Topoľčany pokorili Michalovce po nájazdoch, Dubnica sa ujala vedenia v sérii nad Martinom

Tretie semifinálové duely St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy pred nádhernými diváckami návštevami zamotali obidve série. Topoľčany dokázali pred 3451 divákmi zdolať favorizované Michalovce po samostatných nájazdoch, v ktorých rozhodol o triumfe Žochárov Martin Uhnák. Topoľčany tak znížili stav série na 1:2, v sobotu sa pokúsia sériu vyrovnať. Aj dubnickí diváci dohnali svojich hráčov k víťazstvu, ktorí síce prehrávali, ale v závere dokázali strhnúť víťazstvo na svoju stranu a v semifinále proti Martinu sa tak ujali vedenia v sérii. Štvrté semifinálové stretnutia sú na programe hneď v sobotu. 
 

Výsledky 3. kola semifinále St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy
 

HC Topoľčany – HK Dukla Ingema Michalovce 2:1 (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0) STAV SÉRIE: 1:2

Góly: 49. Tábi (Ďurčo, Lichanec), rozhod. nájazd Uhnák – 32. Piatak. Strely: 32:40. Vylúčenia: 5:6 na 2 min., navyše Mašlonka 5 min. za faul kolenom, Podstavek 10 min. OT za vrazenie na mantinel. Presilovky: 0:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Jonák, Valko – Michna, Šotek. Diváci: 3451.

Topoľčany: Halo – Ďurčo, Hřebíček, Kováčik, Hrudík, Hruška, Bystričan, Loydl, Nemček – Podstavek, Tomčák, Tábi – Kluka, Kalináč, Lichanec – Uhnák, Bečka, Laššo – Gergel, Klenko, Pekarčík.

Michalovce: Trenčan – Kolba, Korenko, Hančák, Košecký, Hopkovič, Novický, Bdžoch, Cútt – Dvurechenskii, Piatak, Mašlonka – Gavrik, Boiko, Giľák – Safaraleev, Linet, Róth – Chalupa, Toma, Hamráček.

Dopisovateľ: Jaroslav Šupa, mytopolcany.sme.sk
Topoľčancom vo fantastickej atmosfére aplaudoval vypredaný štadión. Tretí semifinálový duel, prvý na topoľčianskom ľade, sledovalo 3451 divákov. A tí ozaj neľutovali. Neľútostne osobné súboje striedalo enormné nasadenie domácich hokejistov. Hostia boli síce hokejovejší, ale domáci bojovali, hádzali sa do striel. V úvode Topoľčany nevyužili dve presilovky a postupne sa osmeľovali aj hostia. Výborný Halo ale opäť dominoval. Oba tímy čakali na chybu, a tú urobili Topoľčany v 32. minúte pri rozohrávke. Puku sa na útočnej modrej zmocnil Piatak a svoju individuálnu akciu zakončil otváracím gólom – 0:1. V záverečnej tretine domáci zaslúžene vyrovnali, keď puk potiahol Lichanec a Tábi prepálil Trenčana v bránke hostí – 1:1. Až do záverečných minút sa obe mužstva snažili zápas rozhodnúť, gól však už nepadol.

Nasledovalo desaťminútové predĺženie, ktoré Topoľčany po faule na Lašša dohrávali päťminútovou presilovkou. Napriek tlaku gól nepadol, rozhodnúť museli samostatné nájazdy. Z domácej trojice Hřebíček, Uhnák, Podstavek dokázal skórovať iba Uhnák. Hosťujúce pokusy Boyka, Safaraleeva i Piataka skvele zlikvidoval domáci brankár Halo, a tak si Topoľčany na konto pripísali prvý bod v semifinálovej sérii hranej na štyri víťazné zápasy.

