Považská Bystrica by aj do tretice rada prenikla do play-off

Medzi tradičné mužstvá prvej ligy patrí dlhodobo Považská Bystrica. Tá zažila naposledy pomerne vydarenú sezónu, keďže sa jej po ročníku 2016/2017 podarilo opäť postúpiť do play-off, čím splnila svoj primárny cieľ.

Z ôsmeho miesta ju síce čakala vedúca Skalica, ktorá následne aj potvrdila úlohu favorita a v sérii vyhrala 3:0, no „Panteri“ zanechali dobrý dojem a podarilo sa im predovšetkým to najdôležitejšie – prilákať na štadión viac fanúšikov. Navyše, v základnej časti Považania nazbierali štyridsaťštyri bodov, čo bolo najviac z ostatných päť sezón. Určite by sa radi držali podobnej tendencie aj nasledujúci ročník, a tak bude zaujímavé sledovať, či sa do vyraďovacích bojov prebojujú aj do tretice.

Predsezónna príprava

Považská Bystrica odohrala dokopy päť prípravných stretnutí, z ktorých vyhrala iba dva razy, a to proti rovnakému súperovi. Najprv doma zdolala Trnavu iba tesne po samostatných nájazdoch, no v odvete sa jej darilo lepšie a v slovenskom Ríme zdolala „Gladiátorov“ vysoko 6:2. Avšak v konfrontácii s ďalšími prvoligistami už neuspela a podobne tomu bolo aj v zápase, ktorý Považania odohrali proti českému klubu Draci Šumperk, ktorý hrá českú druhú ligu. Potešujúci však môže byť fakt, že v každom zápase sa im podarilo skórovať a ani raz tak nevyšli zo súboja gólovo naprázdno.

Výsledky prípravných stretnutí HK 95 Považská Bystrica
(5 zápasov – 2 výhry, 3 prehry)

16. 8. 2018

Považská Bystrica – Topoľčany

2:3

P

17. 8. 2018

Považská Bystrica – Šumperk

2:4

P

23. 8. 2018

Považská Bystrica – Trnava 

5:4sn

V

31. 8. 2018

Trnava – Považská Bystrica

2:6

V

5. 9. 2018

Martin – Považská Bystrica

6:1

P

   

Nové posily

Káder Považskej Bystrice sa stále formuje, avšak základ tímu už je postavený. Ako po minulé roky, aj tentoraz ho tvoria domáci hráči. Medzi skúsenejšie opory kádra by mali patriť Žilinčan Milan Dolinajec, ktorý má skúsenosti aj zo slovenskej extraligy a domáci odchovanec Ján Zlocha ml., ktorý si okrem iného jeden čas obliekal dres Dukly Trenčín. Pre mužstvo by mal byť takisto dôležitý aj skúsený tridsaťdeväťročný Marián Koleda, pričom ho môžeme pokojne označiť ako stálicu klubu, keďže za „Panterov“ nastupuje nepretržite od roku 2004. Za rovnako dôležitého môžeme pokladať aj skúseného Milana Drevenáka.

Za najvýraznejšiu stratu môžeme jednoznačne označiť Lukáša Hrušíka. Dvadsaťdvaročný útočník nazbieral v minulom ročníku dvadsaťsedem bodov, no do novej sezóny si ho vybrala extraligová Nitra. Z Považia sa sťahuje aj dvojica Michal Dvořák a Andrej Jurášek, ktorí boli v Považskej Bystrici len na hosťovaní z Martina a takisto aj Ján Nahálka hrajúci túto sezónu za slovenskú „dvadsiatku“. Okrem odchodov však „Panteri“ ohlásili aj veľkú posilu, keď do svojho kádra po roku opäť získali šikovného brankára Erika Kompasa. Trenčiansky odchovanec hrával minulú sezónu za Topoľčany, v ktorých dosiahol takmer 93-percentnú úspešnosť zásahov.
 

Káder HK 95 Považská Bystrica

Brankári: Kompas, Klinčúch
Obrancovia: Leško, Niník, Trška, L. Ďurkech, Augustín, Fančovič, Savara, J. Ďurkech, Bednár, Husár
Útočníci: Cíger, Ligas, Dolinajec, Drevenák, Zlocha, Špankovič, Rodionov, Koleda, Bednár, Németh, Turan, Miro, Kubala

 

Zhodnotenie prípravy a ciele do sezóny

Ján Zlocha (generálny manažér HK 95 Považská Bystrica): „Naše mužstvo sa zišlo až na ľade, pretože sme ešte mali nejaké práce na zimnom štadióne. V príprave sme odohrali päť zápasov, aj keď asi by bolo lepšie keby bolo stretnutí aspoň o jedno až dve viac. No kvôli nedostatku času to nebolo možné a musíme byť spokojní s tým, čo bolo. Do nového ročníka budeme vstupovať s jednoznačnou a prvoradou ambíciou dostať sa do play-off a následne sa už uvidí, čo príde. Všetko sa ešte vykryštalizuje v priebehu sezóny. Prvoradé je ale dostať sa do vyraďovacích bojov. Podľa mňa mala minulý rok liga ohromne dobrú kvalitu a nemyslím si, že by tento rok mohla byť horšia. Takže nebude jednoduché dostať sa medzi najlepšiu osmičku, isto sa tam bude tlačiť každý. Počítame s tým a už od prvých zápasov budeme musieť makať, na každý zápas byť dôsledne pripravení a ku všetkému zodpovedne pristúpiť. Čo sa týka kádra, získali sme do brány Erika Kompasa, v obrane zase máme hráčov, ktorí u nás boli aj minulú sezónu ako Niník alebo Leško a posilnili nás napríklad Lukáš Ďurkech, Juro Ďurkech, Trška či Augustín. Na hosťovanie z Trenčína k nám prišiel Husár, do dvadsiatky však od nás odišiel Jano Nahálka. Čo sa týka útočníkov, dá sa povedať, že jadro zostalo pokope ešte z minulej sezóny a navyše sme vytiahli z dorastu Pavla Kubalu, prišiel aj Adam Špankovič a výraznou posilou v ofenzíve by mal byť Milan Drevenák. Väčšina z hráčov sú všetko mladí chlapci a potrebujeme, aby hrali a ukázali sa.“
 

Naša prognóza

Považská Bystrica má opäť káder postavený predovšetkým na mladých hráčoch. Považské mužstvo tak nemá žiadne prehnané ambície a primárnym cieľom je postup do play-off. Po ostatných dvoch sezónach tak chcú znovu obhájiť svoje miesto medzi najlepšou osmičkou ligy. K tomu by im mala dopomôcť aj najvýraznejšia posila – brankár Erik Kompas. Práve obrana bola v poslednom ročníku veľkou slabinou „Panterov“. V útoku sa budú spoliehať na už zohratý kolektív. Každopádne, Považská Bystrica by mohla byť konkurencieschopným tímom predovšetkým proti takým súperom ako Nové Zámky B, Prešov či Trnava a opäť tak bude mať veľkú šancu prebojovať sa až do vyraďovacích 
 

Tip na umiestnenie v tabuľke: 8. – 10. miesto