Michalovce predčasným víťazom základnej časti, Spišiaci späť v prvej osmičke

Repríza vlaňajšieho finále v 39. kole St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy opäť len podčiarkla dominanciu Michaloviec v aktuálnej sezóne. Dukla nedala Záhorákom na domácom ľade šancu a štyri kolá pred koncom základnej časti sa stala jej definitívnym víťazom. Do play-off tak s určitosťou pôjde z prvého miesta. V šesťbodovom zápase na Spiši sa tešili z výhry domáci hokejisti, ktorí tak odsunuli Považskú Bystricu mimo postupovej osmičky a sami sa zaradili na ôsmu priečku. Pätnásťgólovú prestrelku s víťazným koncom pre domáci tím videli diváci v Martine Prekvapujúca dráma sa zrodila v Topoľčanoch, kde Prešov siahal na body, no Žochari v predposlednej minúte strelili rozhodujúci gól. V ďalších stretnutiach si Dubnica poradila s Bratislavou a Humenné porazilo Nové Zámky B.

 

Výsledky 39. kola St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy

HK Dukla Ingema Michalovce – HK Skalica 5:2 (0:0, 2:0, 3:2)

Góly: 29. Giľák (Korenko), 37. Giľák (Gavrik, Bojko), 48. Linet (Safaraleyev), 56. Safaraleyev (Gavrik, Giľák), 59. Giľák (Gavrik, Bojko) – 48. Mowrey (Okoličány), 58. Pač (Jurák, Mowrey). Strely: 42:23. Vylúčenia: 4:3 na 2 min., navyše Mašlonka 10 min. OT za nešportové správanie. Presilovky: 1:1. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: M. Korba – Ordzovenský, Wolf. Diváci: 1107.

Michalovce: Trenčan – Korenko, Kolba, Hančák, Košecký, Hopkovič, Novický, Bdžoch, Valečko – Dvurečensky, Piatak, Mašlonka – Gavrik, Bojko, Giľák – Safaraleyev, Linet, Banovský – Chalupa, Toma, Hamráček.

Skalica: Romančík – Janík, Škápik, Pač, Trávniček, Straka, Grman, Hílek – Štumpf, Hujsa, Vaškovič – Okoličány, Mowrey, Jurák – Janáč, Jaša, A. Kotzman – Trnka, Dufek, Kňazev.

Dopisovateľ: Peter Brendza, novinyzemplina.sk
Hokejisti Dukly museli na definitívne potvrdenie víťazstva v základnej časti buď zdolať doma Skalicu, alebo čakať na zakopnutie svojich súperov. Rozhodli sa pre prvú možnosť. Prvá tretina veľa vzruchu na oboch stranách nepriniesla. Skóre mohli otvoriť najskôr hostia, v presilovej hre ale mieril Tomáš Trnka len do hornej Trenčanovej žŕdky. Na druhej strane spálil stopercentnú možnosť Gavrik, ktorý zase trafil iba betóny dobre chytajúceho Romančíka. Rovnako do betónov Trenčana mieril tesne pred koncom prvej tretiny hosťujúci Dávid Jaša.

Domáci hokejisti to naplno rozbalili od druhej tretiny. Brankár Romančík síce odolal šanciam Kolbu, Chalupu, či Bnaovského, v 29. minúte bol ale pri presnej strele Giľáka bezmocný aj on. Michalovčanom vlial strelený gól ďalšie sily. Skalickým obranným pásmom sa prelieval jeden útok za druhým. Romančík odolal pri šanciach Chalupu a Safaralejeva, v 37. minúte ale inkasoval po druhýkrát, keď sa zo skrumáže presadil opäť Matej Giľák.