Ľubomír Hurtaj (tréner Topoľčian): "Celá séria je veľmi ťažká. Čakal nás veľmi náročný tretí zápas, ktorý by nás v prípade úspechu vrátil späť do boja, no v prípade prehry by mali Michalovce už tri mečbaly na rozhodnutie série. Od začiatku zápasu, pred výbornou diváckou kulisou, bolo vidieť, že je to zápas o jednom góle, o jednej chybe. Michalovce mali najmä fyzicky a korčuliarsky navrch, no aj ich napádanie od robustných hráčov sme ustáli. Škoda našich nepremenných šancí v úvode zápasu, kedy sme hrali dve presilovky a puk viackrát poskakoval pri bránke hostí. Verím, že keby sme sa ujali vedenia, tak by sa nám i lepšie hralo. Bohužiaľ, po veľkej chybe sme inkasovali. Pred treťou tretinou sme si povedali, že máme dvadsať minút na to, aby sme zápas zvrátili. Tá šanca prišla a podarilo sa nám vyrovnať. Michalovce však majú dobré mužstvo, stále boli nebezpečné. V záverečných minútach sa hostia tlačili dopredu, mali nejaké šance. Boli sme však radi, že sme to ustáli bez gólu, a zápas sa tak prehupol do predĺženia. Trocha ma mrzí nevyužitá presilovka v predĺžení, ale už aj ľad nebol v dobrom stave, puk po ňom dosť poskakoval a zároveň už aj na našich hráčoch bola vidieť mierna nervozita. Na nájazdy sme však ukázali, že tie nám zatiaľ v tejto sezóne viac-menej vychádzajú. Opäť to bolo podoprené fantastickým Halom, ktorý neinkasoval v nájazdoch ani gól. Síce Podstavek s Hřebíkom svoje pokusy nepremenili, ale v oboch prípadoch to urobili skvele, len tá finálna koncovka im nevyšla. Sme radi za víťazstvo, za divákov a i skvelú sériu. Tešíme sa na ďalší zápas, na plný dom. Ideme sa pokúsiť sériu vyrovnať a zároveň chceme aj ďalej písať peknú históriu tohto klubu."

Miroslav Chudý (tréner Michaloviec): "Diváci videli výborné semifinálové stretnutie, ľudia si zápas užili. Dostali sme sa do vedenia, podľa môjho názoru, i zaslúženého. Žiaľ, v rozhodujúcich momentoch, kedy sme mali využiť presilovú hru, sme inkasovali gól na 1:1. Práve tento moment sa ukázal ako jeden z dôležitých, pretože nebyť inkasovaného gólu, tak si myslím, že v závere zápasu by sme víťazstvo uhrali. V predĺžení sme ubránili náročné oslabenie štyroch proti trom. Veril som, že to „šťastíčko“ sa na našu stranu prikloní aspoň v nájazdoch, no to sa nestalo. Domáci znížili stav série na 1:2, k čomu im gratulujem, no ideme ďalej."


MHK Dubnica nad Váhom – HK Martin 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)  STAV SÉRIE: 2:1

Góly: 24. Veshutkin (Jakubík, Jarábek), 56. Kokavec (Jarábek), 59. Lantoš (Kútny) – 19. Rudzan (Poliaček). Strely: 40:40. Vylúčenia: 8:9 na 2 min. Presilovky: 1:0. Oslabenia: 0:1. Rozhodovali: Lokšík, Valachovič – Junek, Šefčík. Diváci: 2221.

Dubnica nad Váhom: Gibl – Jarábek, Švec, Rehák, Plavecký, Kozachuk, Hlaváček, Vladimirov, Medek – Kristín, Krajči, Kokavec – Kútny, Lantoš, Mikolášek – Kanaet, Dvonč, Trenčan – Veshutkin, Jakubík, Macek.

Martin: Bernát – Pacalaj, Šimon, Tabaček, Dvořák, Rusina, Oravec, Themár, Brveník – Poliaček, Pokrivčák, Brezniak – Paulíny, Barto, Rudzan – Jurášek, Urbánek, Dírer – Markovič, Langhammer, Zeliska.

Dopisovateľ Ivan Janiga, MHK Dubnica nad Váhom
Od úvodných minút boli diváci svedkami množstva vylúčení či už na jednej alebo druhej strane. Obe mužstvá hrali opatrný hokej, a tak sa hráči dostávali do šancí len ojedinele. Nebezpečne pôsobil najmä neúspešný únik hosťujúceho Poliačeka a závar pred bránkou Martina, ktorý však domáci nepotrestali. V závere prvej časti hrala Dubnica presilovku, ale skóre otvárali paradoxne hostia, keď sa v 19. minúte ujala strela Rudzana. Na začiatku prostrednej časti sa v sľubnej situácii ocitol Rusina. Brankár Dubnice Gibl bol aj tentokrát pozorný. Následne prišla 24. minúta. Jakubík v nej šikovne prenechal puk Veshutkinovi a rázom bolo vyrovnané. Vo zvyšku tejto tretiny sme sa už ale ďalšieho gólu nedočkali a to aj napriek tomu, že oba tímy hýrili aktivitou. Do záverečnej tretiny vstúpili aktívnejšie domáci. Obrovské šance Veshutkina a Kokavca hosťujúci brankár zneškodnil. Dubnica hrozila aj naďalej. Bezprostredne po vhadzovaní zakončoval Macek. Prevahu domácich zastavila až početná výhoda Martina, ktorý ju síce nevyužil, ale sily na ľade sa vyrovnali. Krátko pred koncom, ale predsa len domáce publikum jásalo. Kokavec krásnym sólom prekabátil všetkých a strhol vedenie na stranu Dubnice - 2:1. V 59. minúte začali hostia hru bez brankára. Krátko na to túto situáciu využil Lantoš a poistil tak víťazstvo domácich.