Martin a Topoľčany otočili zápasy a sú v semifinále, Humenné ako jediné natiahlo štvrťfinálovú sériu

Štvrťfinálové série St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy sa v utorok presťahovali na ľady nižšie postavených tímov po základnej časti. Domáce prostredie ale pomhlo len jednému celku. Zemplínske Levy boli v súboji s Dubnicou nad Váhom až prekvapivo suverénne, vypracovali si slušný náskok a napokon vyhrali jednoznačne 5:2. Vynútili si tak štvrtý duel, ktorý sa odohrá už zajtra.

Na Záhorí boli Topoľčany dve tretiny strelecky nemohúcne, Skaličania si vypracovali náskok 2:0, no v záverečnom dejstve naštartoval Kluka skvelý obrat Žochárov, ktorý v nájazdoch dokoncal Uhnák. Do tretice tak Topoľčany vyradili Skalicu z play-off. Podobný priebeh mal aj duel v hlavnom meste. Bratislava si v druhej tretine vypracovala dvojgólové vedenie, ktoré ale ešte do prestávky Martin zmazal a v poslednej dvadsaťminútovke poslal Rytierov do semifinále Barto. Na Spiši predviedol víťaz základnej časti z Michaloviec gólový uragán a podľa očakávania spečatil svoj postup do ďalšej fázy play-off v najkratšom možnom čase.

 

Výsledky 3. kola štvrťfinále St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy
 

HK Skalica – HC Topoľčany 2:3sn (1:0, 1:0, 0:2 - 0:0, 0:1)  KONEČNÝ STAV SÉRIE: 0:3

Góly: 9. Trnka (Trávniček, Šmída), 33. Mowrey (Pač, Trávniček) – 46. Kluka (Podstavek, Kalináč), 58. Kluka (Ďurčo, Kalináč), rozhd. náj. Uhnák. Strely: 34:44. Vylúčenia: 3:4 na 2 min. Presilovky: 0:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Müllner, Mĺkvy – Šefčík, Jedlička. Diváci: 1194.

Skalica: Trutt – Janík, Škápik, Pač, Trávniček, Straka, P. Kotzman, Grman, Hílek – A. Kotzman, Hujsa, Štumpf – Jurák, Mowrey, Okoličány – Vaškovič, Šmída, Janáč – Kniazev, Jaša, Trnka.

Topoľčany: Halo – Ďurčo, Bystričan, Kováčik, Hrudík, Hruška, Loydl, Hřebíček, Nemček – Tábi, Tomčák, Podstavek – Lichanec, Kalináč, Kluka – Bečka, Laššo, Uhnák – Pekarčík, Klenko, Gergel.

Dopisovateľ: Vlado Miček, nazahori.sk
Zápas sa hral od začiatku v plnom tempe s veľkým fyzickým nasadením. Čakalo sa na prvý gól, ktorý sa podarilo v 9. minúte streliť domácim. Trávniček vystrelil na Hala, ktorý puk iba vyrazil a pohotový Trnka dorazil puk za brankára hostí. V ďalšom priebehu sa útoky prelievali z jednej strany na druhú, ale bez gólového efektu.

V druhej tretine pokračoval fyzicky náročný hokej, v ktorom dlho dominovali brankári. Až v 33. minúte podnikli Záhoráci rýchly protiútok, na ktorom konci bol Mowrey a jeho tiahla strela skončila za Halovym chrbátom. V ďalšom priebehu získali miernu prevahu hostia, ktorú podporila presilová hra, ale Trutt podržal domácich a do šatní sa po druhej časti išlo za dvojgólového vedenia.

V záverečnej tretine sa domáci sústredili na defenzívu a to sa im vypomstilo. Najskôr v 46. minúte Kluka strelil kontaktný gól a necelé tri minúty pred koncom riadnej hracej doby dokázali Žochári vyrovnať, keď sa opäť Kluka natlačil pred Trutta a na dvakrát vyrovnal.

V predĺžení sa hral opatrný hokej s minimom šancí a tak sa muselo rozhodnúť až v predĺžení. V ňom sa dvakrát presadili hostia, kým domáci nedokázali premeniť ani jeden zo štyroch nájazdov a tak sa z postupu po dvoch prehrách so Skalicou v predchádzajúcich sezónach prvýkrát tešili Žochári.