Záhoráci odštartovali na začiatku tretej tretiny cestu za kontaktným gólom. Pomohla im presilovka po faule Hamráčka. Adam Trenčan v nej zneškodnil obrovskú šancu Jašu, ale pri koncovke Morwaya, už po jej skončení, bol bezmocný aj on. Skaličania sa z kontaktného gólu neradovali dlho. Už o niekoľko desiatok sekúnd gólovo udrel Jakub Linet, ktorý tak dal definitívny pokoj na michalovské hokejky. Po štvrtom góle Safaralejeva bolo jasné, že Dukla dokráča k jedenástemu víťazstvu v rade a spečateniu triumfu v základnej časti. Skóre sa menilo v závere ešte na oboch stranách. Najskôr Pač znížil v presilovke na 2:4, posledné slovo ale patrilo Dukle, konkrétne Matejovi Giľákovi, ktorý v predposlednej minúte nielenže pečatil skóre duelu na 5:2, ale zavŕšil aj svoj hetrik.

 

HK Spišská Nová Ves – HK 95 Považská Bystrica 4:1 (1:1, 1:0, 2:0)

Góly: 16. L. Olejník (Zwick, Novák), 34. Polomský (Zekucia, Gerasimov), 54. Ondov (Pischalnikov, Koky), 58. Novák (Vantroba, Findura) – 2. Koleda (Pšurný). Strely: 41:25. Vylúčenia: 5:8 na 2 min., navyše Leško 10 min. OT za nešportové správanie. Presilovky: 0:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Vido – Gavalier, Knižka. Diváci: 460.

Spišská Nová Ves: Surák – Grebenyuk, Vantroba, Semaňák, Česánek, Gerasimov, Zekucia, Soveľ, Selickis – Pischalnikov, Koky, Ondov – Kover, M. Nagy, Findura – L. Olejník, L. Novák, Zwick – Polomský, M. Olejník, Mikula.

Považská Bystrica: Kompas – L. Ďurkech, J, Ďurkech, Fančovič, Trška, Nahálka, Dubeň, Bednár, Leško – Dolinajec, Ligas, Cíger – Drevenák, Pšurný, Koleda – Mokrohajský, Turan, Danielčák – Ďurina, Németh, Rodionov. 

Dopisovateľ: Róbert Ludányi, HK Spišská Nová Ves
Pred početným obecenstvom sa hral pomerne dobrý hokej, v ktorom bolo v stávke 6 bodov. Domáci túto úlohu splnili k radosti obecenstva. Zápas mal síce prekvapivý úvod, keď hostia po 83 sekundách od začiatku stretnutia gólom Koledu sa ujali vedenia. Domácich tento gól prekvapil a trvalo dlho, kým striasli zo seba nervozitu. Hostia hrozili naďalej a tak domáci Surák sa musel obracať v bránke domácich. V 16. min. domáci založili rýchly protiútok a Lukáš Olejník vyrovnal.

Ani druhá tretina nepriniesla výraznú prevahu domácich a brankár hostí Kompas dlho odolával. Až v 34. min. dôrazne sledoval puk Polomský a po prihrávke Mikulu strhol vedenie na stranu domácich. Hra sa pritvrdila, hostia boli nedisciplinovaní a ponúkli domácim aj presilovku o dvoch hráčov. No táto výhoda nepriniesla zmenu skóre.

V záverečnej tretine už prevaha domácich bola badateľná a prinieslo to svoje ovocie. V 54. min. padol najkrajší gól domácich, keď po nezištnej prihrávke Pishchalnikova a Kokyho strelil Ondov 3 gól domácich. Hostia sa ešte pokúsili niečo urobiť so stretnutím, domáci Novák však doslova vyškolil obranu hostí a aj Kompas bol prikrátky na jeho technickú parádičku. Domáci teda zaknihovali tri body do tabuľky a preskočili Panterov o jeden bod. Tí ale majú k dobru jedno stretnutie. Víťazstvo domácich je zaslúžené.

