyev, Linet, Róth – Chalupa, Toma, Hamráček.

Topoľčany: Halo – Ďurčo, Král, Kováčik, Hrudík, Bystričan, Hřebíček, Duran – Kluka, Kalináč, Dvonč – Podstavek, Tomčák, Tábi – Uhnák, Laššo, Bečka – Šťastný, Klenko, Pekarčík.

Dopisovateľ: Peter Brendza, novinyzemplina.sk
V zápase dvoch tímov, ktoré majú azda najlepšiu formu, sa v prvej tretine hral opatrný hokej. Obaja súperi nechceli odkryť karty hneď v úvode, čakalo sa tak na chyby. Diváci, ktorí mali pripravených plyšákov na zahádzanie ľadu po prvom michalovskom góle sa síce nenudili, no veľa šancí v prvej tretine nevideli. Najväčšiu mal v jej samom závere Radoslav Mesároš, ktorý ale prestrelil odkrytú topoľčiansku bránu.

V úvode druhej tretiny mal najskôr gól na hokejke Jakub Linet, na druhej strane, v prečíslení nepresne mieril Michal Kluka. Diváci sa gólu dočkali v 23. minúte. Samuel Chalupa nabil Lukášovi Tomovi a ten rozjasal solídne zaplnený štadión, ktorý následne zahádzal hraciu plochu plyšovými hračkami. Následná dlhšia pauza nepomohla nikomu. Hostia nevyťažili vyrovnanie z dvoch presilových hier, ba mohli aj inkasovať, keď mali gól na hokejke tak Mašlonka, ako aj Hamráček, ktorý predtým naskočil z trestnej lavice.

Ani v tretej tretine sa skóre dlho nemenilo. Topoľčany nevyužili ani tretiu presilovku v rade. Následne podobnou šancou opovrhli aj domáci, hoci postupne Safaralejev, Mašlonka aj Kolba mali dobré možnosti na skórovanie. S pribúdajúcim časom sa hostia čoraz viac približovali ku gólu. Nakoniec ho dosiahli 26 sekúnd pred koncom, kedy michalovská obrana nechala trestuhodne voľného Michala Kluku a ten vyrovnal na 1:1. V predĺžení mohol najskôr misky váh na michalovskú stranu nakloniť Lukáš Toma, v dobrej možnosti ale mieril iba do brankára Hala. Hneď z následného útoku prišiel krutý trest. Patrik Bečka totiž dorazil svoju strelu za chrbát Adam Trenčana a rozhodol tak, že extra bod putuje do Topoľčian, ktoré tak po Martine zdolali aj druhého ašpiranta na prvenstvo v prvej lige.

 

HK Gladiators Trnava – MHK Dubnica nad Váhom 3:2 (1:0, 0:1, 2:1) 

Góly: 19. Valo (Hudec, Kohút), 47. Mrava (Schmidt, Szalay), 60. Szalay (Pätoprstý) – 38. Lantoš (Jakubík, Hohl), 58. Kristín (Macek, Ďuriš). Strely: 29:37. Vylúčenia: 8:7 na 2 min., navyše Kútny 5+DKZ za seknutie a Kokavec 10 min. OT za vrazenie na mantinel. Presilovky: 1:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Žák – Šefčík, Junek. Diváci: 135.

Trnava: Foltán – Poláček, Klein, Burian, Kohút, Kormúth, Poldruhák, Mikeš – Mrava, Schmidt, Szalay – Hrbáčik, Valo, F.Hudec – Lukačovič, Klema, Pätoprstý – Grell, Olša, Škokor.

Dubnica nad Váhom: Gibl – Jarábek, Kazachuk, Hohl, Rehák, Serkin, Hlaváček, Macek, Vladimirov – Kristín, Krajči, Matejovič – Kokavec, Ďuriš, Mikolášek – Kútny, Lantoš, Trenčan – Kanaet, Lantoš, Medek.

Súhrn zaslal klub HK Gladiators Trnava
V prvej tretine sa od samého začiatku hral obojstranný rýchly hokej. Domáci mali miernu prevahu, čo potvrdili gólom pred koncom tretiny. Pri hre štyria na štyroch sa presadil domáci hráč Valo.

Plynulosť hry v druhej tretine bola poznačená častým vylučovaním na obidvoch stranách. Po strate puku v útočnom pásme Dubničanov, sa k puku dostali hostia a v úniku vyrovnali stav na 1:1.

