Vzíde z humenskej farmy čierny koň, alebo rolu favorita potvrdí Dubnica?

Štvrťfinálová séria medzi Dubnicou nad Váhom a Humenným môže priniesť skutočne zaujímavú zápletku. Tretí Dubničania sú, prirodzene, favoritom, no Humenné sa môže pokojne stať čiernym koňom celého play-off. A to najmä vďaka svojmu farmárskemu postaveniu voči tipsportligovým Košiciam. Dubnica by sa rada po vlaňajšom hladkom vyradení vo štvrťfinále pozrela medzi štyri najlepšie celky, hrať čo najdlhšie chcú však aj nevyspytateľní Humenčania. 

Základná časť

Dubnica

Dubnica vstúpila do sezóny síce dvoma domácimi prehrami s Michalovcami a Spišskou Novou Vsou z úvodných troch zápasov, no potom vyhrala nasledujúcich dvanásť stretnutí z pätnástich a odrazila sa do prvej štvorky. Krízou si prešla v novembri, keď nestačila na Skalicu, Topoľčany, Považskú Bystricu, Martin a zavŕšila ju decembrovou prehrou v Trnave. Doma však aj počas tohto nie veľmi vydareného obdobia dokázala zdolať silné Michalovce a Humenné. Od decembra do konca základnej časti prehrala iba päťkrát a aj vďaka skvelému finišu napokon uchmatla vynikajúce tretie miesto v tabuľke so ziskom 93 bodov, keď pred štvrtými Topoľčanmi je iba vďaka lepšiemu skóre zo vzájomných zápasov. Najhoršiu bilanciu majú Dubničania, prirodzene, s prvými dvoma mužstvami - Michalovce zdolali raz a Martin pokorili dokonca až v poslednom zápase základnej časti po predĺžení.

Humenné

Narýchlo poskladený káder humenského tímu sa v úvode sezóny odrzkadlil na výsledkoch. Z prvých siedmich duelov vyhrali Humenčania jediný jeden, proti Považskej Bystrici. Nasledovala štvorzápasová domáca víťazná šnúra proti Spišiakom, rezerve Nových Zámkov, reprezentančnej dvadsiatke a Prešovu. Potom to znova nevyzeralo ružovo a z ďalších deviatich duelov vyhrali len dva - znova proti Považanom a Trnave. V decembri však prišli dôležité víťazstvá nad Martinom, Michalovcami či Skalicou, ktoré nasmerovali Humenné do play-off. Práve neistá situácia okolo humenského hokeja cez Vianoce ešte viac zomkla tím. Humenčania v januári druhý raz hladko zdolali Martin, pokorili v dôležitých súbojoch Považskú Bystricu a Bratislavu a napokon v úplne poslednom súboji základnej časti vyhrali v Skalici, čím poskočili dokonca na šieste miesto so 71 bodmi a pred bratislavský Osmos sa dostali tiež vďaka lepšiemu skóre zo vzájomných duelov.
 

Štatistické porovnanie

Dubnica

Ukazovateľ

Humenné

202

Strelené góly

195

116

Inkasované góly

140

1730

Strely na bránu

1600

11,68%

Úspešnosť streľby

12,19%

818

Trestné minúty

604

18,75%

Využitie presiloviek

17,92%

87,91%

Úspesnosť v oslabeniach

84,36%

91,92%

Úspešnosť zásahov

89,88%

 

Vzájomné zápasy

Dubnica vyhrala všetky štyri vzájomné zápasy v tejto sezóne. V prvom dueli zvíťazila na humenskom ľade 3:2, potom sa tešila doma po rovnakom výsledku, no až po samostatných nájazdoch. Tretí zápas v Humennom sa neodohral pre problémy v humenskom hokeji, takže Dubničania ho vyhrali kontumačne 5:0. Ostatné vzájomné stretnutie spred týždňa skončilo celkom jednoznačne 5:2 pre Dubnicu.

Súhrn: Na zápasy je to v tejto sezóne 4:0 pre Dubnicu, pri celkovom skóre 16:6.
 

