Michalovce vyradili Topoľčany a sú vo finále, Martin spustil ďalšiu gólovú smršť

Prvým finalistom St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy sa stali hokejisti Michaloviec. Víťaz základnej časti potvdil svoju dominanciu aj v semifinále, kde zaznamenal len jednu prehru. Topoľčany s ním odohrali kvalitné stretnutia, favorita viackrát potrápili, no Dukla bola vo väčšine momentov o krok vpred. Aj v sobotňajšom piatom semifinálovom súboji si vytvorila pohodlný trojgólový náskok, ktorý už bol pre Žochárov priveľký. Séria Martina s Dubnicou bola pred piatym zápasom vyrovnaná, no Dubničania sa zo sobotňajšieho debaklu nespamätali a tentokrát nedokázali streliť ani jeden gól. Martinčania si tak znova schuti zastrieľali a spustili gólovú smršť, ktorá sa zastavila až na čísle sedem. V stredu budú mať na dubnickom ľade prvý semifinálový mečbal.

 

Výsledky 5. kola semifinále St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy
 

HK Dukla Ingema Michalovce – HC Topoľčany 4:1 (1:0, 2:1, 1:0)  KONEČNÝ STAV SÉRIE: 4:1

Góly: 16. Linet (Safaraleyev), 25. Bojko, 25. Dvurečensky (Bojko, Kolba), 58. Róth (Hančák) – 34. Tomčák (Podstavek, Hřebíček). Strely: 33:25. Vylúčenia: 8:12 na 2 min., navyše Novický a Cútt 10 min. OT za vrazenie na mantinel, Tábi a Bečka 10 min. OT za nešportové správanie. Presilovky: 2:1. Oslabenia: 1:0. Rozhodovali: Kalina, P. Korba – Homola, Riš. Diváci: 1931.

Michalovce:  Trenčan – Kolba, Košecký, Hančák, Novický, Bdžoch, Valečko, Korenko, Gavrik – Dvurečensky, Piatak, Mašlonka – Giľák, Bojko, Banovský – Safaraleyev, Linet, Róth – Chalupa, Cútt, Hamráček.

Topoľčany: Halo – Ďurčo, Hřebíček, Kováčik, Tomčák, Hruška, Bystričan, Loydl, Uhnák – Podstavek, Laššo, Tábi – Kluka, Kalináč, Lichanec – Bečka, Pekarčík, Nemček – Gergel, Klenko.

Dopisovateľ: Peter Brendza, novinyzemplina.sk
Topoľčanci vedomí si, že to môže byť ich posledný zápas v sezóne začali poriadne zostra. Michalovská Dukla sa nedala zahanbiť takisto, diváci sa tak od začiatku mali na čo pozerať. Aj keď sa hralo hore-dole, veľké šance si mužstvá v prvej tretine nevytvorili. Skóre sa podarilo otvoriť opäť Michalovčanom. Tí išli do vedenia v šestnástej minúte, keď Safaralejev našiel v presilovke Lineta a ten strelou švihom prekonal Juraja Hala 1:0. Diváci zamrzli krátko pred koncom, kedy sa s pukom až pred Trenčana dostal Filip Nemček, michalovský brankár ale bravúrnym zákrokom svoje družstvo podržal.

Na začiatku druhej tretiny prebrali opraty zápasu do svojich rúk domáci. Tí zatlačili Topoľčancov, ktorí rázom museli produkovať fauly. Pri hre štyroch proti štyrom sa v 25. minúte dostal k puku Vladyslav Bojko a podobne ako Linet strelou švihom prekonal Juraja Hala – 2:0. To ešte nebolo z michalovskej strany v tejto časti všetko. Gólovo sa totiž v presilovke presadil aj ďalší Rus v kádri Dukly Nikita Dvurečenskij. Hostia sa ale dostali do zápasu. V presilovke v závere druhej tretiny prekonal Trenčana Jozef Tomčák.

V tretej tretine tak stále bolo o čo hrať. Uvedomovali si to aj hostia, ktorí v úvode zatlačili Duklu do jej pásme. Adam Trenčan ale držal svojich spoluhráčov nad vodou. Tí z viacerých kontier odmietli pečatiť výsledok, za čo mohli pykať v samom závere. Hostia sa totiž pri presilovke tri minúty pred koncom odhodlali k power-play, Mário Róth ale tečom Hančákovej strely do prázdnej brány rozhodol o tom, že Dukla si vybojuje štvrté víťazstvo a postup do finále.