Tretia tretina začala nasadením domácich, za čo bolo odmenení v presilovej hre a zvýšili na 2:1. Obrátky potom pridali aj hostia, ktorí sa snažili o vyrovnanie, o čom svedčí aj vyšší počet striel v ich prospech. Ale dobre a spoľahlivo chytajúci trnavský brankár Foltán svojim výkonom podržal domáci tím. Aktívna hra hosťom priniesla vyrovnanie dve minúty pred koncom zápasu, ale bojujúci domáci sa nakoniec radovali z víťazného gólu Nina Szalaya, ktorý v poslednej minúte zápasu rozhodol o celkovom výsledku stretnutia.

 

HK Spišská Nová Ves – HC Osmos Bratislava 2:1 (0:0, 0:1, 2:0)

Góly: 43. Ondov (Nagy, Olejník), 58. Vartovník (Zwick, Ondov) – 23. Klučiar (Šalka, Smolka). Strely: 42:35. Vylúčenia: 6:7 na 2 min., navyše Šalka 10 min. OT a Vartovník DKZ za nešportové správanie. Presilovky: 1:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Mihaľov – Kováčik, Jakubec. Diváci: 419.

Spišská Nová Ves: Surák – Krmenčík, Zekucia, Vantroba, Knižka, Kyčák, Cvengroš, Soveľ, Hvizdoš – Zwick, Vartovník, Mikula – Ondov, Nagy, Olejník – Olejník L., Koky, Findura – Piščalnikov, Murašov, Polomský.

HC Bratislava:  Lakosil – Hedera, Čech, Vidovič, Valjent, Juriga, Pavešic – Musliu, Prokop, Danišovský – Trudman, Bednarič, Pék – Klučiar, Smolka, Šalka – Ondris.

Dopisovateľ: Róbert Ludányi, HK Spišská Nová Ves
Od úvodného vhadzovania sa hral hokej, ktorý znesie tie prísnejšie kritériá. Hostia v úvodných minútach len ťažko odolávali nátlakovej hre domácich a len vďaka Lakosilovi v bránke hostí neinkasovali. Hra sa postupne vyrovnala, pohrozili aj hostia, ale aj na opačnej strane klziska stál spoľahlivý brankár domácich - Surák. Takže gól v prvej tretine nepadol.

Úvod druhej tretiny naznačil, že hostia sú odhodlaní tento zápas vyhrať. Signálom bol úvodný gól, ktorý zaznamenali hostia v 23.min. Juriga - 0:1. Domáci pridali na obrátkach, tlačili sa pred Lakosila, no skórovať sa im nepodarilo. To čo prešlo cez obranu,všetko riešil.

Domácim vyšiel úvod tretej tretiny, keď takmer v identickom čase tretiny vyrovnal domáci Ondov. Bol to však gól z ríše snov. Za bránkou hostí sa zbavil brániaceho hráča a florbalovým spôsobom prekonal prekvapeného Lakosila. Napodobnil gól Fína Granlunda na MS 2011 v Bratislave, ktorý strelil Rusom v semifinále. Hostia nerezignovali, tlačili sa dopredu v snahe získať späť vedenie. Domáci mali čo robiť aby to hosťom nevyšlo. Vykúpenie zabezpečil po prihrávke Nagya v 58.min Vartovník. 95sekúnd pred koncom tréner hostí Pukalovič odvolal brankára, ale hostia nedokázali využiť presilu. Domáci pri hre hostí bez brankára ešte trafili konštrukciu bránky. Na radosť hráčov i obecenstva zostali tri body v Spišskej Novej Vsi a treba povedať, že zaslúžene.

 

HK Martin – MHK Humenné 0:6 (0:2, 0:2, 0:2)

Góly: 4. Solomonchak (Baláž), 5. Jokeľ (Žitný), 31. Solomonchak (Baláž, Michalčin), 31. Fedorko (Buraľ, Babynets), 49. Bylina (Žitný, Lenďák), 51. Baláž (Bylina, Buraľ). Strely: 24:27. Vylúčenia: 3:2 na 2 min. Presilovky: 0:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Vido – Makúch, Drblík. Diváci: 800.

Martin: Bernát – Tabaček, Themár, Pacalaj, Burzík, Rusina, Oravec, Lednický, Brveník – Markovič, Langhammer, Rudzan – Poliaček, Jurášek, Brezniak – Zeliska, Dírer, Pokrivčák – Paulíny, Barto, Rešetár.

Humenné: Škorvánek – Ondrej, Michalčin, Buraľ, Lenďák, Mačkovič, Krempaský, Kamenický, Majerník – Solomonchak, Bylina, Baláž – Vaško, Babynets, Fedorko – Jokeľ, Krajňák, Žitný – Vrábeľ, Markuš, Šiňanský.