Posily pred play-off

Tesne pred koncom prestupového obdobia chce Dubnica ešte získať nejaké posily, no konkrétne mená zatiaľ nezverejnila. V decembri prišli Dubničania o útočníka Olivera Ďuriša a obrancu Grigoriho Serkina. Do zadných radov však pribudol na prelome rokov bek z HK Orange 20 Enrik Švec a 18-ročný talentovaný Kórejčan Minjae Lee, ktorý ale pravdepodobne počas play-off Dubnicu opustí. Ako veľmi platná posila sa uviedol v januári ruský útočník Maxim Veshutkin a okrem neho pribudol do dubnickej ofenzívy aj Ronald Dvonč z Topoľčian.

Humenné sa v poslednom období skôr oslabilo, ako posilnilo. Po problémoch v humenskom hokeji odišiel do Francúzska brankár Sidor, z klubu sa porúčali ďalej Baláž, Bylina či obranca Pavúk. Humenčania však počítajú s košickou výpomocou a možno aj s brankárom Škorvánkom, ktorý by bol adekvátnou náhradou na brankárskom poste. Keďže Humenné je farmou Košíc, päť hráčov z košického A-mužstva a ľubovoľný počet hráčov z juniorky môže nastúpiť za Humenné aj po konci prestupového obdobia. 
 

Hlasy zástupcov klubov

Roman Trenčan, generálny manažér MHK Dubnica nad Váhom: „Tento prvoligový ročník vygradoval na kvalite. Za posledné roky išla úroveň 1. ligy výrazne hore aj vďaka príchodu viacerých extraligových hráčov. Nám sa podarilo poskladať ešte kvalitnejší mančaft než vlani, čo sa odzrkadlilo aj na vyššom počte bodov a menšími výpadkami formy. Skončili sme napokon tretí a máme ambíciu udržať sa v hre čo najdlhšie. Chceli by sme sa dostať do finále, semifinále bude úspechom, koniec vo štvrťfinále sklamaním. Humenné bude silným súperom a do série pôjdeme s rešpektom. Celú sezónu mali Humenčania k dispozícii aj hráčov z Košíc, niekedy ich bolo viac a inokedy menej. Uvedomujeme si však jeho silu, no sme si vedomí aj našej kvality. Snažíme sa ešte získať nejaké posily, no tento rok je to veľmi náročné. Všetky mužstvá sú totiž stále v hre, keďže sa okrem play-off hrá aj play-out. Uvidíme do polnoci, čo sa nám definitívne podarí, keďže ani naša konkurencia nespí.“

Milan Staš, tréner MHK Humenné: „My sme sa nepozerali na to, koho dostaneme v play-off. Naším cieľom bola v základnej časti prvá osmička a postup do vyraďovacích bojov. Potom je to už v podstate jedno, z ôsmeho miesta by to boli Michalovce, bolo by to regionálne derby, či by to bol Martin, s ktorým sme posledné dva zápasy hladko zvíťazili, alebo teraz je to Dubnica. Každý zápas je iný, každý súper má svoju kvalitu, ale aj svoje slabiny. Nám odľahlo, keď sme sa dostali do play-off a ďalej sme to neriešili. Chceme hrať čo najdlhšie, aby hráči boli v zápasovom tempe čo najdlhší čas, takže chceme postúpiť do ďalšieho kola. Budeme hrať s hráčmi, ktorých máme, my im dôverujeme. No a budeme čakať na košickú výpomoc, ktorá závisí od programu košických seniorov a juniorov. Ak nám príde z Košíc vypomôcť aj brankár Stano Škorvánek, tak budeme len radi. “

 

Naša prognóza

Celá séria bude zrejme závisieť od programu tipsportligových Košíc. Keďže Košičania cez víkend hrajú dva zápasy, dá sa očakávať, že do Dubnice nepocestuje Humenné v najväčšej sile. Doma by však Humenčania mali mať k dispozícii omnoho silnejší káder, pretože Tipsport liga má reprezentačnú pauzu. Dubnica je síce favoritom, ale očakávame, že séria sa bude hrať na päť zápasov a v tom rozhodujúcom piatom sa môže stať naozaj čokoľvek. Humenné považujeme za čierneho koňa play-off a nebolo by vôbec prekvapením, ak by postúpilo medzi štyri najlepšie celky. Dubnica bude musieť predviesť svoj najlepší hokej v sezóne.

NÁŠ TIP: 3:2 na zápasy