 

MHK Humenné – MHC Mikron Nové Zámky B 11:1 (4:0, 5:1, 2:0)

Góly: 4. Babynets (Patlevič, Kasarda), 10. Vrábeľ (Ondrej), 14. Markuš (Fedorko, Vaško), 14. Vrábeľ (Mačkovič, Majerník), 21. Solomonchak (Babynets, Krajňák), 29. Markuš (Fedorko, Vaško), 33. Ondrej (D. Markuš, A. Markuš), 34. Patlevič (Krajňák, Pavúk), 39. Uhrin (Sirotňák, Pavúk), 55. Hudák (Vrábeľ, A. Markuš), 58. Krajňák (Babynets, Pavúk) – 30. Slávik (Štefánik, Maroš). Strely: 47:18. Vylúčenia: 4:13 na 2 min. Presilovky: 6:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Mihaľov – Riš, Homola. Diváci: 250.

Humenné: Kasarda (Spodniak) – Pavúk, Patlevič, A. Markuš, Ondrej, Mačkovič, Majerník, Sirotňák, Labanc – Babynets, Krajňák, Solomonchak – Fedorko, D. Markuš, Vaško – Frič, Hudák, Vrábeľ – Šiňanský, Uhrin, Faith.

Nové Zámky B: Glosár (Vyžinkár) – Kudrna, Petro, Židulják, Štefánik, Evdokimov, Šimko – Maroš, Danilov, Slávik – Kucsera, Vörös, Ryšavý – Mihalčin, Dybanev, Janka – Procházka.

 

HK Martin – HK Gladiators Trnava 10:5 (5:2, 1:2, 4:1)

Góly: 6. Paulíny (Barto), 8. Pacalaj (Poliaček, Pokrivčák), 11. Poliaček (Pokrivčák, Tabaček), 16. Langhammer (Markovič, Oravec), 20. Markovič, 28. Langhammer (Jurášek, Pacalaj), 41. Poliaček (Pokrivčák), 46. Poliaček (Rešetár), 48. Urbánek (Jurášek, Burzík), 50. Rešetár (Barto, Paulíny) – 3. Klema (Šanko, Olša), 19. Hrbáčik (Lukačovič, Kamenický), 32. Mrava (Valo, Burian), 35. Kuna (Szalay, Mrava), 53. Kamenický (Lukačovič, Hrbáčik). Strely: 55:37. Vylúčenia: 3:3 na 2 min. Presilovky: 2:1. Oslabenia: 1:0. Rozhodovali: Valachovič – Jurčiak, Drblík. Diváci: 705.

Martin: Bernát – Tabaček, Dvořák, Pacalaj, Burzík, Rusina, Oravec, Lavička – Markovič, Langhammer, Jurášek – Poliaček, Urbánek, Pokrivčák – Zeliska, Dírer, Brveník – Paulíny, Barto, Rešetár.

Trnava: Bruchač (46. Devyatkin) – Poldruhák, Klein, Burian, Štepanovský, Šanko, Kuna, Housa – Szalay, Valo, Mrava – Lukačovič, Hrbáčik, Kamenický – Lavrenov, Klema, Olša – Mikeš, Lindeman, Boor.

Dopisovateľ: Daniel Modrovský, HK Martin
Martin síce vstúpil do stretnutia inkasovaným gólom, sériou piatich presných zásahov za sebou ale skóre otočil. Na ňom nič nezmenilo ani zníženie z pohľadu hostí. V druhej tretine domáci hráči príliš mysleli na pohodlné vedenie o tri góly, ktoré ešte v úvode dejstva navýšili. To sa im napokon vypomstilo a Trnava sa dostala domácim na dostrel dvoch gólov. V tretej tretine ale domáci nastúpili ako vymenení, čoho výsledkom boli štyri strelené góly pričom po treťom z nich hostia striedali brankára. Do herných situácií pred bránkou súpera sa napokon zapojili všetky formácie Martina a aj keď mali hostia v zápase posledné slovo, nedokázali domácim plnohodnotne konkurovať.