Dopisovateľ: Daniel Modrovský, HK Martin
Martin predchádzajúce dva duely proti Humennému zvládol, v treťom však zažil trpkosť prehry. Tá sa začala rodiť už v štvrtej minúte po mini sérii nepremenených príležitostí. Solomonchak otvoril skóre a o minútu ho napodobil Jokeľ, ktorý vyhnal z bránky Bernáta. Jeho náhradník Gavalier vydržal len do 31. minúty kedy Solomonchak pridal svoj druhý gól. O 18 sekúnd dorážal Fedorko a domáci boli na kolenách. Blafák Bylinu v 49. minúte prikrášlil vedenie hostí, tí skóre duelu uzavreli v 51. minúte zásluhou Baláža. Humenné nedalo v stretnutí domácim šancu a pripomenulo, že s ním treba v nasledujúcich zápasoch počítať.

Milan Staš (tréner MHK Humenné): "Základ nášho víťazstva sme položili ešte v prvej tretine, v ktorej sme sa dostali do vedenia 2:0. Vytvorili sme si aj ďalšie príležitosti, ktoré sme, žiaľ nepremenili. Pokračovali sme ale v dobrom výkone, vytvárali sme si šance. V kritických okamihoch nás podržal brankár, ktorý taktiež veľkou mierou prispel k víťazstvu. Celé mužstvo hralo perfektne, nikoho nechcem vyzdvihovať. Môžem povedať, že sme odohrali najlepší zápas tejto sezóny. Som veľmi rád, že sme porazili silný Martin." 

Róbert Spišák (tréner HK Martin): "Ťažko sa mi hodnotí toto stretnutie, ktoré sme nezačali zle. Vytvorili sme si niekoľko šancí, prestrieľali sme súpera. Boli sme ale málo agresívni, netlačili sme sa do bránkového priestoru. V prvej tretine sme prepadli aj v útočných herných činnostiach. Potom už dominoval súper. Prehrávali sme osobné súboje, vo veľkej miere sa na našej strane objavovala taktická nedisciplinovanosť, kedy hráči nešli do priestorov, do ktorých mali chodiť. Nevychádzala nám ani hra v obrane, kraje boli veľmi slabé, čoho využil súper na vlastné kombinácie. Súper sa dokázal presadzovať i v súbojoch dvaja na štyroch. I v tejto početnej výhode sme nedokázali hosťujúcim hráčom zamedziť v zakončení. Bol to náš najslabší zápas v sezóne, o čo sa ale pričinil i súper veľmi dobrou hrou. Kvalitu súpera nechcem znevažovať, v hlavách sme ale mnohé záležitosti nestíhali riešiť. Pomenili sme útoky, bol tu i posun hráčov v jednotlivých formáciách, k čomu sme pristúpili len po druhýkrát v tejto sezóne. Nič však z tohto nepomohlo. Môžeme len ďalej na tom pracovať, i takéto zápasy budú v play-off. Z našej strany musíme byť lepšie pripravení."

 

MHC Mikron Nové Zámky B – HC Prešov 1:6 (0:3, 1:3, 0:0)

Góly: 31. Evdokimov (Židulják) – 11. Halama (Matejovie, Iždinský), 15. Hrabčák (Iždinský, Marcinek), 20. Lupták (Novotný), 25. Lupták (Novotný, Hajda), 37. Iždinský (Marcinek, Nociar), 39. Tužinský (K.Lupták, Novotný). Strely: 21:59. Vylúčenia: 7:3 na 2 min. Presilovky: 0:3. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Druga – Šotek, Ziolkovský. Diváci: 25.

Nové Zámky B: Glosár – Kudrna, Petro, Evdokimov, Židulják, Štefánik, Procháczka, Šimko – Maroš, Brza, Kucsera – Hariš, Gubó, Dobrotina – Janka, Otruba, Mihalčín – Dybanev.

Prešov: Bábik – Zavalniuk, Hajda, Nociar, Luchnikov, Španko, Matejovie, Rudy – Novotný, Tužinský, K. Lupták – Marcinek, P. Halama, Iždinský – Magdolen, Hrabčák, Novák – Liubimov, Lamač, Górás.

Dopisovateľ: Patrik Koči, MHC Mikron Nové Zámky
V súboji posledného s predposledným sa prekvapenie nezrodilo. Hráči Prešova viedli v Nových Zámkoch po prvej tretine o tri góly.  V úvode druhej tretiny hostia využili ďalšiu presilovú hru a vyhrávali už 4:0. Následne však prišiel presný zásah domáceho Evdokimova v 31. minúte, no pomyselná iskrička nádeje zhasla veľmi rýchlo.. O šesť minút neskôr využil Iždinský už tretiu presilovku Prešova, pričom do konca druhej dvadsaťminútovky pridal šiesty zásah do novozámockej svätyne Tužinský. V poslednej tretine sa skóre nemenilo, Nové Zámky tak doma prehrali s Prešovom 1:6.