 

HK Spišská Nová Ves – HK Dukla Ingema Michalovce 1:9 (0:3, 0:3, 1:3) KONEČNÝ STAV SÉRIE: 0:3

Góly: 58. Halász (Novák, Vantroba) – 14. Róth (Linet, Banovský), 15. Mašlonka, 20. Gavrik (Boiko, Giľák), 31. Linet (Valečko, Róth), 34. Giľák (Gavrik), 36. Chalupa (Kolba, Hančák), 47. Chalupa (Hamráček, Valečko), 51. Boiko (Gavrik), 59. Boiko (Giľak, Hančák). Strely: 14:50. Vylúčenia: 1:4 na 2 min. Presilovky: 1:1. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Orolin, Kalina – Riš, Stanzel. Diváci: 387.

Spišská Nová Ves: Surák (34. Hudáček) – Vantroba, Knižka, Grebenyuk, Gerasimov, Novák, Petrek – Novák, Ludányi, Bača – Džerenga, Halász, Ondov – Slivka, Olejník, Zwick.

Michalovce:  Tkačik – Kolba, Korenko, Bdžoch, Košecký, Hopkovič, Novický, Hančák, Valečko – Mašlonka, Piatak, Dvurechenskii – Giľák, Boiko, Gavrik – Róth, Linet, Banovský – Hamráček, Toma, Chalupa.

Dopisovateľ: Róbert Ludányi, HK Spišská Nová Ves
Ani po tretíkrát sa nepodarilo prekonať domácim Michalovčanov v boji o postup do Tipsport ligy, keď už v prvom kole vyraďovačky podľahli vojakom 0:3 na zápasy. Treba však dodať, ze zaslúžene postupujú hostia, veď suverénne vyhrali aj základnú časť. Michalovce majú vyvážené mužstvo po každej stránke a tak iné sa ani nedalo očakávať. Spišiaci síce v prvých dvoch zápasoch ako-tak držali krok s vojakmi, no domáci zápas jednoznačne ukázal silu hostí. Je pravda, že v dnešnom zápase domácim chýbalo 5 stálych hráčov pre zranenia a choroby a tak tréneri museli hlboko načrieť do družstva extraligových dorastencov - bolo ich v zápase 7. Bola to pre nich veľká škola skúseností a treba povedať, že predviedli dobrý výkon.

O stretnutí rozhodla skúsenosť Michalovčanov. Domáci v prvej tretine dokázali udržať čisté konto do 14. min. Skóre otvoril "strieborný " Roth, o necelé 2 min. Mašlonka zvýšil na 2:0 a v 20. min. Gavrik uzavrel skóre druhej tretiny. V druhej tretine znovu domáci odolávali do 31. min., potom však v priebehu piatich minút inkasovali ďalšie tri góly. Aj domáci mali niekoľko sľubných náznakov na skórovanie, hostia sa však nedali prekvapiť. A do tretice, aj v tretej tretine domáci odolávali, dokonca Halász po prihrávke L. Nováka znížil na 1:8. Skóre zápasu však uzavrel Boiko na 9:1. I keď domáci prehrali vysoko, obecenstvo im zatlieskalo a rozlúčilo sa s nimi v tejto sezóne s presvedčením, že budúci ročník bude úspešnejší ako posledný.

 

MHK Humenné – MHK Dubnica nad Váhom 5:2 (2:0, 0:1, 3:1)  STAV SÉRIE: 1:2

Góly: 1. Vaško (Markuš, Fedorko), 11. Vaško (Fedorko, Markuš), 45. Solomončak (Lenďák), 51. Babinets (Krajňák), 54. Žitný (Solomončak, Michalčin) – 34. Jakubík (Vešutkin, Jarábek), 60. Vladimirov (Mikolášek). Strely: 36:27. Vylúčenia: 10:10 na 2 min., navyše Kover 5+DKZ za faul kolenom. Presilovky: 0:1. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: M. Korba, Žák – Jobbágy, Homola.. Diváci: 770.

Humenné: Škorvánek – Ondrej, Lenďák, Mačkovič, Michalčin, Patlevič, Palacko, Sirotňák – Solomončak, Krajňák, Babinets – Vaško, Markuš, Fedorko – Žitný, Vrábeľ, Kövér – Frič, Juraško, Matej.

Dubnica nad Váhom: Gibl (54. Pajpach) – Jarábek, Švec, Rehák, Hohl, Hlaváček, Plavecký, Kozačuk, Vladimirov – Krajči, Jakubík, Vešutkin – Mikolášek, Lantoš, Kútny – Trenčan, Dvonč, Kanaet – Medek, Vakhrameyev, Macek.