Rudolf Macko (tréner HK Gladiators Trnava): "Pred stretnutím sme mali problémy so zostavou. Niektorých hráčov máme zranených, niektorí majú pracovné povinnosti. Z týchto dôvodov dostali v zápase príležitosť aj mladší hráči. Toto zloženie bolo vidieť i na ľade, aj keď treba povedať, že Martin má svoju kvalitu. Nielen individuálnu, ale aj čo sa týka zohratosti kolektívu. Pre mojich hráčov to bola veľká škola, čo bolo vidieť hneď v úvodnej tretine. Po inkasovanom góle sa domáci veľmi rýchlo spamätali, odskočili nám na 5:1. Do prestávky sme síce strelili ešte druhý gól, hráči však pôsobili zakríknutým dojmom. Počas prestávky sme si povedali, že nemáme čo stratiť, musíme zvýšiť tempo. Ak by sme pokračovali v tom, čo sme predvádzali v úvodnej tretine, určite by to pre nás dopadlo oveľa horšie. Toto nám vyšlo, nakoľko sme druhú tretinu vyhrali 2:1. Skóre 6:4 prospelo našim hráčom po psychickej stránke. V tretej tretine sme však neustrážili jej začiatok, na čo sme hráčov upozorňovali. Padol siedmy gól, domáci boli na koni, na ľade úradovali. Niektoré momenty sa mi ale z našej strany v tomto stretnutí páčili. Dokázali sme sa súperovi v niektorých častiach prispôsobiť, ubrániť ho, boli však aj situácie, vyslovene nad naše sily. Pre našich mladých hráčov to však bola veľká škola. My sme momentálne v inej fáze. Prvá osmička nám už ušla, pripravovať sa musíme na play-out. Toto stretnutie malo všetky dôležité parametre, tak rýchlostné ako aj kombinačné, nechýbala hra do tela. Z tohto pohľadu si musíme do ďalších zápasov vziať to dobré, chyby si rozobrať a poučiť sa z nich. Najmä z pohľadu nasledujúcich, pre nás dôležitých stretnutí. Súperovi gratulujem, nech sa mu aj v ďalších stretnutiach darí tak ako proti nám." 

Radovan Somík (asistent trénera HK Martin): "Ďakujem hosťujúcemu trénerovi. Ak mám hodnotiť stretnutie, v jeho úvode nám viazla rozohrávka, najmä v úvodných 5 – 6 minútach hry. Súper toho využil, pri našej chybnej rozohrávke zaznamenal gól. To isté sa zopakovalo aj pri druhom góle, teda v závere tretiny. Som však spokojný s tým, ako rýchlo sme sa v zápase dostali do vedenia. Zároveň sme boli spokojní s vedením po úvodnej tretine, kedy sa zdalo, že zápas je rozhodnutý. Možno pod týmto dojmom, sme podcenili druhú tretinu, z našej strany to bola jedna veľká katastrofa. Ak takto odohráme tretinu v play-off, môže nás to stáť celý zápas. Tu sa určite nemôžeme baviť o nejakej spokojnosti, čo sa týka hry. Nejde ani tak o to, že sme túto časť hry prehrali 1:2, išlo o množstvo príležitostí, počas ktorých sme mohli súpera posadiť na koňa. Na druhú stranu musím hráčov pochváliť za tretiu tretinu, kedy po tom, čo sa povedalo v kabíne, zvýšili ešte tempo. Pomohol nám rýchly gól na začiatku, obraz hry sa celkovo zmenil. Za výsledok hráčov chválime, takýto výpadok, aký sme ale zaznamenali v druhom dejstve, to sa nám nemôže stávať. Smerom do ďalších zápasov sa z neho musíme poučiť." 

 

HC Topoľčany – HC Prešov 4:3 (2:2, 0:1, 2:0)

Góly: 2. Šťastný (Pekarčík), 5. Uhnák (Tomčák, Kluka), 45. Uhnák (Kováčik, Kluka), 59. Bystričan (Kalináč) – 3. Halama (Chlepčok, Benko), 20. Halama (Magdolen), 26. Pulščák (Hajda, Marcinek). Strely: Vylúčenia: 5:6 na 2 min., navyše Laššo a Voitcekh 5+DKZ za pästný súboj a Uhnák 10 min. OT za bitku. Presilovky: 1:1. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Druga – Beniač, Michna. Diváci: 698.