 

HK Martin – MHK Dubnica nad Váhom 7:0 (3:0, 1:0, 3:0)  STAV SÉRIE: 3:2

Góly: 2. Dírer (Zeliska), 11. Pokrivčák (Markovič, Jurášek), 14. Urbánek (Zeliska, Dírer), 21. Brezniak (Poliaček, Pacalaj), 47. Šimon (Brezniak, Pokrivčák), 48. Jurášek (Dírer, Lannghammer), 49. Brezniak (Poliaček, Pacalaj). Strely: 51:30. Vylúčenia: 6:9 na 2 min., navyše Kristín a Hlaváček 10 min. OT za nešportové správanie. Presilovky: 2:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Štefik, Vido – Durmis, Ševčík. Diváci: 1981.

Martin: Bernát – Tabaček, Dvořák, Pacalaj, Šimon, Rusina, Oravec, Themár, Burzík – Markovič, Langhammer, Jurášek – Poliaček, Pokrivčák, Brezniak – Zeliska, Urbánek, Dírer – Barto, Brveník.

Dubnica nad Váhom: Pajpach (14. Gibl) – Jarábek, Švec – Rehák, Plavecký – Kozachuk, Hlaváček – Vladimirov, Medek – Kristín, Veshutkin, Kokavec – Kútny, Lantoš, Mikolášek – Kanaet, Dvonč, Trenčan – Vakhrameev, Jakubík, Macek.

Dopisovateľ: Daniel Modrovský, HK Martin
Martin sa v uplynulom zápase série strelecky prebudil a v piatom zápase jeho hráči v tomto trende pokračovali. Už prvá vážnejšia príležitosť skončila gólom Dírera po tom ako sa vo vyloženej príležitosti ocitol aj súper. Pri druhom góle Pokrivčáka zaúradovala aj Šťastena, ďalší gól Urbáneka však jednoznačne potvrdil dominanciu domácich hráčov. Tí vyhnali z bránky Pajpacha, no ani Gibl ich snaženie nezastavil. V úvode druhého dejstva sa obranou súpera prebil Brezniak, na dlhé minúty to bolo z pohľadu vedenia všetko. Ďalší gól priniesla využitá presilová hra v 47. minúte kedy skóroval Šimon po prihrávke spoza bránky. O 59 sekúnd neskôr zaznamenal gól z presilovej hry Jurášek, ktorému stačila dorážka. V 49. minúte zavŕšil útočné snaženie domácich svojim druhým gólom v stretnutí Brezniak, to už ale nič nezmenilo na fakte, že sa vedenia v sérii ujal Martin.

Tibor Melichárek (asistent trénera MHK Dubnica nad Váhom): "Domáci hráči nastúpili lepšie do zápasu. V prvej tretine boli lepším tímom a v tomto dejstve položili základy svojho víťazstva. Tu prakticky rozhodli o zápase. Nám sa nepodarilo vrátiť sa do zápasu, využiť viaceré sľubné príležitosti. V ďalšom priebehu sme mali niekoľko vylúčených hráčov, stretnutie sa už len dohrávalo. Je úplne jedno, či sme prehrali 7:0 alebo 2:1 v predĺžení. V sérii vedú martinskí hráči 3:2, my však urobíme všetko preto aby sme sa videli aj na siedmom zápase." 

Róbert Spišák (tréner HK Martin): "Z nášho pohľadu kvalitné vystúpenie. Boli sme lepším tímom minimálne v útočných herných činnostiach, kedy sme naše príležitosti premieňali. Boli sme agresívnejší smerom do bránky. Trošku sme poľavili v druhej tretine, možno aj pod vplyvom toho, že sme hrali na tri formácie a naša bránka bola ďalej. V tejto časti sme sa viac najazdili, v záverečnej tretine sme sa ale opäť dokázali gólovo presadiť. Predvedenou hrou sme potešili domáceho diváka, čo je pre nás veľmi dôležité. Posledný krok býva najťažší, musíme sa kvalitne pripraviť na to, aby sme postúpili do finále."