Dopisovateľ Marián Škuba, Podvihorlatské noviny
Humenské „levy“ začali zostra. Už po polminúte skončil puk v dubnickej bráne, ale rozhodca gól neuznal (dosiahnutý nohou). Tlak pokračoval, presne po 60 sekundách už hľadisko burácalo oprávnene, Gibla prekonal kapitán Vaško – 1:0. V 4. min. teč Markuša skrotil brankár, hra sa postupne vyrovnala, Považania s väčším počtom napádali už v humenskom pásme. Z ničoho-nič udreli domáci v 11. min., Vaško strelou z uhla prekvapil Gibla – 2:0. V presilovke Humenčania súpera „zamkli“, Babynets i Krajňák šance nevyužili, Gibl však bol v jednom „ohni“. V závere I. tretiny zapli Považania na vyššie obrátky, hrali aj presilovku, dokonca dve za sebou (od 17. min.).

V početnej výhode začali aj druhé dejstvo, ale stav nezmenili. V 24. min. sa medzi dvoma obrancami predral dubnický Veshutkin, aj zakončil, ale Škorvánek bol proti. Na oboch stranách sa vylučovalo, v 29. min. humenský Kover dohral predčasne, za faul kolenom inkasoval trest 5 + DKZ. V rámci toho času došlo aj na obojstranné vylúčenia, vzišla z nich dubnická presilovka o dvoch hráčov, ktorú Jakubík po vyšachovaní defenzívy východniarov zužitkoval – 2:1. V posledných sekundách II. tretiny (Humenné v oslabení) sa dostal k brejku Solomonchak, z bekhendu Gibla neprekonal.

Tretia tretina postavila divákov do pozoru v 44. min., v prečíslení 2 na 1 neuspeli Michalčin – Vrábeľ, hra 4 na 4 pokračovala, v 45. min. pálil Solomonchak z jednej a Gibl sa nestačil presunúť – 3:1. V 51. min. využil dobrú pozíciu Babynets, „levy“ viedli 4:1, v 53. min. pri tutovke Kútneho podržal východniarov Škorvánek. Definitíva padla v 54. min. z hokejky Žitného, ktorý vyhnal Gibla z brány. Domácim nevadilo, keď v 55. min. Frič neprekonal Pajpacha z trestného strieľania. Záver sa už iba dohrával, aj s vylúčeniami, posledné slovo mal dubnický Vladimirov strelou do šibenice.

Milan Staš (tréner Humenného ): "V zápasoch play-off je veľmi dôležitý úvod – ten sa nám vydaril. Rýchly prvý gól, následne 2:0, tak skončila aj prvá tretina, veľa to pre nás znamenalo. Druhá tretina bola rozháraná, rozhodcovia nasadili svoj meter, trestná lavica bola často zaplnená. Chceli sme vyhrať, podarilo sa, máme pred sebou štvrtý zápas série, snáď nám aj hokejový Boh pomôže vybojovať si rozuzlenie na Považí."     

Tibor Melichárek (tréner Dubnice nad Váhom): "Všetky naše doterajšie vzájomné stretnutia boli vyrovnané, ani dnešok z trendu nevybočil. Domáci boli hladnejší, vstúpili do zápasu lepšie, s našim úvodom nemôžem byť spokojný. Napokon naše dvojgólové manko predurčilo vývoj zápasu. Humenská väčšia agresivita najmä v priestore pred bránkou rozhodovali, až na moment kontaktného gólu sme sa nevedeli dostať do zápasu. Nevedeli sme zápas v tretej tretine preklopiť na svoju stranu, opäť sme zahrali zle, inkasované góly rozhodli, že séria pokračuje ďalej. Domáci vyhrali zaslúžene."
 

HC Osmos Bratislava – HK Martin 3:4 (1:1, 2:2, 0:1)  KONEČNÝ STAV SÉRIE: 0:3

Góly: 6. Klučiar (Pavešic, Šalka), 26. Musliu, 30. Trudman (Vidovič, Rzavský) – 11. Brezniak (Poliaček, Pokrivčák), 37. Brezniak (Poliaček, Šimon), 40. Poliaček (Brezniak, Dvořák), 49. Paulíny (Barto, Rusina). Strely: 30:38. Vylúčenia: 3:4 na 2 min. Presilovky: 1:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Jonák, Valko – Tvrdoň, Beniač. Diváci: 535.

Bratislava: Lakosil – Vidovič, Vyskoč, Juriga, Valjent, Hedera, Pavešic, Čech, Ficel – Musliu, Prokop, Danišovský – Ondris, Rzavský, Trudman – Klučiar, Smolka, Šalka – Bednarič, Pék, Mucha.

Martin: Bernát (26. Riečický) – Tabaček, Dvořák, Pacalaj, Šimon, Rusina, Oravec, Brveník, Themár – Markovič, Langhammer, Jurášek – Poliaček, Urbánek, Brezniak – Zeliska, Dírer, Pokrivčák – Paulíny, Barto, Rudzan.