Topoľčany: Halo – Ďurčo, Král, Kováčik, Hrudík, Bystričan, Hřebíček, Gergel – Tábi, Tomčák, Podstavek – Uhnák, Kalináč, Kluka – Šťastný, Laššo, Pekarčík – Martiška, Klenko, Bečka – Gergel.

Prešov: Babik – Hajda, Zavalniuk, Matejovie, Dubina, Benko, Voitcekh, Španko – Pulščák, Tužinský, P. Marcinek – Lupták, Stena, Kicha – Chlepčok, Halama, Magdolen – Lamač, Liubimov.

Dopisovateľ: Jaroslav Šupa, MY Topoľčianske noviny
Topoľčany boli favoritom, ujali sa vedenia. Hostia ale rýchlo vyrovnali. Vedenie domácim vrátil Uhnak, ale nedôraznosť v domácej obrane využil Halama a vyrovnal na 2:2. V prostrednej časti mali prevahu domáci, ale Pulščák poslal hostí do vedenia. V záverečnej tretine vsadili domáci do útoku a Uhnák vyrovnal na 3:3. Na ľade sa začalo iskriť, súboje zdvíhali divákov zo sedadiel. Obaja brankári boli pozorní, ale kvalita bola na domácej strane..V poslednej minúte triafa Kaliňáč Bystričana a kapitán strieľa víťazný gól. Tri body domácich boli vydreté ale zaslúžene
 

 

MHK Dubnica nad Váhom – HC Osmos Bratislava 6:3 (2:2, 2:1, 2:0) 

Góly: 5. Dvonč, 12. Mikolášek (Kútny, Švec), 36. Kútny (Lantoš, Macek), 40. Kanaet (Dvonč), 56. Trenčan (Kanaet), 59. Veshutkin (Lantoš) – 1. Trudman (Pavešic, Rzavský), 4. Pék (Valjent, Rzavský), 25. Prokop (Danišovský, Musliu). Strely: 39:35. Vylúčenia: 6:5 na 2 min. Presilovky: 1:1. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Bachúrik – Nosek, Makúch. Diváci: 283.

Dubnica nad Váhom: Gibl – Jarábek, Švec, Rehák, Lee, Kozachuk, Hlaváček, Vladimirov, Vakhrameev – Kokavec, Kristín, Veshutkin – Mikolášek, Lantoš, Kútny – Kanaet, Dvonč, Trenčan – Macek, Jakubík, Medek.

HC Bratislava: Lakosil – Boldižár, Čech, Juriga, Valjent, Ficel, Pavešic – Danišovský, Prokop, Musliu – Trudman, Pék, Rzavský – Ondris, Smolka, Klučiar – Šalka, Bednarič, Mucha.

Súhrn zaslal klub MHK Dubnica nad Váhom
Zápas začal z ostra a za hostí strelil gól Trudman už v 58 sekunde. Keď v 4.minute zvýšil vedenie Bratislavy na 0:2 Pék vyzeralo, že bude zápas mať v rukách mužstvo z hlavného mesta. Ale už o minútu neskôr znižil na 1:2 Dvonč nová posila Dubnice. V 12.minúte vyrovnal Mikolašek a mužstva pokračovali naďalej v dobrom tempe až do prestávky.

V druhej tretine dostal opäť hostí do vedenia Prokop. Dlhšie sa nikto nepresadil, až pred záverom tretiny v presilovke vyrovnal Kútny na 3:3. Ale keď ešte 8 sekúnd pred koncom zavesil gól Kanaet už bolo cítiť, že Dubnica prevzala zápas do svojich rúk, lebo aj  Gíbl opäť čaroval v bráne.

V poslednej tretine ešte bolo všetko otvorené, ale v 56.minúte po chybe hráča hostí dubničan Trenčan vymiešal Lakosila a bolo  5:3. V 58.minúte ešte pridal čerešničku na torte gólom Veshutkin na konečných 6:3 za veľkej radosti náročného domáceho publika.